problem po swapie afn i niebieskie zegary
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi,long,kontener
- Opis: mam trzy t4 i nie zawaham się ich użyć :)
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
problem po swapie afn i niebieskie zegary
witam jak w temacie powstalo kilka problemow prosze o pomoc
1 )niby banalny ale czy nie mozna jakos zamienic wyswietlania bledu na liczniku zamiast swinskim ogonkiem ( czyli mrugajacymi swiecami zarowymi) na kontrolka check ktora mam w liczniku ?? (pieknie swieci jak podam na kabel idacy do niej mase )
2) temperatura wskazywana na zegarach dochodzi mi do 90 grama dalej co jest niebezpieczne ostatnia przygoda zaciety termostat dopiero wywalona woda ze zbiorniczka i sygnal poziomu na liczniku mi dal znak ze termostat umarl
po wymianie zrobilem test na vag rozgrzalem silnik do 105plus ,odpinajac czujnik wentylatorow a wskazowka temp spokojnie stala na 90 czyli gotujac motor zadnej informacji o tym na wskazniku temperatury
dodam ze na trojniku zostal czujnik czarny z zolym paskiem orginalny od afn czyli tdi a licznik jest z t4 niebieski myslalem o podmianie czujnika ale nie chce zmieniac danych do ecu . chyba ze sie myle ??
3) co jakis czas w trasie czy na postoju jak nie wcisne pedalu hamulca zaczyna mrugac swieczkami nacisne hamulec znikaja najkis czas ale pozostaje blad na vag 741 czyli kontrola pedalu hamulca vag w nastawieniach kontrolnych pokazuje mi 001 jak nacisne sprzeglo 101 jak sprzeglo i hamulec 111 wiem ze w spoczynku mam miec 000 czyli gdzies przy swapie brakuje sygnalu tylko czy na niebieskim czy czarnym czujniku od pedalu hamulca ?? i ktory kabel do ecu odpowiada za ten sygnal
1 )niby banalny ale czy nie mozna jakos zamienic wyswietlania bledu na liczniku zamiast swinskim ogonkiem ( czyli mrugajacymi swiecami zarowymi) na kontrolka check ktora mam w liczniku ?? (pieknie swieci jak podam na kabel idacy do niej mase )
2) temperatura wskazywana na zegarach dochodzi mi do 90 grama dalej co jest niebezpieczne ostatnia przygoda zaciety termostat dopiero wywalona woda ze zbiorniczka i sygnal poziomu na liczniku mi dal znak ze termostat umarl
po wymianie zrobilem test na vag rozgrzalem silnik do 105plus ,odpinajac czujnik wentylatorow a wskazowka temp spokojnie stala na 90 czyli gotujac motor zadnej informacji o tym na wskazniku temperatury
dodam ze na trojniku zostal czujnik czarny z zolym paskiem orginalny od afn czyli tdi a licznik jest z t4 niebieski myslalem o podmianie czujnika ale nie chce zmieniac danych do ecu . chyba ze sie myle ??
3) co jakis czas w trasie czy na postoju jak nie wcisne pedalu hamulca zaczyna mrugac swieczkami nacisne hamulec znikaja najkis czas ale pozostaje blad na vag 741 czyli kontrola pedalu hamulca vag w nastawieniach kontrolnych pokazuje mi 001 jak nacisne sprzeglo 101 jak sprzeglo i hamulec 111 wiem ze w spoczynku mam miec 000 czyli gdzies przy swapie brakuje sygnalu tylko czy na niebieskim czy czarnym czujniku od pedalu hamulca ?? i ktory kabel do ecu odpowiada za ten sygnal
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: problem po swapie afn i niebieskie zegary
3 pytanie jest rozwiązane na forum,
ECU needs a signal about brakes from brake switch. Connect ECU T68/44 to black / red cable from brake switch >> T68/44 to W/4
http://www.t4-wiki.de/w/index.php?title ... 1025195946
ECU needs a signal about brakes from brake switch. Connect ECU T68/44 to black / red cable from brake switch >> T68/44 to W/4
http://www.t4-wiki.de/w/index.php?title ... 1025195946
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
ad.2
cytat z serwisówki VW dla niebieskich zegarów:
" Jeżeli rzeczywista wartość temperatury płynu chłodzącego zawiera się w granicach ok. 75oC do 107oC,
