Witam wszystkich :)
Jest to mój pierwszy post na tym forum zanim zdecydowałem się napisać przeszukałem dział elektryka i rozwiązania nie znalazłem.
Sprawa dotyczy T4 z silnikiem 1.9 TD ABL 1997r.
Od dłuższego czasu nie działał wskaźnik temperatury ale nie było czasu się tym zająć, teraz jest chwila więc postanowiłem się za to zabrać. Znalazłem uszkodzony przewód zółto-pomarańczowy idący od czujnika temperatury do skrzynki bezpieczników został wymieniony na nowy. Po podaniu masy na pin 23 licznika zaświeca się jedynie czerwona kontrolka płynu a wskaźnik nie działa. Licznik wyjęty rozkręcony dokładnie prze lutowany żadnej poprawy.
Czy ktoś miał podobny przypadek ? Dodam że reszta (obrotomierz , wskaźnik paliwa itp) działa poprawnie
T4 nie działa wskaźnik temperatury
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
akkodzik
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
T4 nie działa wskaźnik temperatury
Ostatnio zmieniony 25 maja 2014, 9:45 przez akkodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pomarancza
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
Re: T4 nie działa wskaźnik temperatury
w moim aucie czujnik wariuje, raz pokazuje jak należy, raz na minimum a jeszcze innym razem ponad norme... 2.5TDI ACV
-
akkodzik
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Problem został rozwiązany.
Po wykonaniu dokładniejszych pomiarów okazało się ze jest przerwa między uzwojeniem wskaźnika temperatury a kontrolerem 30343 0548 a konkretniej uszkodzona była przelotka ścieżki , prawdopodobnie doszło do utlenienia warstwy miedzi. Poprawa tego połączenia rozwiązała problem - Wskaźnik działa.
Mam nadzieje że komuś to się przyda.
Pozdrawiam
Po wykonaniu dokładniejszych pomiarów okazało się ze jest przerwa między uzwojeniem wskaźnika temperatury a kontrolerem 30343 0548 a konkretniej uszkodzona była przelotka ścieżki , prawdopodobnie doszło do utlenienia warstwy miedzi. Poprawa tego połączenia rozwiązała problem - Wskaźnik działa.
Mam nadzieje że komuś to się przyda.
Pozdrawiam
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Wymień czujnik na nowypomarancza pisze:w moim aucie czujnik wariuje, raz pokazuje jak należy, raz na minimum a jeszcze innym razem ponad norme... 2.5TDI ACV