Alarm do T4 Multivan 1991r.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW Transporter 1998
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Alarm do T4 Multivan 1991r.
Witam wszystkich!
Wczoraj cały dzień się męczyłem a nie mogę sobie poradzić z niby bardzo prostą rzeczą.
Mam w busie centralny zamek, który działa idealnie z kluczyka. Powiem od razu że centralny zamek działa na wszystkie drzwi i tylną klapę. Mam dwa zamki "master" przód lewe drzwi i przód prawe drzwi, dwa zamki slave (drzwi rozsuwane oraz klapa tylna). Wszystko fabrycznie, oryginalne. Pilota nie było.
Kupiłem alarm z modułem do centralnego zamka, podpiąłem wszystko zgodnie z instrukcją, ustawiłem impuls na 3,5 sek. (standard do zamków elektrycznych 0,5 sek ale z tego co sie doczytałem to mam pneumatyczny).
Nie podłączyłem jeszcze żadnych czujników, nie przeciąłem przewodu do pompy itp. Jedyne, co podłączyłem na razie to:
zasilanie stałe +12V
zasilanie po kluczyku
masa
kierunkowskazy lewe i prawe (mrygają jak naciśnę pilota, 2 razy jak otwiera, raz jak zamyka)
z tego co rozumiem to centralka ma wbudowane przekażniki do zamka pneumatycznego, czyli podłączyłem tam też wszystkie kable i teraz mam zonka:
W instrukcji alarmu napisano, że mam podłączyć się pod zielony i popielaty przewód wychodzące z drzwi kierowcy. Zielony przewód tam jest, ale jedyne popielaty/siwe tam to siwy-czerwony i siwy-czarne. Nie chcę niczego spalić więc nie ruszam tam nic.
Czytam na forum i na niemieckim Wiki T4 i wynika że trzeba się podłączyć do 4-przewodowej wiązki od CZ która wychodzi z drzwi (ja się podłączyłem od prawej strony (pasażera)). Wiązka od ZC zawiera 4 kable. z niemieckiego T4 Wiki wynika że czerwony to +12V, brąz to masa, białe i żółte to do sterowania zamieniają +12V i masa. Woltomierzem sprawdziłem, wszystko się zgadza. Podłączę dwa kable wychodzące z centralki dla otwierania/zamykania i taki numer, że non-stop wszystkie zamki się otwierają i zamykają bez końca.
Ja rozciąłem biały przewód, i na chybił trafił podłącząc się znowu pod te kable, uda mi się z pilota ZAMYKAĆ drzwi, ale jak klikam na otwieranie to tylko słychać jak pstrykają przekaźniki wewnątrz centralki, ale siłowniki nie reagują...
Wracając do opisu centralki, dostałem od sprzedawcy schemat do "VOLKSWAGEN T4 rocznik 1989 i późniejsze", wszystkie opisane kable się zgadzają tylko tego popielatego znaleźć nie mogę. Co dziwne, w opisie alarmu jest też schemat, z którego wynika że trzeba PRZERWAĆ przewód idący od sterownika centralnego zamka do kompresora, gdziekolwiek to może być???
Czy ktoś podpowie jak podłączyć i w którym miejscu najlepiej się wpiąć i czy przeciąć przewody czy nie? Istnieje ten popielaty przewód i czy on faktycznie ma coś do CZ? Z niemieckiego Wiki wynika ze nie... http://t4-wiki.de/wiki/Zentralverriegelung
Wczoraj cały dzień się męczyłem a nie mogę sobie poradzić z niby bardzo prostą rzeczą.
Mam w busie centralny zamek, który działa idealnie z kluczyka. Powiem od razu że centralny zamek działa na wszystkie drzwi i tylną klapę. Mam dwa zamki "master" przód lewe drzwi i przód prawe drzwi, dwa zamki slave (drzwi rozsuwane oraz klapa tylna). Wszystko fabrycznie, oryginalne. Pilota nie było.
Kupiłem alarm z modułem do centralnego zamka, podpiąłem wszystko zgodnie z instrukcją, ustawiłem impuls na 3,5 sek. (standard do zamków elektrycznych 0,5 sek ale z tego co sie doczytałem to mam pneumatyczny).
Nie podłączyłem jeszcze żadnych czujników, nie przeciąłem przewodu do pompy itp. Jedyne, co podłączyłem na razie to:
zasilanie stałe +12V
zasilanie po kluczyku
masa
kierunkowskazy lewe i prawe (mrygają jak naciśnę pilota, 2 razy jak otwiera, raz jak zamyka)
z tego co rozumiem to centralka ma wbudowane przekażniki do zamka pneumatycznego, czyli podłączyłem tam też wszystkie kable i teraz mam zonka:
W instrukcji alarmu napisano, że mam podłączyć się pod zielony i popielaty przewód wychodzące z drzwi kierowcy. Zielony przewód tam jest, ale jedyne popielaty/siwe tam to siwy-czerwony i siwy-czarne. Nie chcę niczego spalić więc nie ruszam tam nic.