na zestawie wskaźników tablicy przyrządów jest wskazywane zawsze 90oC. "
dobry płyn chłodniczy nie gotuje się w temperaturze 100st, tylko przy min 110st
" Jeżeli rzeczywista wartość temperatury płynu chłodzącego zawiera się w granicach ok. 75oC do 107oC,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Gotowanie płynu co najmniej 119 a dobrych 129 dlatego nie jeździmy na wodzi i w układzie zawsze jest ciśnienie aby podnieść temp wrzenia
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zgadzam sie Kenobi powtorzylem doswiadczenie do 111 st efekt wskazowka ani drgnie z 90Kenobi pisze:ad.2
zaznaczam ze wskazania na vag wejscie przez silnik 111 czujnik temp z afn zegary sprawdzone wagiem test zero polowa full wszystko ok z nimi
gdyby nie przypadek ze zacial sie termostat dalej jezdzil bym w blogiej nie wiedzy jak wszyscy na tym zestawie swap silnika i zegarow bo do 90 st zegar idealnie pokazuje to co vag potem mozna gotowac silnik bo zadnej info ze cos nie tak jest
jestem mechanikiem wiec ta wiedza akurat jest mi znana i powiem ze nie szczedze srodkow na maja t4 zalany orginalny g12 servis (poza tym co napisales powiem ci ze g12 jest plynem bez krzemianow nie pozwalajacym nakorozje ukladu chlodzenia i nisko odkladajacym kamien kotlowy) ale nie o tym tutaj; problemem nie jest temp wrzenia tylko to ze gotuje sie silnik a ja nie mam info o podwyzszonej temperaturze i czemu ??chemik211 pisze:Gotowanie płynu co najmniej 119 a dobrych 129 dlatego nie jeździmy na wodzi i w układzie zawsze jest ciśnienie aby podnieść temp wrzenia
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
U mnie raz doszło do czerwonego wskazówka od płynu plus sygnał dźwiękowy i kontrolka jak urwała mi się rolka od napędu pompy wody więc nie mów, że zegary stoją w połowie po swapie bo to nieprawda.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ten g12 to taki średni już dawno go nie wlewam do swoich samochodów
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
i wlasnie dlatego w moim aucie powyzej 90 stopni zegar nie pokazuje temperatury zgodnej z ta w silniku dziekuje za pomoc naprawde gdzie kliknac to "pomogl" ;)chemik211 pisze:Ten g12 to taki średni już dawno go nie wlewam do swoich samochodów
moze wrocmy do tematu tej dyskusji i pomocy w tej sprawie
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To jak już zrobiłeś Foch , to spróbuj na pinach od licznika wstawić zwore zobacz co się w tedy stanie bo czujnik jak domniemam masz 4pinowy???
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ale co pomóc ??GLANU pisze:wrocmy do tematu tej dyskusji i pomocy w tej sprawie
Tak jest i już. Od około 75st do 110st wskazówka będzie stała na 90 st i nic z tym nie zrobisz chyba, że zmienisz soft w zegarach. U mnie w oryginale ( i u wszystkich mających niebieskie zegary ) silnik 2.5TDI jest dokładnie tak samo, wszystkie awaryjne działania jeśli chodzi o przegrzanie zaczynają się w okolicach 115st, czyli włączenie się 3 biegu wentylatorów, wyłączenie układu klimatyzacji oby odciążyć silnik.
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
foch - nierozumiem zle mnie odbierasz, nie lubie bicia piany i wole jak ktos konkretnie pisze bo jak zaczniemy wymieniac info o plynach to niijak sie ma do tematu i potem chcesz info np o zegarach przekladka i masz 11 stron przy okazji sie dowiesz o skrzyni hamulcach i kto jezdzi na jakim paliwie co zona dzis gotuje itd ...... sam wiesz , wracajac do tematu nie robilem zworki bo zrobilem test vag i zegary okchemik211 pisze:To jak już zrobiłeś Foch , to spróbuj na pinach od licznika wstawić zwore zobacz co się w tedy stanie bo czujnik jak domniemam masz 4pinowy???
