Witam panów i panie :-) Mój problem jest taki. Posiadam VW T4 silnik ACV 2.5 TDI 102KM. 4 miesiące temu była wymiana pasków, napinaczy, olejów, filtrów - czyli standard po zakupie samochodu. Od około 2 może 3 tygodni mam coś takiego że jak dam mu po garach (oczywiście na dobrze rozgrzanym silniku) delikatnie zaczyna mi śmierdzieć z silnika co czuć w kabinie. Kolega który jest mechanikiem po takim kurskie powiedział że to wyraźnie jest spalony olej. Wlany jest zalecany przez VW do tego silnika olej Castrol Magnatec Diesel 5W-40 - o ile pamiętam.
Czego to może być wina, proszę o rzeczowe i treściwe podpowiedzi.
Śmierdzi spalonym olejem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Śmierdzi spalonym olejem
sprawdź czy nie ma w dolocie za turbiną oleju - może turbina przepuszcza na uszczelniaczach i wtedy potrafi przy obejmach na wężach wysączać się olej i z wierzchu samą turbinę i dekiel zaworów czy nie cieknie gdzieś na wydech
-
grand
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: golf II
- Kontakt: