Sterowniki świec żarowytch - różnice

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
BKK
Nowy T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Sterowniki świec żarowytch - różnice

Nieprzeczytany post autor: BKK »

Witam.
T4 z roku 1995, silnik 1.9 tdi. Padł mi sterownik świec żarowych o numerze 137 (701 906 123). Niestety nie mam takiego na podstawienie, natomiast mam dwa inne o numerach 134 (357 906 123) i 156 (028 906 124A). Podłączeniowo wydają się być identyczne. Takie same wyjścia. Więc czym się różnią między sobą? Można je wstawić zamiennie? Czy będę zmuszony zrobić sobie ręczne sterowanie z guzika?
Może ktoś wstawił jakiś prosty sterownik świec żarowych np z poloneza lub innego auta?
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2015, 21:03 przez BKK, łącznie zmieniany 1 raz.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: Sterowniki świec żrowytch - różnice

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A dlaczego uważasz, że padł Ci sterownik 137?
BKK
Nowy T4

11
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Re: Sterowniki świec żrowytch - różnice

Nieprzeczytany post autor: BKK »

Nie grzeje świec. Nie daje żadnych oznak życia. Ręczne wysterowanie załącza przekaźnik i świece. We wnętrzu już było grzebane, bo przepaliła się jedna ścieżka bodajże między 86 a EL i ktoś ją już paskudnie połatał. Więc podejrzenia padło na ten podzespół. Akurat mam dwa o innych numerach i zastanawiam się, czy można zastosować. Jak sprawdzić, czy to właśnie ten element szwankuje? Sprawdziłem zasilania, sygnał z rozrusznika, wyjście na przekaźnik świec. Co jeszcze mogę zrobić?
Podejrzewam, że sprawa na pewno omawiana, ale jako nowemu tutaj jeszcze ciężko mi się połapać. Więc jakby jakaś dobra dusza pokazała palcem, to byłbym bardzo wdzięczny.
Auto w ogóle jest bardzo zaniedbane. Odziedziczyłem je po brygadzie remontowej i szczerze mówiąc jest trochę strasznie...
Lista problemów długa - migająca kontrolka płynu chłodzącego, uszkodzony obwód sterowania wentylatorami chłodnicy. Przekaźnik z komorze silnika za reflektorem rozbity i skorodowany. Coś nie tak z zegarami, bo kontrolki kierunkowskazów ledwo świecą. Mam jednak zamiar doprowadzić to do porządku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”