Czytam na forum i na niemieckim Wiki T4 i wynika że trzeba się podłączyć do 4-przewodowej wiązki od CZ która wychodzi z drzwi (ja się podłączyłem od prawej strony (pasażera)). Wiązka od ZC zawiera 4 kable. z niemieckiego T4 Wiki wynika że czerwony to +12V, brąz to masa, białe i żółte to do sterowania zamieniają +12V i masa. Woltomierzem sprawdziłem, wszystko się zgadza. Podłączę dwa kable wychodzące z centralki dla otwierania/zamykania i taki numer, że non-stop wszystkie zamki się otwierają i zamykają bez końca.
Ja rozciąłem biały przewód, i na chybił trafił podłącząc się znowu pod te kable, uda mi się z pilota ZAMYKAĆ drzwi, ale jak klikam na otwieranie to tylko słychać jak pstrykają przekaźniki wewnątrz centralki, ale siłowniki nie reagują...
Wracając do opisu centralki, dostałem od sprzedawcy schemat do "VOLKSWAGEN T4 rocznik 1989 i późniejsze", wszystkie opisane kable się zgadzają tylko tego popielatego znaleźć nie mogę. Co dziwne, w opisie alarmu jest też schemat, z którego wynika że trzeba PRZERWAĆ przewód idący od sterownika centralnego zamka do kompresora, gdziekolwiek to może być???
Czy ktoś podpowie jak podłączyć i w którym miejscu najlepiej się wpiąć i czy przeciąć przewody czy nie? Istnieje ten popielaty przewód i czy on faktycznie ma coś do CZ? Z niemieckiego Wiki wynika ze nie... http://t4-wiki.de/wiki/Zentralverriegelung
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Re: Alarm do T4 Multivan 1991r.
Nie, chyba właśnie to mi brakuje... Gdzie i jak to zrobić?notri pisze:odłączyłeś się od modułu centralnego oryginalnego ?
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Nie wiem czy w tym roczniku uda Ci sie znalezc modul centralnego,przynajmniej mi sie nie udalo
Z drzwi idzie wiazka z kablami brazowym ,czerwonym,bialym i chyba zoltym (zakonczona wtyczka 4 pinowa)
Musisz sie wpiac jesli mnie pamiec nie myli pod zolty i bialy
Zadnego obwodu nie przerywaj odizoluj troszke przewod i wlutuj sie tymi z autoalarmu (wczesniej sprawdz na okretke ktory zamyka a ktory otwiera)
Impuls ustaw 0.5 sek (nie masz zamka pneumatycznego)
Z drzwi idzie wiazka z kablami brazowym ,czerwonym,bialym i chyba zoltym (zakonczona wtyczka 4 pinowa)
Zadnego obwodu nie przerywaj odizoluj troszke przewod i wlutuj sie tymi z autoalarmu (wczesniej sprawdz na okretke ktory zamyka a ktory otwiera)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Mam sterownik ori i drugi od pilota i zrobione tak jak Kurol i wszystko działa.
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
I to było to: ja myślałem że mam pneumatyczny bo takie coś wynika z niezbyt wyraźnego podręcznika alarmu.kurol pisze:Nie wiem czy w tym roczniku uda Ci sie znalezc modul centralnego,przynajmniej mi sie nie udalo
zrobiłem jak mówiłeś i działa jak ta lala! Browara masz u mnie! WIELKIE DZIĘKI!
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
kurol pije tylko wykwintne trunkixtc1975 pisze:I to było to: ja myślałem że mam pneumatyczny bo takie coś wynika z niezbyt wyraźnego podręcznika alarmu.kurol pisze:Nie wiem czy w tym roczniku uda Ci sie znalezc modul centralnego,przynajmniej mi sie nie udalo
zrobiłem jak mówiłeś i działa jak ta lala! Browara masz u mnie! WIELKIE DZIĘKI!
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dziwna sprawa... Dwie godziny temu coś wewnątrz klamki zablokowało, drzwi tylko częściowo się otworzyły (2 cm), i przy próbie dalszego otworzenia alarm się uzbroił... Ponadto dioda od alarmu która normalnie mruga co 2 sekundy regularnie coś szwankuje, teraz mruga ze 3 lub 4 razy, gaśnie, mruga raz, przerwa 5 sekund, gaśnie, przerwa 20 sekund, mruga 5 razy i tak na chybił trafił...
