2.4D (AAB) - chyba coś nie tak....
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
fleri
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: T4 lift long
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
2.4D (AAB) - chyba coś nie tak....
Więc tak.. od niedawna mam caravelle z silnikiem 2.4D i nigdy wcześniej takim nie jeździłem, myślałem że od z natury jest taki jakby zamulony troche, ale teraz mam wątpliwości... Jeździ się mniej więcej tak, że ruszam z tej jedynki, przy ~20km/h już dwójke wrzucam, przy ~40 trójke, przy ~60 czwórke i tak ~85 piątke no i rozpędziłem sie póki co raz do chyba 135km/h, więcej nie chciał jechać.. Ogólnie rozpędza się dość wolno.. I teraz pytanie do innych posiadaczy takowych silników (lub osób którzy takimi jeździli): czy tak powinno być? czy te silniki tak po prostu mają?
I jeszcze mam drugi problem, mianowicie rano, jak odpalam silnik pierwszy raz to z reguły musze pokręcić z ~8 razy? Czasem, od święta zapali za pierwszym razem, ale jeśli nie za pierwszym to trzeba sporo pokręcić... Później jak silnik jest chociaż lekko rozgrzany to jest już spoko, odpala normalnie.. Co powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności? Wydaje mi się że świece, ale w sumie to się nie znam :P
I jeszcze mam drugi problem, mianowicie rano, jak odpalam silnik pierwszy raz to z reguły musze pokręcić z ~8 razy? Czasem, od święta zapali za pierwszym razem, ale jeśli nie za pierwszym to trzeba sporo pokręcić... Później jak silnik jest chociaż lekko rozgrzany to jest już spoko, odpala normalnie.. Co powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności? Wydaje mi się że świece, ale w sumie to się nie znam :P
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: 2.4D (AAB) - chyba coś nie tak....
swiece , rozrzad , filtr paliwa , to bym na poczatku sprawdzil
co do v-max to 135 km/h nie jest najgorzej :P
co do v-max to 135 km/h nie jest najgorzej :P
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
filtr paliwa, słynna linka gazu i jej sprzęgiełko sprężynkowe( nie masz wrażenia, że reaguje na wciśnięcie gazu jakby z opóźnieniem ? )
caravela to powinna tak do 150 pociągnąć ( długa skrzynia, sprawdź oznaczenie jej )
poranne odpalanie świece i ustawienie pompy ( korzystasz przy odpalaniu z wajchy pod włącznikiem świateł ??)
caravela to powinna tak do 150 pociągnąć ( długa skrzynia, sprawdź oznaczenie jej )
poranne odpalanie świece i ustawienie pompy ( korzystasz przy odpalaniu z wajchy pod włącznikiem świateł ??)
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Przyspieszenie porównujesz do innego auta? Masz przecież odniesienie skoro twierdzisz, że rozpędza się dość wolno - porównanie do jakiego auta? Słowem czym jeździłeś do tej pory?fleri pisze:Ogólnie rozpędza się dość wolno.. I teraz pytanie do innych posiadaczy takowych silników (lub osób którzy takimi jeździli): czy tak powinno być? czy te silniki tak po prostu mają?
-
fleri
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
korzystałem, ale nie ma różnicy, więc przestałem i wciskam pedał gazu... który swoją drogą może faktycznie troche słabo reaguje, szczególnie jak jest wysoko..Kenobi pisze:( korzystasz przy odpalaniu z wajchy pod włącznikiem świateł ??)
grzesiex pisze:Przyspieszenie porównujesz do innego auta? Masz przecież odniesienie skoro twierdzisz, że rozpędza się dość wolno - porównanie do jakiego auta? Słowem czym jeździłeś do tej pory?
yy... nie no.. tzn.. jeździłem espacem, który miał dwa razy tyle koni, ale do niego go nie porównuje... no jeździłem też T4 2.5TDI (102KM) i od początku wiedziałem że będzie słabszy.. ale jest jeszcze słabszy niż się spodziewałem...
-
Micky
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Caravelle '03 /C5 X7
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Nic nienormalnego. Moja ma tak samo.fleri pisze:~20km/h już drójke wrzucam, przy ~40 trójke, przy ~60 czwrórke i tak ~85 piątke no i rozpędziłem sie póki co raz do chyba 135km/h, więcej nie chciał jechać...
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
No nie wiem, ja to tak biegi w 1.9 wrzucam, albo i nawet wyżej :twisted:
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
hmm.... wg mnie coś nie halo jest że tylko 135km/h :)
Mój się zbiera tak, ale nie deptałem na maxa
Mój się zbiera tak, ale nie deptałem na maxa
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Tu lepiej widać v-max :twisted:
Zrób tak jak stefany radzi, jeśli można wiedzieć to dużo ma silnik najechane? Jak ze zużyciem oleju??
Co do wciskania gazu i problemów z odpalaniem przy tej temperaturze to jak dla mnie nie jest normalne, bez cięgna też powinien równo chodzić jak jest ciepło z rana
Kopci Tobie na jakiś kolor po takim odpaleniu??
Zrób tak jak stefany radzi, jeśli można wiedzieć to dużo ma silnik najechane? Jak ze zużyciem oleju??
Co do wciskania gazu i problemów z odpalaniem przy tej temperaturze to jak dla mnie nie jest normalne, bez cięgna też powinien równo chodzić jak jest ciepło z rana
Kopci Tobie na jakiś kolor po takim odpaleniu??
