Kostka stacyjki?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
grzes595
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: ABL
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Kostka stacyjki?
Witam wszystkich. Panowie mam problem i niestety nie potrafię znalezć odpowiedzi... Mianowicie.
Posiadam VW T4 1.9TD z końca 97 roku. Ostatnio dzieją się dziwne rzeczy. Jadę normalnie a w pewnym momencie wszystkie wskazniki na desce rozdzielczej przestają działać i auto zachowuje się jakby miało o połowę mniej koni. Po chwili migną kontrolki (olejenie, ładowanie, rezerwa, temp.), wskazniki zaczynają działać i auto odzyskuje moc. Wracając dziś do domu zauważyłem, że gdy wskazniki przestana działać i nie ma mocy to światła świecą mocniej i dmuchawa szybciej pracuje. Tak jakby dostały więcej prądu. Jeden z mechaników co go dziś przypadkiem spotkałem mówił, że być może to wina kostki od stacyjki. Może to być to? Miał ktoś może taki problem? Bardzo proszę o jakieś choćby sugestie. Z góry dziękuje. Grzegorz.
Posiadam VW T4 1.9TD z końca 97 roku. Ostatnio dzieją się dziwne rzeczy. Jadę normalnie a w pewnym momencie wszystkie wskazniki na desce rozdzielczej przestają działać i auto zachowuje się jakby miało o połowę mniej koni. Po chwili migną kontrolki (olejenie, ładowanie, rezerwa, temp.), wskazniki zaczynają działać i auto odzyskuje moc. Wracając dziś do domu zauważyłem, że gdy wskazniki przestana działać i nie ma mocy to światła świecą mocniej i dmuchawa szybciej pracuje. Tak jakby dostały więcej prądu. Jeden z mechaników co go dziś przypadkiem spotkałem mówił, że być może to wina kostki od stacyjki. Może to być to? Miał ktoś może taki problem? Bardzo proszę o jakieś choćby sugestie. Z góry dziękuje. Grzegorz.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: Kostka stacyjki?
Pół roku temu tak samo miałem w oplu vectra . te same objawy alternator padł czasem dawał napięcie 20v z początku zdarzyło tak się parę razy a po jakimś czasie jak poszło napięcie to zepsuło akumulator wszystkie żarówki spaliło cud że wyłączyłem silnik i nie spaliło instalacji , zregenerowałem alternator dałem nowy akumulator i wszystko ok .
-
rafihr
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
kostka raczej objawia się tym że nie łapie podczas zapalania, miałem taki przypadek jak mi się kostka przepalała to nie zawsze t4 chciała odpalać aż w końcu całkowicie się przepaliła
-
grzes595
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kurde kolego chyba coś w tym jest. Dziś spaliła mi się żarówka od świateł mijania a dwa dni temu bezpiecznik od wentylatora...
A Twój opelek identycznie tracił moc jak to się działo??? Co dokładnie padło w alternatorze? Pamiętasz może?
A Twój opelek identycznie tracił moc jak to się działo??? Co dokładnie padło w alternatorze? Pamiętasz może?
-
grzes595
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Probe041 pisze:Wyjmij ten alternator i nie ruszaj więcej auta, bo jeszcze źle się to skończy.
Nie rozumiem???? Mam wyjąć alternator i nim nie jezdzić? To może od razu z alternatorem go na złom oddam? Zawsze trochę więcej wagi... <38>
Staszku jak będziesz napisz proszę, czy pamiętasz co padło w alternatorze Twoim. Z góry dzięki.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Czego nie rozumiesz??????????? <zastrzelę>
Masz wyjąć alternator i pchać samochód <38>
Chyba logiczne, że jak Ci alternator wytworzy za wysokie napięcie to popali coś i możesz mieć mega problem, więc Ci napisał, żebyś nie odpalał, wyjął alternator, sprawdził go i ewentualnie naprawił i dopiero jak będziesz w 100% pewny, że jest sprawny to montuj i odpalaj auto?
Masz wyjąć alternator i pchać samochód <38>
Chyba logiczne, że jak Ci alternator wytworzy za wysokie napięcie to popali coś i możesz mieć mega problem, więc Ci napisał, żebyś nie odpalał, wyjął alternator, sprawdził go i ewentualnie naprawił i dopiero jak będziesz w 100% pewny, że jest sprawny to montuj i odpalaj auto?
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie pamiętam co tam padło ale chyba wszystko poleciało oprócz łożysk .Poszło takie napięcie że spaliło wszystkie żarówki był jeden wielki błysk tyle dobrze że w garażu , przedtem jeszcze jak sporadycznie się zdarzało że była choinka na desce to przez chwilę tracił moc czuć było że jest słabszy , występowało to coraz częściej aż się popaliło , oprócz tego jak dostał super prądu to zepsuło akumulator . Tak jak koledzy piszą dobra rada weź do sprawdzenia alternator i nie jeździj z tym w samochodzie bo jak pójdzie napięcie to ci może popalić wszystko razem z instalacją kompem i nie daj boże z autem . Ja jak podłączyłem miernik to było 20v a jak dałem do regeneracji to gość się śmiał że do ciężarówki go można założyć . Jak zadzwoniłem do warsztatu i powiedziałem co się stało to pierwsze słowa nie odpalaj na tym auta wymontuj i przywieź bo popalisz wszystko .
-
grzes595
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dzięki staszku za podpowiedz. W poniedziałek się za to wezmę. Też dziś mierzyłem miernikiem i w chwili gdy "to" się dzieje pokazuje 19.4v. Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie. Generalnie to temat do zamknięcia choć można by było poczekać bym w 100% potwierdził przyczynę ;)
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak ci pokazuje już tyle to za duże ładowanie a wierz mi że będzie jeszcze większe jak padnie do końca , a w tedy to może z autem stać się już wszystko .
-
grzes595
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ze względu na to, że potrzebne mi jutro auto, nie patrząc, że niedziela wskoczyłem do kanału. Wyciągnąłem alternator i od znajomego wziąłem identyczny Valeo do starego seata toledo 1.9d. Założyłem i....działa ;) Przejechałem ok.5km i dobrze. Na wolnych obrotach ładowanie 14.7v na światłach drogowych 14.3v. To chyba dobrze - nie? Jedyny problem to taki, że na tym uszkodzonym z t4 było napisane 90 a na tym z seata 70. Tzn., że może mi nie doładowywać??? Dodam, że aku mam troszkę mniejsze niż zlecane do 1.9td..
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na jedną podróż ci wystarczy chodzi o to że alternator tzw nie odpocznie tylko cały czas będzie ładował . I takie ładowanie ma być w granicach do 15v . Stary dawaj do regeneracji .
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
A ja mam pytanko:
Czy od początku produkcji do jej końca kostka stacyjki jest taka sama, czy w którymś roku się zmieniła?
Czy od początku produkcji do jej końca kostka stacyjki jest taka sama, czy w którymś roku się zmieniła?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Kostka szła taka sama w większości aut grupy VAG chyba już od 83 roku w golfach 2 i innych :) W T4 też od początku