instalacja gazowa do 2.5b
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
instalacja gazowa do 2.5b
Siemka pany. Czy ktos obeznany w tym temacie moze sie wypowiedziec jaka gazownie zalozyc do 2.5b , gdzie I jakiej wielkosci zalozyc butle? Czy jest w ogole sens gazowania przy przebiegach rzedu 12-16 tys km rocznie?
Z gory dziekuje za wszystkie info.
<england>
Z gory dziekuje za wszystkie info.
<england>
-
ba57ardo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Allstar
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: instalacja gazowa do 2.5b
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=7&t=7839
Mam butle zamiast zapasówki i na pewno będę dokładał drugą (pod stopień drzwi przesuwnych) aby zwiększyć zasięg.
Mam butle zamiast zapasówki i na pewno będę dokładał drugą (pod stopień drzwi przesuwnych) aby zwiększyć zasięg.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak wiem, wyszukiwarka jest tak wspaniala, ze pokazuje tematy ,w ktorych nie ma nic co by mnie zainterespwalo, sorry. Dlatego mysle ze lepiej jest zalozyc nowy temat I czekac laskawie, az jakis obeznany w temacie uprzejmy forumowicz wypowie sie I pomoze.
W ogole sie zastanawiam, czy przy przebiegach rocznych rzedu 14tys.km jest sens zakladac LPG, zwlaszcza na krotkick odcinkach I zwlaszcza sekwencje!!!!
W ogole sie zastanawiam, czy przy przebiegach rocznych rzedu 14tys.km jest sens zakladac LPG, zwlaszcza na krotkick odcinkach I zwlaszcza sekwencje!!!!
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Tylko sekwencja, proponiję taki zestaw jak ja mam LandiRenzo omegas, wtryski med-czarne lub keihin, reduktor ig-1 magg , oznaczenie silnika masz takie jak ja więc wtryski ładnie da się schować w kolektor tak że przewody sa bardzo króciutkie, butla pod auto 720x300 pełna 108l brutto, 86,4l netto gazu wejdzie, przy czym od razu bym podgiął pływak tak aby wchodziło 100-102l , a gaz jak najbardziej opłaca się montować
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
rozważyłbym jeszcze inna elektronikę
nie wiem czy dobrze pamiętam ale landi przełącza na gaz najszybciej przy 40 stopniach cieczy chłodzącej silnika, na krótkich odcinkach może być trochę nieekonomiczne
u mnie np jest 20 stopni
reszta co chemik napisał najwyższa półka, ew można wziąć pod uwagę reduktor Prinsa
butla oczywiście jak najwieksza pod auto i gięcie pływaka :-) , ta podana wyżej wg mnie wymaga ingerencję w blacharkę żeby za nisko nie wisiała ----> http://www.gaskutsche.de/lpg_frank.php
no i najważniejsze KUMATY GAZOWNIK!!!
nie wiem czy dobrze pamiętam ale landi przełącza na gaz najszybciej przy 40 stopniach cieczy chłodzącej silnika, na krótkich odcinkach może być trochę nieekonomiczne
u mnie np jest 20 stopni
reszta co chemik napisał najwyższa półka, ew można wziąć pod uwagę reduktor Prinsa
butla oczywiście jak najwieksza pod auto i gięcie pływaka :-) , ta podana wyżej wg mnie wymaga ingerencję w blacharkę żeby za nisko nie wisiała ----> http://www.gaskutsche.de/lpg_frank.php
no i najważniejsze KUMATY GAZOWNIK!!!