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: T4 Czarna Rozpacz
- Opis: 28 do setki... :o)
- Kontakt:
U mnie jest dokładnie tak samo. Dla komfortu na IV to do 60km/h, a potem już na V wrzucam. Przy 80km/h to nawet w miarę cicho :mrgreen: Ktoś kiedyś powiedział, że po mieście III w tym aucie to jak automat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Musisz się pogodzić z faktem, że powozisz autem dla lekko przygłuchych emerytów :mrgreen:
W kwestii opóźnienia reagowania na naciśnięcie pedału gazu, to chyba muszę dopisać sugestię KenoBiego do mojej listy "must check".
A już się bałem, że nic nie będę miał do roboty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Musisz się pogodzić z faktem, że powozisz autem dla lekko przygłuchych emerytów :mrgreen:
W kwestii opóźnienia reagowania na naciśnięcie pedału gazu, to chyba muszę dopisać sugestię KenoBiego do mojej listy "must check".
A już się bałem, że nic nie będę miał do roboty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2010, 19:05 przez Caravan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Fleri u mnie jest tak samo, a w dodatku u mnie 5 bieg wchodzi średnio przy 70km/h.
Nic się nie przejmuj to auto do 100 km/h rozpędza się w ciągu 25 sekund i tak podaje producent.
Nic się nie przejmuj to auto do 100 km/h rozpędza się w ciągu 25 sekund i tak podaje producent.
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zanim się do 100 rozpędzę, to albo już na miejsce dojadę, albo światła mnie przyhamują :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Jabluszko pisze:Nic się nie przejmuj to auto do 100 km/h rozpędza się w ciągu 25 sekund i tak podaje producent.
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
już niedługo się będziemy widzieć możemy się zamienić na chwilę i sobie porównamy nasze zielone allstary.Caravan
-
Caravan
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jabluszko pisze:już niedługo się będziemy widzieć możemy się zamienić na chwilę i sobie porównamy nasze zielone allstary.Caravan
Chcesz żebym się kompleksów nabawił? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
fleri
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
yhm.. no to i tak musze obczaić co jest nie tak z tym odpalaniem.. auto nie kopci w ogóle w zasadzie, albo ja po prostu tego nie zauważyłem nigdy.. ma przejechane chyba 318 000 i póki co ciężko mi powiedzieć czy olej ubywa.. chyba nie.. (oby :P )
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Co do rannego trudnego odpalania, to instrukcja podaje, żeby nie dawać gazu. A skoro ciepły pali dobrze, to może jeszcze warto sprawdzić świece żarowe, czy wszystkie grzeją?
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
apropo 2 4 motorka to ja wsadziłem turbinke i za...... jakoś tak dosyć wszystkie zabawki z 2.5 tdi podchodzą jak na razie jestem zadowolony a V max sprawdze w najblizszym czasie :)
-
fleri
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
a w ogóle to zapomniałem napisać że problem z odpalaniem znikł ;) winowajcą był stary filtr paliwa i zapowietrzony układ, teraz odpala zawsze obojętnie czy ciepły czy zimny ;) a do v-maxa sie powoli przyzwyczajam.. :P
a tak nawiązując do posta wyżej, to do tego silnika można ot tak turbine zamontować? nie trzeba niczego w silniku zmieniać na mocniejsze?
a tak nawiązując do posta wyżej, to do tego silnika można ot tak turbine zamontować? nie trzeba niczego w silniku zmieniać na mocniejsze?
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
:D powiem ci za jakiś czas na razie lata milutko tylko tłoki w 2.4 nie mają natrysku olejowego ma denka od spodu i mozna spalić tłoki jak wlecisz na autostrade i 5 godzin na v maxsie
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
2,4 ma natrysk na denka tłoków:C-Y-K-L-O-N pisze::D powiem ci za jakiś czas na razie lata milutko tylko tłoki w 2.4 nie mają natrysku olejowego ma denka od spodu i mozna spalić tłoki jak wlecisz na autostrade i 5 godzin na v maxsie
http://www.autobodex.waw.pl/vw_aab/vw_blok.jpg
Na to foto można natknąć się w tym temacie:
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.ph ... b9fbd34ffe
-
gajson
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan 95 classic
- Kontakt:
no właśnie linka gazu , wymieniłem z 3 miesiące temu (tani zamiennik) przy zakładaniu już na regulacji przy pompie ustawiona na prawie maksa , ale efekt rewelacja :mrgreen: inna fura , ostatnio znowu zamulał , dobrałem się dzisiaj i tak ~~ 4mm nie dociągała na pompie podkładkę zapodałem i znowu petarda ;)Kenobi pisze:filtr paliwa, słynna linka gazu i jej sprzęgiełko sprężynkowe
o co kaman z tymi sprzęgiełkami ? jaką linkę kupić co by zapomnieć o tym ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
poszukaj linki bez tego zgrubienia co jest zaraz przy wejściu do kabiny, ja w 2.4D kupiłem zamiennik ( ze sprężynką-zgrubieniem ) za 80 zeta i miał być super, a i tak wytrzymał tylko rok
o lince raczej będzie trudno zapomnieć, bo jest ona bardzo długa ( jedna z dłuższych jakie widziałem ) idzie dookoła silnika i zawsze się będzie wyciągać,
a jak jeszcze pojeździsz bez osłony pod silnikiem to czasem parę dni wystarczy żeby się zatarła
o lince raczej będzie trudno zapomnieć, bo jest ona bardzo długa ( jedna z dłuższych jakie widziałem ) idzie dookoła silnika i zawsze się będzie wyciągać,
a jak jeszcze pojeździsz bez osłony pod silnikiem to czasem parę dni wystarczy żeby się zatarła