https://www.youtube.com/watch?v=wgD8p7rZ5C0
a czujnik pisalem czarny z zoltym paskiem czteropinowy orginal od AFN czyli 2 piny na ecu i 2 piny na zegary
pisalem ze odlaczylem went i dalem mu do 111 - 113 stopni pokzal vag natomiast wskazowka stala jak zakleta pozatym jak padl termostat i beknal sobie przez zbiorniczekplynem to chyba logiczne ze sie ugotowal a wskazowka stoi na 90 wiec soft softem ok ale czemu jak sie gotuje nie idzie wskazowka w gore ?? kleby pary zpod maski a wskazniczek elegancko 90 stKenobi pisze:ale co pomóc ??GLANU pisze:wrocmy do tematu tej dyskusji i pomocy w tej sprawie
Tak jest i już. Do około od około 75st do 110st wskazówka będzie stała na 90 st i nic z tym nie zrobisz chyba, że zmienisz soft w zegarach. U mnie w oryginale ( i u wszystkich mających niebieskie zegary ) silnik 2.5TDI jest dokładnie tak samo, wszystkie awaryjne działania jeśli chodzi o przegrzanie zaczynają się w okolicach 115st, czyli włączenie się 3 biegu wentylatorów, wyłączenie układu klimatyzacji oby odciążyć silnik.
no nic zapodam jeszcze czujnik od t4 ( chyba macie czarny z niebieskim ) do zegarow moze inne opory na wskazania temp byle tylko nie wywalilo bledu na ecu
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to zmienia postać rzeczy, coś jest nie takGLANU pisze:kleby pary zpod maski a wskazniczek elegancko 90 st
zielonyGLANU pisze:chyba macie czarny z niebieskim
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
problem powraca nie jezdzilem autem dosc dlugo bo to 5 w rodzinie ale przyszedl czas na wycieczke i po przegonieniu plyn wyrzuca gora wskazanie 90 st ogrzewanie ze mozna jajecznice gotowac a waz na chlodnice za termostatem zimny (waz z dolu silnika)
-mozliwe to ze przez cienki wezyk mam z trojnika a nie z glowicy ?? nieprzerabialem tego do odpowietrzenia idacego do zbiorniczka
-termostat ale to juz 4 sztuka i na postoju sie otwieraja
-jakies sugestie ??
-mozliwe to ze przez cienki wezyk mam z trojnika a nie z glowicy ?? nieprzerabialem tego do odpowietrzenia idacego do zbiorniczka
-termostat ale to juz 4 sztuka i na postoju sie otwieraja
-jakies sugestie ??
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 20:21 przez GLANU, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A jak rozwiązałeś układ wodny, tak jak w T4 czy w osobówce, pasek na pompie wody właściwie założony ?
Z boku głowicy gdzie poprowadziłeś węże wodne ?
Z boku głowicy gdzie poprowadziłeś węże wodne ?
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
pompa pasek dolem jak powinna w 1z afn abl , uklad jak w t4 z tym ze krociec z glowicy zostal z przodu przy trojniku nie zboku jak w t4 .
wyjscie z boku na nagrzewnice i do pompki dodatkowego obiegu
ferie wiec ide dlubac zaczne jeszcze raz plyn termostat .........
ps. minal caly dzien pod autem i psu w d.... sprawdzony caly uklad z serwisowka czy nie zamienione weze
nowy termostat (czwarty zreszta ) obroty do 2tys grzanie otwarlo sie uff ulga dolny waz wreszcie cieplutki , droga do domu niecale 2 km ostrej jazdy kolo,obroty 3 tys + wjazd na parking i znow woda kipi ze zbiornika padlem pod auto waz dolny zimny czyli nie otworzyl sie znowu termostat wrecz zamknal sie podczas dynamicznej jazdy
ps2. po dlugim czasie doszedlem do wniosku czapka w gore i okazalo sie to trafnym posunieciem wydmuchalo uszczelke jak juz glowica byla na stole pojawilo sie odpowietrzenie glowicy i wszystko jak reka odjal
wyjscie z boku na nagrzewnice i do pompki dodatkowego obiegu
ferie wiec ide dlubac zaczne jeszcze raz plyn termostat .........
ps. minal caly dzien pod autem i psu w d.... sprawdzony caly uklad z serwisowka czy nie zamienione weze
nowy termostat (czwarty zreszta ) obroty do 2tys grzanie otwarlo sie uff ulga dolny waz wreszcie cieplutki , droga do domu niecale 2 km ostrej jazdy kolo,obroty 3 tys + wjazd na parking i znow woda kipi ze zbiornika padlem pod auto waz dolny zimny czyli nie otworzyl sie znowu termostat wrecz zamknal sie podczas dynamicznej jazdy
ps2. po dlugim czasie doszedlem do wniosku czapka w gore i okazalo sie to trafnym posunieciem wydmuchalo uszczelke jak juz glowica byla na stole pojawilo sie odpowietrzenie glowicy i wszystko jak reka odjal