Problem z elektroniką

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
16pawel25
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Problem z elektroniką

Nieprzeczytany post autor: 16pawel25 »

Witam Koledzy. Jestem tutaj na forum nowy. Mam na imię Paweł (26) i jestem szczęśliwym posiadaczem T4. Mam mały problem nie wiem co znajduje się na mojej desce rozdzielczej. Zamieszczę linki do zdjęć.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d9 ... ffe01.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbb ... fb545.html

Otóż nie wiem co to są te 2 czerwone diody, nie wiem czy jest to oryginalne czy ktoś coś sobie dodał.
Nie wiem co to jest ten plus obok. Po wciśnięciu tego guzika nic się nie dzieje. I dlaczego na tym jednym guziku są zaznczone ABS Air Bag i jakgdyby kierunkowskazy z 1 pośrodku.
A mój największy problem polega na tym że dioda którą widać na foto ( lewa dioda ) ciągle się świeci, po prostu cały czas i wydaje mi że przez to co chwilę mam rozładowany akumulator. ( Wczoraj nim jechałem a dziś rano przy -6C już nie odpalił i aku się rozładowało )
Przy akumulatorze od Plusa odchodzą jakieś dziwne kable i jest dodany obok aku jakiś przekaźnik. Nie chcę narazie nic rozbierać i rozłączać żeby nic nie "zepsuć" Po prostu liczę na to że ktoś z was wie co to może być. Dodam że osoba od której go kupiłem mówiła że bus ma WEBASTO myślę że to mogą być guziki i diody z tym związane ale nie mam pojęcia dlatego liczę na waszą pomoc.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Re: Problem z elektroniką

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

16pawel25 pisze:
Otóż nie wiem co to są te 2 czerwone diody, nie wiem czy jest to oryginalne czy ktoś coś sobie dodał.
Ktoś sobie dodał.
To zapewne kontrolki od czegoś, ale od czego to dowiesz się idąc po nitce do kłębka, czyli musisz popatrzeć dokąd prowadzą przewody od tych kontrolek. Przeważnie jest kontrolka od autoalarmu. Nie wiem czy jest, czy nie ma. Być może alarmu nie ma a kontrolka została. Druga świecąca cały czas to niestety nikt ci nie powie. (chyba że wróż Maciej ;) )
16pawel25 pisze:
Nie wiem co to jest ten plus obok. Po wciśnięciu tego guzika nic się nie dzieje.
To włącznik, o którym poczytasz tu: http://www.t4-wiki.de/wiki/Schalter_E10 ... reuz_1996)
16pawel25 pisze:
I dlaczego na tym jednym guziku są zaznczone ABS Air Bag i jakgdyby kierunkowskazy z 1 pośrodku.
To kontrolki
http://allegro.pl/vw-t4-transporter-kon ... 58797.html
16pawel25 pisze:
... Dodam że osoba od której go kupiłem mówiła że bus ma WEBASTO myślę że to mogą być guziki i diody z tym związane ale nie mam pojęcia dlatego liczę na waszą pomoc.
O webasto to musisz poszukać na forum - sporo informacji jest na ten temat
16pawel25
Nowy T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: 16pawel25 »

Dzięki kolego rafflex za szybką odpowiedź. Niestety w pierwszym linku przez Ciebie podanym nic nie pisze. ( znam niemiecki Bardzo dobrze i niestety jest tam napisane że nie dodano żadnych informacji ), ale na szczęście nakierowałeś mnie czego szukać na google i znalazłem :D . a drugi link to są kontrolki. Wiem że to kontrolki ponieważ fotki przeze mnie załączone są zrobione prze ze mnie w moim busie. Nie wiem tylko co one oznaczają i za co są odpowiedzialne / co mają pokazywać ....
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Przepraszam, wpisz sobie w szukanie na t4 wiki "Schalter E10" i ten wynik chciałem ci podesłać jako link, ale jeśli już sobie poradziłeś to OK.
Co do kontrolek, to nie chcę wprowadzać w błąd, bo sam takich nie mam i nie miałem, więc nie będę pisał co sygnalizują.
A w mojej poprzedniej odpowiedzi zasugerowałem się twoim zdaniem:
16pawel25 pisze:
......Mam mały problem nie wiem co znajduje się na mojej desce rozdzielczej....
<hi>
6182
Początkujący T4

12
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 `95
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: 6182 »

Dwie strzałki i jedynka to kontrolka kierunkowskazów przyczepy.
Jak jest podłączona przyczepa,powinna chyba mrugać razem ze zwykłymi kontrolkami kierunkowskazów.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt: