Wymiana żarówek w Liczniku.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
zGred
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Wymiana żarówek w Liczniku.
Witam. Drodzy koledzy mam jedno zasadnicze pytanie... Jak wymienić spaloną żarówkę w liczniku, VW T4 multivan allstar 94 rok, podświetlenie zielone?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana żarówek w Liczniku.
Wyciągasz zegary (przy odrobinie samozaparcia uda Ci się bez zdejmowania kierownicy) i masz dostęp do trzech żaróweczek podświetlających zegary. TU znajdziesz zdjęcia co i jak odkręcać aby dostać się do zegarów.
-
b.b tulipan
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 8
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
slimak, witaj.
Ja też <dzięki> za podpowiedź, świeci mi tylko środkowa żarówka.
Ja też <dzięki> za podpowiedź, świeci mi tylko środkowa żarówka.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jeżeli autko na starej kierownicy czyli do 95 roku, to bez ściągania kiery nie obejdzie się (przynajmniej mnie nie udało się :( ).slimak pisze:Wyciągasz zegary (przy odrobinie samozaparcia uda Ci się bez zdejmowania kierownicy)...
-
zGred
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Tak do 95 ale kiera jest od 2002. jeszcze jedno pytanie jakie i gdzie mozna nabyc takie zarowki?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mikoli ma rację, w starszych autach kolumna jest bardziej pochylona i przez to możesz mieć problem z wyjęciem zegarów mimo to, że masz nowszą kierownicę. Symbolu żarówki nie znam ale kupisz je bez problemu w ASO lub na necie KLIK
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja mam multivana z 95r. i udało mi się delikatnie naginając obudowę licznika wyjąć ją bez zdejmowania kierownicy. Okazało się że dwie żaróweczki podświetlania nie świeciły,bo była uszkodzona ścieżka pod mocowaniem żarówek na foli przewodzącej. Naprawiłem to domowym sposobem podklejając brakujący kawałek folii :-)
-
steve23
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Witam podłącze się do tematu czy można zamiast żarówek wkleić w ich miejsce taśmę led ? Czy licznik nie będzie przez to głupiał ? Z tego co widziałem po rozebraniu licznika wystarczyło by przylutować taśmę do tych miedzianych scieżek . Proszę mnie poprawić jeśli się mylę
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Głupiał raczej nie będzie, co prawda nigdy tego nie robiłem ale taśma led powinna się sprawdzić.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja właśnie włożyłem taśmę led w kolorze białym zimnym bo taką miałem pod ręką , ale dzięki zielonej fabrycznie zamontowanej taśmie rozpraszającej swiatełko ślicznie mam podświetlony licznik :) Mocno i zielono . Żeby mi led taśma zaraz się nie przepaliła ( ledy nie lubią wyższego napięcia ) wrzuciłem stabilizator napięcia lm8712 czyli na 12V i jest gitara . Chociaż kiedyś montowałem taką listwę i to nieraz do golfików 2 i 3 oraz wszelkiej maści passatów starych i vento bez stabilizatora i wszystko było okej i nic się nie przepalało . Więc śmiało zakładaj .
Kris
Kris
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Dokładnie, też miałem listwę podpiętą bez niczego i świeciło super, tyle że ja dałem listwę UV, wywaliłem zielony filtr podciąłem obudowę licznika, żeby lepiej podświetlało dół licznika a cyferki i wskazówki pomalowałem czerwonym lakierem i pisakiem UV. W miejsce żarówek wstawiłem natomiast niebieskie ledy. Efekt był jak fabryczny, w nowszych rocznikowo licznikach.krzysaudi pisze:Ja właśnie włożyłem taśmę led w kolorze białym zimnym bo taką miałem pod ręką , ale dzięki zielonej fabrycznie zamontowanej taśmie rozpraszającej swiatełko ślicznie mam podświetlony licznik :) Mocno i zielono . Żeby mi led taśma zaraz się nie przepaliła ( ledy nie lubią wyższego napięcia ) wrzuciłem stabilizator napięcia lm8712 czyli na 12V i jest gitara . Chociaż kiedyś montowałem taką listwę i to nieraz do golfików 2 i 3 oraz wszelkiej maści passatów starych i vento bez stabilizatora i wszystko było okej i nic się nie przepalało . Więc śmiało zakładaj .
Kris
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pokaż fotki jak masz bo mnie zaciekawiłeś . Mam climatronic czerwono niebieski , przyciski czerwone , fabryczne radio czerwono niebieskie , zmieniarkę fabryczną i dumałem nad licznikiem , ale na razie brak mi czasu na zegarek . Jak nie zrobie swapa silnika i zmiany licznika na inny to zrobię tak jak piszesz .He .
Kris
Kris
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Tutaj wklejałem zdjęcia jak to wyglądało u mnie:krzysaudi pisze:Pokaż fotki jak masz bo mnie zaciekawiłeś . Mam climatronic czerwono niebieski , przyciski czerwone , fabryczne radio czerwono niebieskie , zmieniarkę fabryczną i dumałem nad licznikiem , ale na razie brak mi czasu na zegarek . Jak nie zrobie swapa silnika i zmiany licznika na inny to zrobię tak jak piszesz .He .
Kris
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t ... nie+tommly
jedynie nie zmieniłem diody od podświetlenia wyświetlaczy kilometrów i zegarka, bo niestety nie mam takiej precyzyjnej lutownicy, aby wylutować i z powrotem je przylutować. Były też wersje z żarówkami pod tymi wyświetlaczami, więc wtedy można się obejść bez lutownicy.
Tutaj masz cały wątek poświęcony rozbiórce licznika i przeróbce:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t= ... e+licznika
Przełączniki wszystkie zielone też przerabiałem na czerwone diody, jedynie ten od świateł kupiłem oryginalny z czerwonym podświetleniem, bo stary uległ zniszczeniu i to mnie natchnęło na zmianę koloru podświetlenia całej reszty <sarkastyk>
Całość (bez wyjątku) można było normalnie ściemniać pokrętłem od regulacji natężenia oświetlenia dechy.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Licznik wiem jak rozebrać bo z żyję z elektroniki ( a liczniki bardzo lubię liczników ) ... u siebie przerabiałem konsolę z roku 92 na rok 2002 i został mi tylko licznik ale nie miałem na razie na niego czasu bo mam teraz budowę domu i warsztatu czyli 2 w jednym :) Dzięki z link bo wiem jak to teraz świeci i chyba tak zrobię o czasu jak nie zrobię swapa na 1.9 tdi bo motor już mam , ale czasu brak .
Pozdr.
Kris
Pozdr.
Kris
-
steve23
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
W końcu udało mi się znaleźć trochę czasu i ruszyłem z modyfikacją licznika . Mam drugi zapasowy wiec mogę pokombinować. Pierwsze co znalazłem w tym rezerwowym liczniku to mały wlutowany głośniczek podejrzewam że jest on odpowiedzialny za sygnalizacje włączonych świateł . Następnie kupiłem dwie diody 12v ( niebieską i zielona ) i wstawiłem do licznika , ucieszyło mnie że były tam akurat 2 wolne miejsca na montaż diod , jedna będzie sygnalizować załączenie świateł jazdy dziennej druga zaś sygnalizacje świateł mijania . następnie wyrzuciłem żarówki podświetlenia tablicy licznikowej usunąłem zasilającą ja taśmę i w jej miejsce przylutowałem przewód zasilający pasek led , wymieniłem także zieloną folie po żarówkami rozpraszającą światło na niebieską ( wykorzystałem do tego okładkę od skoroszytu A4 półprzeźroczystą
:) ). Planuje jeszcze wepchnać w licznik pomarańczową diodę sygnalizującą awarie ABS bo aktualnie mam zainstalowany dodatkowy sygnalizator obok włącznika podgrzewania tylnej szyby i przy okazji mam pytanko czy kupie gdzieś kalkomanie z symbolami świateł dziennych , mijania i abs ? wkleiłbym je pod diodami .
:) ). Planuje jeszcze wepchnać w licznik pomarańczową diodę sygnalizującą awarie ABS bo aktualnie mam zainstalowany dodatkowy sygnalizator obok włącznika podgrzewania tylnej szyby i przy okazji mam pytanko czy kupie gdzieś kalkomanie z symbolami świateł dziennych , mijania i abs ? wkleiłbym je pod diodami .
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Zainteresował mnie wasz temat. Mam takie pytanie. Czy ma ktoś wymiary żarówek jakie przychodzą do licznika i innych elementów kokpitu. Pomyślałem że lepiej dopasować diody do wielkości żarówek. Mniej ingerencji w osprzęt.
-
steve23
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Co prawda wymiarów nie sprawdzalem ale w ta oryginalna oprawke od podświetlenia tablicy śmiało zamontujesz zwykła diodę led bez zbędnych kombinacji. Mi jednak bardziej pasuje pasek led. :)
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
http://lediker.pl/passat-b3-b4-vw-trans ... 8,149.html
Sam zamontowałem taki i naprawdę fajnie świeci - czysto, widocznie, światło co prawda jest jaskrawe, ale do przeżycia.
Sam zamontowałem taki i naprawdę fajnie świeci - czysto, widocznie, światło co prawda jest jaskrawe, ale do przeżycia.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Z tej stronki zamówiłem podświetlenie do climatronica w piątek będę montował. Resztę podświetlenia sam bym wykonał ,lubię się bawić w elektryce.