silnik 2.8 umarl :(
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
andrzej.norek
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle t4
- Kontakt:
silnik 2.8 umarl :(
Na poczatku chcialem sie przywitac. Mam na imie Andrzej i dziekuje za zarejestrowanie mojego konta. (z gory przepraszam za brak polskich znakow, nie mam polskiej klawiatory )
Moj problem dotyczy silnika. 2 dni temu bylem w drodze do polski (pracuje w norwegii) i niestety silnik zaczal doslownie rzygac olejem i chyba olej dostal sie do plynu chlodniczego poniewaz plyn w zbiorniczku wyrownawczym zmienil kolor na brazowy. jak dolalem 3 litry oleju to starczylo na jakies 2 km i znowu brak oleju a komora silnika cala w oleju :(
Pytanie mam czy ktos moglby polecic jakies miejsce gdzie moge kupic drogi silnik, najlepiej razem z automatyczna skrzynia biegow ?
Moj problem dotyczy silnika. 2 dni temu bylem w drodze do polski (pracuje w norwegii) i niestety silnik zaczal doslownie rzygac olejem i chyba olej dostal sie do plynu chlodniczego poniewaz plyn w zbiorniczku wyrownawczym zmienil kolor na brazowy. jak dolalem 3 litry oleju to starczylo na jakies 2 km i znowu brak oleju a komora silnika cala w oleju :(
Pytanie mam czy ktos moglby polecic jakies miejsce gdzie moge kupic drogi silnik, najlepiej razem z automatyczna skrzynia biegow ?
-
andrzej.norek
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: silnik 2.8 umarl :(
zabij mnie ale nie wiem. wiem tylko ze ma 140 km. a gdzie moge sprawdzic numer silnika ?
-
andrzej.norek
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
dzieki Nikos za link ale ma za duza moc i nie wiem czy bedzie pasowal. wieczorem znajomy przysle mi numer vin to chyba latwiej bedzie ustalic model silnika
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Allstar
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
to jest v6 więc może nie wejść, zresztą cena nie jest zbyt okazyjna.Nikos pisze:
Mogę polecić koleżkę co mi golfa składał z Sopotu.
-
andrzej.norek
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
moj ma oznaczenie VR6. duzym problemem jest to ze ja jestem w polsce a auto musialem zostawic w norwegii. jeden znajomy powiedzial ze mogl nawalic czujnik cisnienia oleju i dlatego mogl wywalac olej. jest to mozliwe ?
-
Nikos
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Jak masz typowego VR6 to szukaj z Passata oznaczenie AAA. Cena kompletnego serducha w sensownym stanie bez skrzyni to jakieś 2 - 2,5k. Różnica w koniach mechanicznych wynika z innej skrzyni biegów.andrzej.norek pisze:moj ma oznaczenie VR6. duzym problemem jest to ze ja jestem w polsce a auto musialem zostawic w norwegii. jeden znajomy powiedzial ze mogl nawalic czujnik cisnienia oleju i dlatego mogl wywalac olej. jest to mozliwe ?
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
W jakim mieścię w norwegi stoi twoj bus może pomogę jeżeli to są okolice ostfold?
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
a co mają konie do skrzyni, nie rozumiem.Nikos pisze:Różnica w koniach mechanicznych wynika z innej skrzyni biegów.
Ten z linka to AMV, ty masz ten słabszy. Dojście do silników w benzynie ma VW Yogi, może coś doradzi lub pomoże
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
ten V6 spoko wjedzie bo to praktycznie ten sam silnik tylko ma nie 2 a 4 zawory na cylinder, ale jak chcesz zostać z VR6 to albo szukaj dokładnie takiego samego ( nie wiem jak z pasowaniem tego z passata ). Oczywiście możesz szukać w kraju albo w Szwecji. Przez bildelsbasen.se sprawdzisz na którym złomie maja taki silnik.
A jakbyś chciał odpuścić sobie VR6 i zmienić na 2.5AET to mam taki kompletny ciągle w aucie który współpracował z automatem.