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
A ja polecam polskie wyroby sterownik: Tech, wtryski Baracuda też już są dobrze przetestowane, Reduktory z KME dają radę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do butli Arek ma rację mała ingerencja w blacharkę ale warto, nawet jak bym mniejszą butlę wstawiał też bym ingerował w blacharkę,
co do kolegi bera5 jak bym miał kupić techa to musiało by mnie chyba nieźle porąbać, to już lepiej staga, co do wtrysków i reduktora szkoda kasy, albo dobrze albo wcale
co do kolegi bera5 jak bym miał kupić techa to musiało by mnie chyba nieźle porąbać, to już lepiej staga, co do wtrysków i reduktora szkoda kasy, albo dobrze albo wcale
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Do wiadomości kolegi chemik211 widząc jego zachwyt nad medami - informacja: miałem medy ( tym momencie po przebiegu ~ 70 kkm) w zestawie z LandiRenzo omegas oczywiście i będąc na Wakacjach na południu europy ledwo wróciłem do kraju z przytartym tłokiem jak jeden z med-ów padł !!!!!!!!!!!!!!!!! - instalacja była regularnie serwisowana (więc z tym dobrze różnie bywa)
Z lektury forum Lpg wynika że Tech ma jednak zdecydowania lepszy algorytm od Staga łatwiej się go ustawia i jest na bieżąco efektywniej modernizowany
Świadomy konsument wybiera polską produkcję która ma bardzo dobrą relację ceny do jakości , bo jak wszyscy w Polsce będą tylko chcieli handlować a nic nie będziemy produkować to nas daleko nie zaprowadzi (ludzie nie bedą mieli za co kupić)
Pozdrawiam
Z lektury forum Lpg wynika że Tech ma jednak zdecydowania lepszy algorytm od Staga łatwiej się go ustawia i jest na bieżąco efektywniej modernizowany
Świadomy konsument wybiera polską produkcję która ma bardzo dobrą relację ceny do jakości , bo jak wszyscy w Polsce będą tylko chcieli handlować a nic nie będziemy produkować to nas daleko nie zaprowadzi (ludzie nie bedą mieli za co kupić)
Pozdrawiam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja jako świadomy użytkownik i monter instalacji techa nie polecam i tyle, jeszcze raz powtarzam landi albo prins, po 700kkm a barakudy nawet po 1kkm i tu jest właśnie różnica
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hasło "tyle" nie wnosi nic do poruszanego wątku. Landi oraz prins nie daja wieczystej gwarancji na swoje wtryski a jak będzie awaria (a tego wykluczyć nie można) po gwarancji to naprawa finansowo zaboli. Barakudy po 1kkm jaki i medy po 1 kkm w przypadku awari bez problemu zostaną wymienione na nowe. Brałem instalacje Landi w złudnej nadziei że zapłacę więcej niz przeciętnie ale bedę miał spokój na dłuższy czas niestety ta opcja nie wypaliła.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
BRC miałem w passacie VR6 i nie powiem złego słowa o niej, o LandiRenzo słyszałem same dobre rzeczy i nie ukrywam,że ta instalacja wpadła mi do głowy jako pierwsza. Pytanie teraz o butlę . Jak w kole ,to gdzie zapasówka???? Na pace jej nie chcę więc przez myśl przeleciał mi pomysł wieszaka na zapas z Synchro <38> Kubek lubi jak jego teczka wygląda troszkę inaczej niż pozostałe,tylko dostać taki uchwyt ,to jak znaleźć wnętrze Multivana w dobrym stanie ....
