Wymiana silnika 2,5 L
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Wymiana silnika 2,5 L
Witajcie . Nadszedł ten dzień .... ;/ wymiana silnika 2,5 L silnik bede sam wymieniał w warunkach polowych ;) . Doswiadczenie w mechanice mam, narzędzia też . Ogarne temat ?? bez kanału ?? z czym moge miec problem ??
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana silnika 2,5 L
A co sie stało że chcesz wymieniać, te silniki są pancerne 500tyś dla nich to nic , a c do wymiany to musisz go wyciągać razem ze skrzynią, czyli półosie odkręcić i wydech od dwururki i tyle,
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
silnik ma ponad 500 tys ;/ spala olej bierze wode ... masło w korku wlewu oleju .Odma leci olej do filtra powietrza . Odma zmieniana nie pomogło ;/chemik211 pisze:A co sie stało że chcesz wymieniać, te silniki są pancerne 500tyś dla nich to nic , a c do wymiany to musisz go wyciągać razem ze skrzynią, czyli półosie odkręcić i wydech od dwururki i tyle,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
masło w korku nic nowego ja tez mam a silnik po remoncie (większe tłoki pojemność rozwiercona do 2,6l) panewki ,głowica obróbka pełna ,więc masłem bym się nie przejmował ale jeśli odma wali a zawór na deklu zmieniony to faktycznie, tylko pytanie czy nie lepiej zrobić ten co się ma,
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
na pace mam inny silnik na podmiane ;) olej widac nie wymieniany, odma sucha, korek oleju i rura czysciutka GWARANCJA rozruchowa do konca czerwca . Czy przez jeden dzien wywale silnik ??chemik211 pisze:masło w korku nic nowego ja tez mam a silnik po remoncie (większe tłoki pojemność rozwiercona do 2,6l) panewki ,głowica obróbka pełna ,więc masłem bym się nie przejmował ale jeśli odma wali a zawór na deklu zmieniony to faktycznie, tylko pytanie czy nie lepiej zrobić ten co się ma,
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jutro zaczynam ;) troche się cykam .... piwko pomoże :)chemik211 pisze:Da się bez problemu ale raczej w dwie osoby
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Tak jak było w starym , powinny być znaki .krzysiekbyd pisze:kolo zamachowe jest wyważane ?? jak je założyc do nowego silnika ??
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dziękowac. Jutro rozdziele skrzynie od silnika . Silnik wywalony razem ze skrzynią ;/ .Troche roboty jest ;/ na dzisiaj jestem zdechnięty ile kabi ile węży ... chyba ogarne z podłączeniem.... bleee teraz PIWKO ;)Probe041 pisze:Zamach pasuje tylko w jednej pozycji
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
tarcza sprzegła ma wytarte rowki ale nie jest cienka do nitów daleko zostawic ją ??
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli miała rowki a juz ich nie ma to do zmiany czasem były tarcze bez rowków
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
dziekuje . Tarcza nowa nie ryzykowałem za dużo roboty ;/ . Mam pytanie czy wąż od ogrzewania tam gdzie jest odpowietrznik wchodzi w blok koło skrzyni ??chemik211 pisze:Jeśli miała rowki a juz ich nie ma to do zmiany czasem były tarcze bez rowków
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Idzie na głowicę , jeśli masz ogrzewanie na tył to w tym miejscu masz trujnik aluminiowy
-
kriss
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
krzysiekbyd pisze:jutro zaczynam ;) troche się cykam .... piwko pomoże :)chemik211 pisze:Da się bez problemu ale raczej w dwie osoby
chemik211 pisze:Na pewno pomoże ale zwolnić tempo
Święte słowa..
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kriss pisze:krzysiekbyd pisze:jutro zaczynam ;) troche się cykam .... piwko pomoże :)chemik211 pisze:Da się bez problemu ale raczej w dwie osobychemik211 pisze:Na pewno pomoże ale zwolnić tempo
Święte słowa..[/quote podpiołem tak jak pisaliscie :)
Czy reduktor parownik od gazu powinien byc podłączony do węża gdzie jest filtr oleju ?? . Pytam bo słabo reduktor sie nagrzewa ale nie szroni się . A może był juz kiedys zle podpiety ;/
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
U mnie jest podpiety rownolegle z obwodem nagrzewnicy ale jak masz klime to mozesz podpiac szeregowo
I daj go nisko gdzies bo moze sie zapowietrza,np w miejsce gdzie w dieslach jest dogrzewacz
I daj go nisko gdzies bo moze sie zapowietrza,np w miejsce gdzie w dieslach jest dogrzewacz
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
klimy nie mam . Dzisiaj jazda próbna zobaczymy co sie bedzie działo, gdzie woda bedzie leciec po tej operacji ;) . A wąż od reduktora miałem podłączony do węży przy filtrze oleju ktos może podpowiedziec ?? węże przełozyc to nie problem .A reduktor mam pod akumulatorem kiedys przełożyłem acha ogrzewanie postojowe kiedys było ale wszystko jest poodłączane tak kupiłemkurol pisze:U mnie jest podpiety rownolegle z obwodem nagrzewnicy ale jak masz klime to mozesz podpiac szeregowo
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Podepnij pod nagrzewnicę lepiej dla reduktora, u siebie reduktor mam przymocowany obok filtra powietrza, do śruby od poduszki silnika, nie zapowietrzy się gdyż jest poniżej zbiorniczka wyrównawczego
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jutro cos pokombinuje ;) teraz walcze z obrotami skubaniec ma tak niskie obroty ze czasem gasnie ;/ na paliwie jest podobnie ;/ przy tym młoteczku linki gazu - przepustnica jest taka srubka do regulacji ale za żadne skarby niechce sie ruszyc ;/ jakies inne pomysły ??chemik211 pisze:Podepnij pod nagrzewnicę lepiej dla reduktora, u siebie reduktor mam przymocowany obok filtra powietrza, do śruby od poduszki silnika, nie zapowietrzy się gdyż jest poniżej zbiorniczka wyrównawczego
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
cos tam pokręciłem i jakos chodzi ;] teraz chwila odpoczynku i testowanie nowego silnika ;) .Przeklinałem tylko przy przykrecaniu kolektora wydechowego na 4 szpilki . Zebym wiedzial ze takie ciulowe dojscie jest, odkrecił bym je i dal na przelot jak w starym silniku miałem
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Silnik chodzi super :) . Jestem zadowolony roboty troche ;/ ale stary już podechł ;). Najgorsze jest przykrecenie tych czterech nakretek od kolektora wydechowego MASAKRA :( .Nowa uszczelka i puszcza ;/ . Zebym wiedzial to wczesniej to wywalił bym te szpilki i przykrecił na przelot LEPSZE DOJSCIE kluczek osobiscie polecm takie rozwiazanie .