Podłączenie pompki tempomatu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
przemo99
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Podłączenie pompki tempomatu
Witajcie!
Zabrałem się za montaż tempomatu w moim t4. Z racji tego że benzyna i nie mam CAN`a wybór padł na system podciśnieniowy. Właściwie wszystko jest jasne i szczegółowo opisane na T4-WIKI
http://www.t4-wiki.de/wiki/Geschwindigk ... e_E-Gas%29
ale...
Na schematach podłączenia pompki podciśnienia są trzy przewody które "idą" ze sterownika z tym że na pompce są oznaczenia : 15A , P , V i nijak nie pasują do schematu. W ogóle 15A to zasilanie po stacyjce a na schemacie wszystkie trzy przewody są ze sterownika chyba że to jakaś przelotka. I tu mam zonka, gdyż nie chciałbym uszkodzić eksperymantami komputera.
Jak wywnioskowałem powinno być :
15A-przewód niebiesko/zielony(T2/1- na sterowniku oznaczony jako 9) ,
P-przewód brązowo/czerwony(T8c/4),
V -przewód zielono/biały(T8c/7)
Jeśli ktoś z kolegów ma takie "ustrojstwo" na pokładzie i mógłby sprawdzić to byłbym wdzięczny.
Zabrałem się za montaż tempomatu w moim t4. Z racji tego że benzyna i nie mam CAN`a wybór padł na system podciśnieniowy. Właściwie wszystko jest jasne i szczegółowo opisane na T4-WIKI
http://www.t4-wiki.de/wiki/Geschwindigk ... e_E-Gas%29
ale...
Na schematach podłączenia pompki podciśnienia są trzy przewody które "idą" ze sterownika z tym że na pompce są oznaczenia : 15A , P , V i nijak nie pasują do schematu. W ogóle 15A to zasilanie po stacyjce a na schemacie wszystkie trzy przewody są ze sterownika chyba że to jakaś przelotka. I tu mam zonka, gdyż nie chciałbym uszkodzić eksperymantami komputera.
Jak wywnioskowałem powinno być :
15A-przewód niebiesko/zielony(T2/1- na sterowniku oznaczony jako 9) ,
P-przewód brązowo/czerwony(T8c/4),
V -przewód zielono/biały(T8c/7)
Jeśli ktoś z kolegów ma takie "ustrojstwo" na pokładzie i mógłby sprawdzić to byłbym wdzięczny.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: Podłączenie pompki tempomatu
Mam taki w mojej t4 . Po 17-stej zobaczę jak to jest u mnie podłączone. Wcześniej przedzwaniałem kable ale nie zwracałam uwagi na oznaczenia przy pompce .
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na pompce nie mam oznaczeń,ale wygląda to tak jak na zdjęciu. Wtyczka wyciągnięta ale ustawiona zgodnie z włożeniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
trzeci kabel T3/1 - mozliwe, ze pompa ma wbudowany zawor ktory po nacisnieciu hamulca natychmiast otwiera uklad podcinienia na cisnienie atmosferyczne.. trudno to sprawdzic, bo tempomat dziala od 30 kmh ;)
tu do poczytania ;)
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_33.PDF
tu do poczytania ;)
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to na T3 podałem minus, plus szedł na T2 pompka i T1 zawór. I tak sprawdzałem czy układ wykonawczy działa i jest szczelny. chyba że masz inny model pompki. Nie zapomnij wypiąć wtyczkę o komputera tempomatu!, i oczywiście sprawdzasz na wyłączonym silniku.
-
przemo99
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Dziękuję za pomoc ale mam inny typ podłączenia chociaż pompka jest identyczna. U mnie sa to trzy konektory zabezpieczone z zewnątrz gumowym kapturkiem.bigos1966 pisze:Na pompce nie mam oznaczeń,ale wygląda to tak jak na zdjęciu. Wtyczka wyciągnięta ale ustawiona zgodnie z włożeniem.
Ciekawa lekturka zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć, dzięki.flax pisze:tu do poczytania ;)
Mam nadzieję, że jutro/pojutrze finał, trochę trwa bo przy okazji wymieniam konsole na miękką i robię porządek z instalacją ponieważ wcześniej to było auto policyjne i z racji tego znalazłem i usunąłem parę ciekawych choć dla mnie bezużytecznych urządzeń oraz ze dwa kilo kabli ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.