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
bera5 w prinsie keihin używki 90zł po czyszczeniu, wytrzymałość duzo większa jak barakudy, medy tak samo finansowo, nowe około 200zł więc jak możesz porównywać malucha do bmw to jest poprostu przepaść technologiczna
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
najważniejsze w instalacji to:
1. b.dobre wtryski, czyli medy, keihiny reszta to półka niżej
2 b.dobry reduktor, czyli dobrze dobrany landi lub prins, reszta to półka niżej
3 b.dobry gazownik, czyli najlepiej jakiś pasjonat reszta to półka niżej
przy spełnieniu tych 3ech punktów elektronika jest mniej ważna
1. b.dobre wtryski, czyli medy, keihiny reszta to półka niżej
2 b.dobry reduktor, czyli dobrze dobrany landi lub prins, reszta to półka niżej
3 b.dobry gazownik, czyli najlepiej jakiś pasjonat reszta to półka niżej
przy spełnieniu tych 3ech punktów elektronika jest mniej ważna
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Arek tylko co do elektroniki to wiesz że landi i prins mają algorytmy obliczeniowe dobrane idealnie do swoich produktów i razem działają idealnie a wszystko inne ma w sobie korekty od korekt aby to jakoś działało, wiec i elektronika niestety ma znaczenie
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kolega Arek ma oczywiście rację co do elektroniki. Prins i Landi owszem działają bardzo dobrze ale temeratury przełaczania jak pisał kolega powyżej mają niezbyt niskie - dlatego działaja dobrze. Co do przepaści technologicznej to proponuje przewertować dokładnie forum Lpg a można tam dowiedzieć się o rozmiękczających się uszczelnieniach w keihnach z ostatnich partii produkcyjnych. W technice nic nie jest wieczne i nie ma produktów bezawaryjnych stąd moja uwaga o relacji: cena-jakość oraz uwaga o szacowaniu ryzyka awari i zwiazanych z tym kosztów napraw.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
reasumując posty, wychodzi nam że aktualnie najlepszą instalką do T4 jest komplet LandiRenzo :-)
co do temp przełączania, pewnie da sie jakoś obniżyć ;-)
co do temp przełączania, pewnie da sie jakoś obniżyć ;-)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Temp przełączania w landi jest 25stopni, a można i dać nawet na 0 ale to dla wtajemniczonych w technikę, co do lpgforum byłem tam modem kolego i jednym z pierwszych użytkowników, ale odkąd zaszły tam zmiany i się podziało wiele złego to ich nie odwiedzam bo nie ma po co
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jareczku , a jest ktoś w KR ,kto jest kumaty w instalacji LR ???? I gdzie montować tą butlę????
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Butle pod auto , choć sam mam 2szt po 65l w aucie, ale po powrocie z Itali wżucam pod auto, w krk jest dużo warsztatów, a 2 mogę polecić, przy czym w jednym to sam osobisie bym ją montował, warsztat kumpla ale jako że wiem jak to w t4 wsadzić wkładał bym ją ja
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Człowiek uczy się przez całe życie , a nieobecni (również na forum) nie mają racji
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Zaczynam coraz bardziej dziekowac poprzednim wlascicielom ze nie wpadli na pomysl instalacji sekwencji w moim pasciu <01>
A moje zaskorniaki ktore kiedys zakopcowalem na sekwencje przetrwonilem na tanie wino i dziewki
Az znalazlem ksiazke ktora zalozyl poprzednik (moj Brat)
Teraz mam najechane ponad 340000 km ksiazka Brata zaczyna sie przy przebiegu 266440 17.09.07 (ile jest naprawde tego nie wie nikt)
On nigdy gazu nie dotykal,poprzednik (jego kolega)rowniez
Nie moge nigdzie znalezc przy jakim przebiegu instalacja byla zalozona ale strzelam ze ma najechane grubo ponad 100000
