T4 1.9td - nie pali, miga kontrolka oleju
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
T4 1.9td - nie pali, miga kontrolka oleju
Witam
Jak w temacie, nie mogę odpalić auta, miga kontrolka od oleju - po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu na 1 stopień kontrolki zapalają się jak zawsze, biorąc na rozruch zaczyna migać kontrolka od oleju i rozrusznik kręci normalnie ale auto nawet na sekundę nie odpala... Dzień wcześniej odpalało od "strzała" Sprawdziłem poziom oleju, dolałem pół litra do połowy min-max. Odłączyłem akumulator na pół godziny. Stan paliwa - 1/4 zbiornika, filtr paliwa, filtr oleju i olej wymieniony - dopiero 2tys przejechane. Sprawdziłem pod lapkiem + vag - pokazało błąd 0177 / 65-10. Kontrolka nadal miga i auto nie chce zapalić.
Jak gdzieś był podobny temat to proszę o nakierowanie, osobiście nic nie znalazłem....
Jak w temacie, nie mogę odpalić auta, miga kontrolka od oleju - po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu na 1 stopień kontrolki zapalają się jak zawsze, biorąc na rozruch zaczyna migać kontrolka od oleju i rozrusznik kręci normalnie ale auto nawet na sekundę nie odpala... Dzień wcześniej odpalało od "strzała" Sprawdziłem poziom oleju, dolałem pół litra do połowy min-max. Odłączyłem akumulator na pół godziny. Stan paliwa - 1/4 zbiornika, filtr paliwa, filtr oleju i olej wymieniony - dopiero 2tys przejechane. Sprawdziłem pod lapkiem + vag - pokazało błąd 0177 / 65-10. Kontrolka nadal miga i auto nie chce zapalić.
Jak gdzieś był podobny temat to proszę o nakierowanie, osobiście nic nie znalazłem....
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: T4 1.9td - nie pali, miga kontrolka oleju
Miałem taki przypadek i problemem było immo w tym silniku
Poza tym nie wiem za pomocą czego się połączyłeś i z którego sterownika ten błąd sczytałeś, bo na pewno nie z silnika.
Poza tym nie wiem za pomocą czego się połączyłeś i z którego sterownika ten błąd sczytałeś, bo na pewno nie z silnika.
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: 2001
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Również obstawiam immobilizer
-w mojej teczce 1.9td tez w tamtym roku działy się podobne cyrki
-winny był oczywiście immo,wywaliłem delikwenta i problem odpalania został zażegnany <01>
-w mojej teczce 1.9td tez w tamtym roku działy się podobne cyrki
-winny był oczywiście immo,wywaliłem delikwenta i problem odpalania został zażegnany <01>
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję za zainteresowanie tematem i szybką odpowiedz.
O ile dobrze pamiętam i dobrze rozumiem to użyłem programu "VAG-COM 409.1 us" a urządzenie to "KKL VAG-com for 409.1" kupione na allegro chyba za 20zł. Kabel podpięty w środku, po prawej stronie kierownicy. Program przeskanował chyba dobrze, było słychać specyficzne klikanie. Znalazł tylko ten jeden błąd w sekcji 25 - 0177 / 65-10.
Ten VAG został kupiony specjalnie do skasowania błędów poduszki - wymiana stacyjki + nie odłączony aku.
Jak możesz to poproszę o podpowiedzenie gdzie jest gniazdo do podpięcia i czym sczytać błędy z silnika.
Jak naprawić ten immo.... auto dostawcze i jak zawsze pilnie potrzebne. Warsztat odpada, 20km do najbliższego - środek lasu.
@wedkarz proszę opisz co trzeba zrobić żeby się tego ustrojstwa pozbyć.
O ile dobrze pamiętam i dobrze rozumiem to użyłem programu "VAG-COM 409.1 us" a urządzenie to "KKL VAG-com for 409.1" kupione na allegro chyba za 20zł. Kabel podpięty w środku, po prawej stronie kierownicy. Program przeskanował chyba dobrze, było słychać specyficzne klikanie. Znalazł tylko ten jeden błąd w sekcji 25 - 0177 / 65-10.
