Problem z elektryką od obrotomierza

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
tojamt
Nowy T4

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: t4 caravelle
Kontakt:

Problem z elektryką od obrotomierza

Nieprzeczytany post autor: tojamt »

Witam, Cześć wszystkim jestem tu nowy ;)
Otóż mam problem z obrotomierzem vw t4 2.4 caravelle z 1995r, wiem że jest dużo tematów na ten temat ale nie mogę znaleźć rozwiązania, jestem trochę zielony ;), i tak kupiłem tą t4 była z obrotomierzem który od początku nie działał, załatwiłem sobie drugi który podobno miał działać, założyłem nowy licznik i tylko po dodaniu gwałtownie gazu coś lekko ruszyło ale nie więcej niż na 100obr, próbowałem podpiąć na krótko znalazłem info że podobno 10 pin w kostce odpowiada za sygnał z alternatora i dalej to samo, i takie pytanie do was czy mogło się coś uszkodzić w alternatorze? nie ma tam oznaczenia ,W' tylko jakieś ,DL' na małą wtyczkę (konektorka) nie wiem czy to aby na pewno jest do tego alternator, i czy da się sprawdzić sygnał z alternatora innym sposobem, bądź inną metodą także obrotomierz, i czy aby na pewno 10 pin jest od tego? Z góry dzięki za odpowiedzi :)

EDYTA

Mam nowe info dzisiaj sprawdzałem jeszcze raz te liczniki i próbowałem wkładać ten klosz z obrotomierzem przy pracującym silniku raz jeden raz drugi i jak się je wkłada to coś rusza ale opada zaraz, w pochylonej pozycji jak jeden styk nie styka to obrotomierz pokazuje 1000obr ale po dodaniu gazu brak reakcji a jak się go dopnie do końca to spada na sam dół, sprawdzałem miernikiem to na jednym jest co ok 1.30V a na innych coś ok 8.30V, na wyjściu z alternatora na wolnych jest ok 10V, czyli jak się tak dzieje to pewno sygnał jest ale zepsute liczniki? nie wiem jak sprawdzić ich działanie
Ostatnio zmieniony 23 paź 2015, 19:44 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytuj posty, nie pisz nowego pod poprzednim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”