Ja tylko co jakis czas poklikam cos w sterowniku szukajac oszczednosci i jesli chodzi o jakiekolwiek ingerencje fizyczne w instalacje to zostal tylko przeniesiony gazowlotek w miejsce wlewu paliwa
Mam zalozona najzwyklejsza instalacje II gen ktora zarzadza sterownik stag100
Butla 40 l z wyciagnietym plywakiem ( wiec okolo 40 l na stacji upcham)w miejscu kola zapasowego
Po miescie w najlepszym wypadku zrobie na tym jakies 180 km no ale juz w trasie zasieg dochodzi do 250 albo i lepiej
Wcale nie twierdze ze ta instalka jest lepsza od sekwencji ale tez dlugo czytalem lpg-forum i tam podobnie jak tutaj,kazdy ch.... na swoj stroj i jak powiedzial znany aktor http://splicd.com/1quiKLMy0ng/29/35
Glowica jeszcze nie robiona ani przezemnie ani przez dwoch poprzednikow
Kuba trzeba sobie bylo diesla kupic,chodz z drugiej strony jestem w stanie zrozumiec twoje zafascynowanie gangiem 5 garnkowej zdrowej benzynki <tak1>
A moje zaskorniaki ktore kiedys zakopcowalem na sekwencje przetrwonilem na tanie wino i dziewki
Az znalazlem ksiazke ktora zalozyl poprzednik (moj Brat)
Teraz mam najechane ponad 340000 km ksiazka Brata zaczyna sie przy przebiegu 266440 17.09.07 (ile jest naprawde tego nie wie nikt)
On nigdy gazu nie dotykal,poprzednik (jego kolega)rowniez
Nie moge nigdzie znalezc przy jakim przebiegu instalacja byla zalozona ale strzelam ze ma najechane grubo ponad 100000
Ja tylko co jakis czas poklikam cos w sterowniku szukajac oszczednosci i jesli chodzi o jakiekolwiek ingerencje fizyczne w instalacje to zostal tylko przeniesiony gazowlotek w miejsce wlewu paliwa
Mam zalozona najzwyklejsza instalacje II gen ktora zarzadza sterownik stag100
Butla 40 l z wyciagnietym plywakiem ( wiec okolo 40 l na stacji upcham)w miejscu kola zapasowego
Po miescie w najlepszym wypadku zrobie na tym jakies 180 km no ale juz w trasie zasieg dochodzi do 250 albo i lepiej
Wcale nie twierdze ze ta instalka jest lepsza od sekwencji ale tez dlugo czytalem lpg-forum i tam podobnie jak tutaj,kazdy ch.... na swoj stroj i jak powiedzial znany aktor http://splicd.com/1quiKLMy0ng/29/35
Glowica jeszcze nie robiona ani przezemnie ani przez dwoch poprzednikow
Kuba trzeba sobie bylo diesla kupic,chodz z drugiej strony jestem w stanie zrozumiec twoje zafascynowanie gangiem 5 garnkowej zdrowej benzynki <tak1>
-
x. Maslak
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Dehler Profi GL
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Chciałbym przywitać P.T. "Zagazowanych". Jeśli Admin nie wyrzuci, będę tu chyba często zaglądał, bo w moim staruszku taka sama najprostsza instalacja II generacji. Jak dotąd spisuje się dobrze, bardzo oszczędnie i mocy do włóczęgi wystarcza. Pewnie o niejedno zapytam, bo po ponad 34 latach za kółkiem to mój pierwszy gaz... Dziękuję za to, co już mogłem przeczytać na forum.
-
Bono77
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Auto: Multivan syncro
- Opis: 110KM,240tyś.km,7os.,full skóra,DVD2din+TV podsfitka
- Kontakt:
Tak czytam te posty o LPG - jaka to firma najlepsza to dostaję załamki co do swojej instalacji.
Niecały tydzień temu wrzuciłem do swojej teczki (2,5b multik syncro 1994r pr. przebieg 238tyś.) poniższą instalację:
- parownik TOMASETTO, zawór odcinający VALTEK, zbiornik 1szt. 60L (chciałem 70L ale wstrzymano produkcję i nie dostępna) poprzecznie pod tylną półkę bliżej kanapy GZWM, wielozawór TOMASETTO, gazoszczelna obudowa TOMASETTO, elektro. jedn. steruj. STAG L PLUS.
Jak na razie do wczoraj śmigało - tzn. prawdopodobnie padła cewka (rozruch jest - iskry brak, rozrząd 30tyś km przejechane i działa) - teczka ma 20 lat - nie bita i nic nikt przy niej nic nie ruszał jedynie wymiana podstawy - olej filtry itp. to co każde autko wymaga. Wszystko wymieniane w serwisie (niemcy).
