Notorycznie i agresywnie przepala bezpiecznik świec żarowych

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Johnny
Aktywny T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 19
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Notorycznie i agresywnie przepala bezpiecznik świec żarowych

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Problem jest taki jak w tytule, kilka sekund po przekręceniu stacyjki przepala mi w widowiskowy sposób bezpiecznik od świec żarowych, mało brakowało, żeby nie wybuchł pożar.

Tak wygląda bezpiecznik i skrzynka bezpieczników:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/425 ... 4903e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ce ... 4d6d8.html

Silnik i instalacja są po swapie - 1.9 TDI (90KM) z golfa III i z tego co pamiętam, to już w nim bezpiecznik (50A) był przepalony, ale do niedawna odpalał bez najmniejszego problemu, więc o tym zapomniałem. Teraz przy temperaturach w okolicy -5*C silnik co prawda nadal odpala, ale z początku kuleje i puszcza dużo dymu z charakterystycznym zapachem nie przepalonej ropy. Słowem świece nie grzeją. Jak rozumiem gdzieś w instalacji jest zwarcie. Na zdjęciu widać, że gniazdo przekaźnika od świec żarowych (nr 103) ma przypalone gniazdo. Włożyłem drugi przekaźnik - nadal przepaliło bezpiecznik. Mam drugą skrzynkę bezpieczników - zmieniać, czy problem raczej leży gdzie indziej - od czego zacząć i jak sprawdzać?

Dodam, że po włożeniu nowego bezpiecznika auto zapala od strzała i zanim się on nie przepali (kilka sekund), równo pracuje.
mariuszgim
Specjalista T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 10
Model:
Auto: T4
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Re: Notorycznie i agrasywnie przepala bezpiecznik świec żaro

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

Sprawdź przewód od bezpiecznika do świec - pewnie gdzieś jest przetarty i ma styk z masą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”