A jakbyś chciał odpuścić sobie VR6 i zmienić na 2.5AET to mam taki kompletny ciągle w aucie który współpracował z automatem.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Każdy vr6 podejdzie 12zaworowy wystarczy osprzet zmienić nic więcej, więc szukaj od osobówki nawet 2,9 vr6
-
Nikos
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
VR6 2,9 to mega rarytas. Wychodziły tylko z Passatami, Golfami, Sharan i Corrado w napędzie syncro.chemik211 pisze:Każdy vr6 podejdzie 12zaworowy wystarczy osprzet zmienić nic więcej, więc szukaj od osobówki nawet 2,9 vr6
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
vwyogi pisze:ten V6 spoko wjedzie bo to praktycznie ten sam silnik tylko ma nie 2 a 4 zawory na cylinder, ale jak chcesz zostać z VR6 to albo szukaj dokładnie takiego samego ( nie wiem jak z pasowaniem tego z passata ). Oczywiście możesz szukać w kraju albo w Szwecji. Przez bildelsbasen.se sprawdzisz na którym złomie maja taki silnik.
ale 2.8 v6 i 2.8 vr6 to to nie to samo...
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
to dwie zupełnie różne konstrukcje, przykładowo uszczelki pod głowice:chemik211 pisze:A czym się różni , bo za bardzo nie wiem ,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
andrzej.norek
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kolego silniki pomyliłeś gdyz vr6 2,9 to jest ta sama jednostka, wał korbowy ten sam, korby te same, głowica ta sama, różnica w wałkach i tłokach które to są większe, powiem lepiej nawet 3,2 vr6 podejdzieba57ardo pisze:to dwie zupełnie różne konstrukcje, przykładowo uszczelki pod głowice:chemik211 pisze:A czym się różni , bo za bardzo nie wiem ,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z manualem od t4 z silnika vr6 140km spokojnie, temat troszku zgłębiłem bo sie łamałem na vr6 , a jest to silnik niezwykle podatny na przeróbki
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A nie masz wiedzy czy R36 też wejdzie? Pytam, bo dosyć ciekawy temat :) I pytanie co z miską oleju i smokiem pompy? W osobówkach ten silnik jest inaczej pochylony (chyba?)
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
vr6, r32 i r36 to blizniacze konstrukcje, a mi chodzio o roznice pomiedzy vr6 a v6.
eRka powinna wejsc z oryginalna skrzynia, najlepiej automat. Badalem temat w zeszlym roku, ale koszty motoru i skrzyni sciagaja na ziemie ;)
eRka powinna wejsc z oryginalna skrzynia, najlepiej automat. Badalem temat w zeszlym roku, ale koszty motoru i skrzyni sciagaja na ziemie ;)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
r32 to jest inny silnik niz r36, a o jakie v6 ci chodzi??? jesli te co były w 204km w t4 to też to jest vr6,osprzęt idzie z silnika od t4 acz kolwiek na org lepiej bo więcej mocy
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
w passatach i golfach 4 byly montowane 2.8 w ukladzie V i taki byl w linku powyzej (przynajmniej z taka pokrywa silnika). o takie v6 mi chodzi, a to ze vrka jest 204 konna (24v) to wiem bo sie do niej przymierzam zeby wsadzic do mego goferka
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I znów się kolega myli w pasatach b5 i b5fl były 2,8 v6 a w golfie4 był vr6 2,8 który to nie wiedzieć czemu vw nazwał v6 przez co ludzie później głupoty opowiadają
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
moze sie zagalopowalem z golfem, niemniej jednak o taka passatowska vke mi chodzilo
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Tak w temacie to z takim R32 trochę ciasno pod maską w krótkim przodzie :)
https://www.youtube.com/watch?v=-IjMKkbXv7k
https://www.youtube.com/watch?v=-IjMKkbXv7k
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A zdradzisz jak chcesz do golfa wcisnąć v6 z passata i na jakiej skrzyni??? bo powiem szczerze że będzie bardzo ciasno,ba57ardo pisze:moze sie zagalopowalem z golfem, niemniej jednak o taka passatowska vke mi chodzilo
Probe co do r32 to raczej słupek bym brał a osprzet od t4