Autkami jeżdżę prawie 20 lat - to moja pierwsza instalacja gazowa - przyznam nie mam pojęcia na temat gazów :P
Instalacja montowana w Kołobrzegu - gościu zaproponował podstawę - nie sekwencję, do niego są zapisy na przynajmniej tydzień do przodu - tak zawalony robotą - parę aut dziennie - więc chyba dobry - wiem, że działa na rynku już około 15 lat.
Pytanko - pojeżdżę na takiej instalacji czy ... remont nie długo, jakieś części do wymiany itp ?
szczególnie pytam znawców.
Niecały tydzień temu wrzuciłem do swojej teczki (2,5b multik syncro 1994r pr. przebieg 238tyś.) poniższą instalację:
- parownik TOMASETTO, zawór odcinający VALTEK, zbiornik 1szt. 60L (chciałem 70L ale wstrzymano produkcję i nie dostępna) poprzecznie pod tylną półkę bliżej kanapy GZWM, wielozawór TOMASETTO, gazoszczelna obudowa TOMASETTO, elektro. jedn. steruj. STAG L PLUS.
Jak na razie do wczoraj śmigało - tzn. prawdopodobnie padła cewka (rozruch jest - iskry brak, rozrząd 30tyś km przejechane i działa) - teczka ma 20 lat - nie bita i nic nikt przy niej nic nie ruszał jedynie wymiana podstawy - olej filtry itp. to co każde autko wymaga. Wszystko wymieniane w serwisie (niemcy).
Autkami jeżdżę prawie 20 lat - to moja pierwsza instalacja gazowa - przyznam nie mam pojęcia na temat gazów :P
Instalacja montowana w Kołobrzegu - gościu zaproponował podstawę - nie sekwencję, do niego są zapisy na przynajmniej tydzień do przodu - tak zawalony robotą - parę aut dziennie - więc chyba dobry - wiem, że działa na rynku już około 15 lat.
Pytanko - pojeżdżę na takiej instalacji czy ... remont nie długo, jakieś części do wymiany itp ?
szczególnie pytam znawców.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Najważniejsze jak mozna w jeden dzień założyć dobrze instalację gazowa, prawie niewykonalne zwłaszcza z regulacją, co do zwykłych instalacji to jej sie nie da dobrze wyregulować bo albo jest dół albo góra ,a silnik działać będzie a że moc ma mniejszą teraz i na benzynie i na gazie to inna sprawa ,
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
słabo czytałeś, połasiłeś sie na tanią instalacje i takie są efekty, oszczędności na gazie nie szuka sie w kosztach instalacji tylko podczas eksploatacji auta na lpgBono77 pisze:Tak czytam te posty o LPG - jaka to firma najlepsza to dostaję załamki co do swojej instalacji.....
dlaczego nie zamontowałeś sekwencji?
-
arek2,5b
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: 2 multivany w rodzinie a na miasto mega szybki trabi :)
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
to ja chyba starej daty jestem i taki niereformowalny bo mam zwykłą instalacje , czyli zwykłe tomasetto + blos
spalanie trasa 13-14(+1na klimie) , zrobiłem na niej dokładnie 100tyś. w tym czasie blosa czyściłem sobie x5 i x1 wymieniłem parownik za 150 zl to tyle.. jeźdze dalej ( odpukać)
pozdrawiam
spalanie trasa 13-14(+1na klimie) , zrobiłem na niej dokładnie 100tyś. w tym czasie blosa czyściłem sobie x5 i x1 wymieniłem parownik za 150 zl to tyle.. jeźdze dalej ( odpukać)
pozdrawiam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
11-11,5l mi pali jak jadę do 110-120 a jak jadę 140-150 i ostro traktuje z klimą wychodzi 15-15,5 auto 7osób z bagażem to udowadnia jak złym pomysłem jest zwykły gaz