Ten VAG został kupiony specjalnie do skasowania błędów poduszki - wymiana stacyjki + nie odłączony aku.
Jak możesz to poproszę o podpowiedzenie gdzie jest gniazdo do podpięcia i czym sczytać błędy z silnika.
Jak naprawić ten immo.... auto dostawcze i jak zawsze pilnie potrzebne. Warsztat odpada, 20km do najbliższego - środek lasu.
@wedkarz proszę opisz co trzeba zrobić żeby się tego ustrojstwa pozbyć.
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Pozbyć sie można bardzo łatwo ale musisz zdecydować czy aby na pewno chcesz to zrobic,po takiej operacji nie masz już zabezpieczenia na pompie i wtedy takie auto np.bardzo łatwo jest "podprowadzić".No i druga sprawa nie mogę Ci zagwarantować 100% że to jest na immo.
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wiesz, jak ktoś będzie chciał takie auto podprowadzić to immo mu nie przeszkodzi w tej operacji. Jutro sprawdzę co z tym dalej zrobić. Jak zaworek na pompie nie działa to poleci do śmieci bo chyba innej rady nie ma ??
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Odp: T4 1.9td - nie pali, miga kontrolka oleju
Zaworek u mnie cykał (więc immo nie było podejrzewane) immo i tak blokowało. Auto pojechało do mechaników, bo już nie wiedzieliśmy co może być. Po fakcie okazało się, że wywalili immo z pompy, więc tutaj akurat nie pomogę jak to zrobić.
Sekcja 25 to immo, więc błąd masz od immo. Nie mam teraz jak sprawdzić co to dokładnie.
W tym silniku nie masz sterownika silnika, więc się z nim nie połączysz
Sekcja 25 to immo, więc błąd masz od immo. Nie mam teraz jak sprawdzić co to dokładnie.
W tym silniku nie masz sterownika silnika, więc się z nim nie połączysz
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No tak,tylko najpierw musisz usunąć płytkę elektroniczna z immo,delikatnie rozbijając obudowe,plus podpinasz pod elektrozawór drugi kabelek zaizoluj i wtedy zobacz czy odpali.
Jak rozwiążesz problem daj znać na forum co było przyczyna..
Jak rozwiążesz problem daj znać na forum co było przyczyna..
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Coś mi się wydaje że niepotrzebnie rozwaliłem immo na pompie.... Do immo na pompie nie idzie żadne napięcie - sprawdziłem to dopiero teraz. Po podłączeniu zaworka bezpośrednio do akumulatora słychać klikanie ale auto nadal nie pali, kontrolka oleju zaczyna migać po 2 sek mielenia silnikiem.. Co dalej sprawdzać, wywalać z samochodu ?
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
To może sam zaworek elektromagnetyczny? Napięcie na wejściu powoduje otwarcie dopływu paliwa. Mógł zablokować się w pozycji zamkniętej. Sprubuj wykręcić zaworek, wyjąć główkę i sprężynkę a pozostałość zakręcić. Jeśli zapali - to zgasisz go tylko zduszając na biegu. Ewentualnie popuść przewody na wtryski i zobacz czy podaje paliwo.
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem doprowadzenia do wtrysków - jakieś tam paliwo idzie tylko nie wiem jak mocno ma lecieć. Zaworka nie mam jak wykręcić, nie mam takiego klucza. Znajomy mi podpowiada że może rozrząd się przestawił w co osobiście wątpię.
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Ale może już być za póżno jak zaworek rozkręcony na części pierwsze.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
A 15tka nie zabezpiecza przypadkiem obwodu elektrozaworu? Jeśli kolega dawał + bezpośrednio na elektrozawór to można bezpiecznik wykluczyć.
