Problem z dmuchawą, auto nie odpala
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter T4
- Kontakt:
Problem z dmuchawą, auto nie odpala
Witam
Jestem nowy na forum. Dotychczas radziłem sobie z problemami w moich t4 sam lub po przeczytaniu innych tematow zwłaszcza na tym forum,tym razem przyszedł czas ze nie moge znalezc na forum informacji ktore mi pomogą.
Chodzi o t4 doka 2.5 tdi 102 km 2001r. Kilka dni wczesniej rozladowal mi się aku, jak sie okazało winę za to ponosiła dmuchawa nawiewu ktora uruchomiła się pomimo wyłaczonego zaplonu i wyjetego kluczyka. Z tą roznica ze dmuchawa bez kluczyka kreciła sie wolniej niz w przypadku wlaczonego zapłonu i działała jak byla przelaczona na ktorys bieg(na 0 nie dzialala) oprocz tego zauwazylem ze na wyłaczonym zapłonie działaja rozniez wycieraczki ale ledwo co sie poruszaly i tak samo po wlaczeniu zapłonu zaczynały pracować prawidłowo. Wczoraj nastąpiła poważna awaria otuz po odpaleniu auta usłyszalem jakies jakby brzeczenie po chwili zaczelo smierdziec w aucie niewątpiwie doszło do jakiegos zwarcia. Zgasiłem auto i po sprawdzeniu bezpiecznikow sprobowalem je odpalic. Zapalił od razu i po sekundzie zgasł i ta sytauacja trwa do tej pory odpala i gasnie. Poza tym po wlaczeniu zaplonu swieca swiatła mijania na wylaczonym przełaczniku a dmuchawa nie działa wogóle. Spalone bezpieczniki to nr 6 i 19, zreszta po wlozeniu nastepnych od razu sie przepalaja jeden jak i drugi.
Pomocy auto staneło 100 km od domu a jest pilnie potrzebne
Jestem nowy na forum. Dotychczas radziłem sobie z problemami w moich t4 sam lub po przeczytaniu innych tematow zwłaszcza na tym forum,tym razem przyszedł czas ze nie moge znalezc na forum informacji ktore mi pomogą.
Chodzi o t4 doka 2.5 tdi 102 km 2001r. Kilka dni wczesniej rozladowal mi się aku, jak sie okazało winę za to ponosiła dmuchawa nawiewu ktora uruchomiła się pomimo wyłaczonego zaplonu i wyjetego kluczyka. Z tą roznica ze dmuchawa bez kluczyka kreciła sie wolniej niz w przypadku wlaczonego zapłonu i działała jak byla przelaczona na ktorys bieg(na 0 nie dzialala) oprocz tego zauwazylem ze na wyłaczonym zapłonie działaja rozniez wycieraczki ale ledwo co sie poruszaly i tak samo po wlaczeniu zapłonu zaczynały pracować prawidłowo. Wczoraj nastąpiła poważna awaria otuz po odpaleniu auta usłyszalem jakies jakby brzeczenie po chwili zaczelo smierdziec w aucie niewątpiwie doszło do jakiegos zwarcia. Zgasiłem auto i po sprawdzeniu bezpiecznikow sprobowalem je odpalic. Zapalił od razu i po sekundzie zgasł i ta sytauacja trwa do tej pory odpala i gasnie. Poza tym po wlaczeniu zaplonu swieca swiatła mijania na wylaczonym przełaczniku a dmuchawa nie działa wogóle. Spalone bezpieczniki to nr 6 i 19, zreszta po wlozeniu nastepnych od razu sie przepalaja jeden jak i drugi.
Pomocy auto staneło 100 km od domu a jest pilnie potrzebne
-
Kloit777
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Lift będzie ;-))
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Problem z dmuchawą, auto nie odpala
Takie objawy jakby immobiliser miał winę.Posprawdzaj dokładnie jeszcze raz bezpieczniki.sikora_111 pisze:.... Zapalił od razu i po sekundzie zgasł i ta sytauacja trwa do tej pory odpala i gasnie. ...
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Tak jak kolega napisał wygląda jak by imo go blokowało. Poza tym winą całej tej sytuacji jest zwarcie, prawdopodobnie gdzieś na przewodach i trzeba je zlokalizować bo można uszkodzić autko bardziej niż nam się wydaje w najgorszym wypadku nawet pożar. A więc podstawa to poszukać źrudła zwarcia i je wyeliminować.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Są postępy. Profilaktycznie wymieniłem kostke w stacyjce gdyz to ją podejrzewałem. Po wymianie auto odpala swiatła mijania działąja prawidłowo wycieraczki tez. Problem natomiast jest nadal z dmuchawą nie działa i wywala dwa wspomiane wczesniej bezpieczniki(nr 6 i 9) gdzie dalej szukac przyczyny.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Póki co znalazłem kabel szaro czerwony który wchodzi do złacza pod kierownica na 7 pin od strony wycieraczek na ktorym to pojawia sie masa a raczej nie powinna dodam ze kabel ten jest lekko natdopiony. Od czego on jest wchodzi we wtyke pod nr 2
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Kolejna rzecz jaką znalazłem to przekaźnik nr 106 który jest po zwarciu. Pomimo odpiecia tego przekaźnika nadal wywala bezpiecznik nr19. Doszedłem że wiazka po ktorej idzie zwarcie wchodzi pod mate wygluszajaca pod skrzynke bezpiecznikow gdzie te kable moga dalej isc pomocy
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ja mam starsze ACV i u mnie 19-ska jest od wentylatorów chłodnicy z tego co wiem i może na nich jest zwarcie, odłączyć wentylatory i czy wtedy pali bezpiecznik, powinien być 30A. 106-niewiem bo takiej nie mam ale chyba odpowiada za dmuchawe i klime.
-
sikora_111
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
106 odpowiada za układ klimatyzacji i dmuchawe jest jakby dwustopniowy. Udało znaleźć się przyczynę zwarcia to kabel idący do siedzenia kierowcy był przetarty i zgnity w miejscu trzymania nóg, wszystkie kable sie zlepiły i robiły dobrą zwore. Po naprawie instalacji dmuchawa działa nawet na tym przyjaranym przekazniku 106.
Dzięki wszystkim za pomoc
Dzięki wszystkim za pomoc