Drzwi już się otwierają ale nadal coś jakby lekko ocierało wewnątrz zamka jak się otwiera...
Drzwi już się otwierają ale nadal coś jakby lekko ocierało wewnątrz zamka jak się otwiera...
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
u mnie taki był efekt jak klęknął siłownik. Drzwi się otworzyły na dwa centymetry, zapadka zamka spada w dół (drzwi się zamykają) i dalej już drzwi nie otworzyszxtc1975 pisze:.................. drzwi tylko częściowo się otworzyły (2 cm), i przy próbie dalszego otworzenia alarm się uzbroił....
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Oj i co wtedy? Siłownika musiałeś wymienić? Dokładnie takie coś się dzieje. Z tym że raz się otworzą, raz nie.notri pisze:u mnie taki był efekt jak klęknął siłownik. Drzwi się otworzyły na dwa centymetry, zapadka zamka spada w dół (drzwi się zamykają) i dalej już drzwi nie otworzyszxtc1975 pisze:.................. drzwi tylko częściowo się otworzyły (2 cm), i przy próbie dalszego otworzenia alarm się uzbroił....
EDIT 1: Jak coś to znalazłem używany: http://allegro.pl/silownik-centralnego- ... 58049.html za 100 zł ale oryginał albo nowy tylko podróba: http://allegro.pl/t4-multivan-silownik- ... 03034.html za 58 - pewnie lepiej oryginalny kupić?
EDIT 2: Już wiem! Żeby wykluczyć czy faktycznie siłownik zamienię go jutro czy pojutrze z siłownikiem w drzwiach pasażera :-) Według opisu na Allegro to taki sam siłownik idzie do lewych i prawych drzwi. Jeśli to siłownik problem przenosi się do drzwi pasażera (których praktycznie nie używam)
EDIT 3: jeśli to faktycznie siłownik to będzie gorzej. z niemieckiego Wiki wynika że do mojego modelu (1991r) jest inny siłownik niż do nowszych modeli. A mojego modelu nie ma na Allegro grrrrr. Patrzcie zdjęcie poniżej...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
szybsze mruganie ledy przeważnie oznacza ze alarm został wzbudzony z ...... któregoś tam czujnika zależne od ilości błysków po włączeniu stacyjki powinien się zresetować i pracować normalnie do następnego wzbudzenia alarmu nie zapomnij podłączyć krańcówki drzwi kierowcy po otwarciu auta masz ok 30 sek na otwarcie drzwi inaczej sam się pozamyka zabezpieczenie przed przypadkowym naciśnięciem pilota
-
xtc1975
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witaj!C-Y-K-L-O-N pisze:szybsze mruganie ledy przeważnie oznacza ze alarm został wzbudzony z ...... któregoś tam czujnika zależne od ilości błysków po włączeniu stacyjki powinien się zresetować i pracować normalnie do następnego wzbudzenia alarmu nie zapomnij podłączyć krańcówki drzwi kierowcy po otwarciu auta masz ok 30 sek na otwarcie drzwi inaczej sam się pozamyka zabezpieczenie przed przypadkowym naciśnięciem pilota
Nie podłączyłem żadnych czujników jeszcze w alarmie, on w sumie teraz tylko działa jako zdalne sterowanie centralnego zamka :-) Wyłączyłem też funkcję automatycznego uzbrajania po 30 sekundach na razie. Jak będę miał więcej czasu dopiero zamontuję :-)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no i tak też było u mnie - wymiana siłownika bo Ci pada, u mnie teraz jest oki. Zapytaj VWYogi czy przypadkiem nie maxtc1975 pisze:Oj i co wtedy? Siłownika musiałeś wymienić? Dokładnie takie coś się dzieje. Z tym że raz się otworzą, raz nie.notri pisze:u mnie taki był efekt jak klęknął siłownik. Drzwi się otworzyły na dwa centymetry, zapadka zamka spada w dół (drzwi się zamykają) i dalej już drzwi nie otworzyszxtc1975 pisze:.................. drzwi tylko częściowo się otworzyły (2 cm), i przy próbie dalszego otworzenia alarm się uzbroił....
jak nie będzie na necie to zadzwoń 513 273 608 lub 785 832 522 ( tu powołaj się na bogdana z krakowa) - być może mają
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
co ma nie miec jak ma ;)notri pisze:
no i tak też było u mnie - wymiana siłownika bo Ci pada, u mnie teraz jest oki. Zapytaj VWYogi czy przypadkiem nie ma
Jak sie okaze , ze to faktycznie siłownik to daj znac na PW coś znajdziemy