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Od poprzedniego postu nic w aucie nie robiłem tak więc zaworek jest cały. Nie mam pojęcia dlaczego nie chce zapalić, pompa paliwo podaje, świece grzeją a auto podczas kręcenia nawet nie pierdnie że się tak wyrażę. Jutro/dziś spróbuję samostartu mu troszkę podać i jak nie zadziała to....
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Sprawdziłeś bezpiecznik nr 15? Jeżeli nie to zrób to,i zobacz czy masz pasek rozrządu i czy nie przeskoczył
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Bezpiecznik sprawny, pasek rozrządu jest ale czy na swoim miejscu ? Jak sprawdzić czy pasek nie przeskoczył ? - brak znaków, na kole od pompy pełno kropek zrobionych farbą....
-------------
Problem rozwiązany, troszkę samostartu i auto pali już normalnie. Szkoda tylko immo ale ważne że auto pracuje.
Przydała by mi się jeszcze informacja co z resztą immo i jak podłączyć ten zaworek pod stacyjkę. Teraz mam na krótko podpięte do aku. Docelowo będzie jeszcze małe, ukryte odcięcie prądu od zaworka na pompie.
-------------
Problem rozwiązany, troszkę samostartu i auto pali już normalnie. Szkoda tylko immo ale ważne że auto pracuje.
Przydała by mi się jeszcze informacja co z resztą immo i jak podłączyć ten zaworek pod stacyjkę. Teraz mam na krótko podpięte do aku. Docelowo będzie jeszcze małe, ukryte odcięcie prądu od zaworka na pompie.
-
-bolox-
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jednak dalej nie paliło bez samostartu. Znalazłem winnego - pod maska przepaliła się blaszka/bezpiecznik odpowiedzialna za świece żarowe, w kabinie pokazywało że wszystko działa i ich nie sprawdzałem..... To się nazywa naprawa od "D" strony ;)
------------
Wszystko zrobione i działa.
------------
Wszystko zrobione i działa.
-
duotone
- Nowy T4
- 4
- Tematy: 3
- Model:
- Kontakt:
Cześć, odkopuję temat miałem podobny problem i zadziałało poprowadzeniem kabelka od + do elektrozaworu. Po tej małem modyfikacji nie zapala się kontrolka świec, ta blaszka niedaleko baterii była wymieniona w czasie zimy i t4 odpalała od strzała aż do momentu, gdy padł immo. Teraz auto musi przez chwilę zakręcić i dopiero odpala.
Czy to jest od siebie zależne?
Edit: zapomiałem dodać, prędkościomierz po tej modyfikacji przestał działać.
Auto ostatnie dni kręci i kręci, zajmuje trochę czasu zanim odpali, z perspektywy czasu jest coraz gorzej.
Czy to jest od siebie zależne?
Edit: zapomiałem dodać, prędkościomierz po tej modyfikacji przestał działać.
Auto ostatnie dni kręci i kręci, zajmuje trochę czasu zanim odpali, z perspektywy czasu jest coraz gorzej.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2022, 21:12 przez duotone, łącznie zmieniany 1 raz.
-
b.b tulipan
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Też wpinam się w stary temat.
Świeci kontrolka oleju oraz kontrolka ładowania.
Zrobiony regulator i kontrolka aku. nie świeci. Natomiast dalej świeci kontrolka oleju na dodatek nie mam wskazań obrotomierza a dodatkowo zapala się kontrolka poziomu paliwa i płynu chłodniczego. Imo. brak, zdjęte przy okazji uszczelniania pompy.
Poza tym auto pali za każdym razem.
Świeci kontrolka oleju oraz kontrolka ładowania.
Zrobiony regulator i kontrolka aku. nie świeci. Natomiast dalej świeci kontrolka oleju na dodatek nie mam wskazań obrotomierza a dodatkowo zapala się kontrolka poziomu paliwa i płynu chłodniczego. Imo. brak, zdjęte przy okazji uszczelniania pompy.
Poza tym auto pali za każdym razem.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czerwony przewód z alternatora, sygnał W, najprawdopodobniej nie trafia na licznik stąd brak obrotów i brak dynamicznej kontroli ciśnienia oleju.