Wysoka temperatura 1,9D
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Jędker
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Wysoka temperatura 1,9D
Witam wszystkich:)
Mam problem z VW T4 1,9D 92r.
problem tkwi w tym że po przejechaniu 10km auto łapie wysoką temperaturę, wymieniłem pompę wody termostat ale żadnej poprawy nie ma , przez okres letni jeździłem bez termostatu i było ok teraz gdy zamontowałem termostat problem powrócił po 10km temperatura wskakuje na 100stopni, chyba że ogrzewanie chodzi na full to temperatura spada do 90stopni. Może wiecie gdzie szukać przyczyny?? a jest to możliwe że układ jest zapowietrzony?? jeśli jest taka możliwość to jak się go odpowietrza?? a jeszcze jedno pytanie w tym starym termostacie była dziurka na tym pierścieniu a w tym nowym nie było może to mieć jakiś wpływ??. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.:)
Mam problem z VW T4 1,9D 92r.
problem tkwi w tym że po przejechaniu 10km auto łapie wysoką temperaturę, wymieniłem pompę wody termostat ale żadnej poprawy nie ma , przez okres letni jeździłem bez termostatu i było ok teraz gdy zamontowałem termostat problem powrócił po 10km temperatura wskakuje na 100stopni, chyba że ogrzewanie chodzi na full to temperatura spada do 90stopni. Może wiecie gdzie szukać przyczyny?? a jest to możliwe że układ jest zapowietrzony?? jeśli jest taka możliwość to jak się go odpowietrza?? a jeszcze jedno pytanie w tym starym termostacie była dziurka na tym pierścieniu a w tym nowym nie było może to mieć jakiś wpływ??. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.:)
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Wysoka temperatura 1,9D
ale pompę i termostat wymieniłeś na nowe?a wentylator Ci się załącza?
dlaczego jeżdziłeś bez termostatu? może go przegrzałeś i padła uszczelka albo gorzej ,ale niech się wypowiedzą inni.
dlaczego jeżdziłeś bez termostatu? może go przegrzałeś i padła uszczelka albo gorzej ,ale niech się wypowiedzą inni.
-
Jędker
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
tak termostat i pompa sa nowe, wentylatory się załączają. Termostat wyciągąłem w lecie bo też mi się przegrzewał i po wyciągnięciu problemu nie było.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
ja Ci nie napisze nic dobrego ,bo po mojemu to albo uszczelka pod głowica albo głowica. Oby nie i lepiej żebym się mylił.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Czy po odkręceniu korka (na ciepłym zgaszonym silniku) wywala płyn, ewentualnie po zgaszeniu słychać bulgotanie gotującego się chłodziwa :?:
O ile prawidłowo ci wskazuje wskaźnik temperaturę to:
Sprawdź czy masz drożne odpowietrzenia głowicy i chłodnicy (cienkie wężyki idące do zbiorniczka wyrównawczego), jeżeli tam jest ok to ja bym podniósł głowicę.
Co do termostatu, to podrzuć fotkę tej dziurki, ale na 99% termostat nie powinien mieć dziurki.
O ile prawidłowo ci wskazuje wskaźnik temperaturę to:
Sprawdź czy masz drożne odpowietrzenia głowicy i chłodnicy (cienkie wężyki idące do zbiorniczka wyrównawczego), jeżeli tam jest ok to ja bym podniósł głowicę.
Co do termostatu, to podrzuć fotkę tej dziurki, ale na 99% termostat nie powinien mieć dziurki.
-
Jędker
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak po odkręceniu korka wywala płyn. a czy jest możliwe że po wymienieniu termostatu jest zapowietrzony układ?? jeśli tak to jak go odpowietrzyć . a co do tej dziurki to później wrzuce fote.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Możliwe że jest zapowietrzony, ale jeżeli są drożne wężyki odpowietrzające (no i oczywiście drożne mają być wyjścia z chłodnicy i głowicy) o których pisałem wyżej to układ w zasadzie sam się odpowietrzy, choć najlepiej otworzyć zawór nagrzewnicy i zalewać płyn aż do momentu pokazania się w odpowietrzniku na wężu powrotnym z nagrzewnicy, następnie zakręcić odpowietrznik na wężu nagrzewnicy dolać płyn do max, zakręcić korek zbiornika wyrównawczego, trochę nagrzać silnik, zgasić popuścić korek zbiornika wyrównawczego i ma być.Jędker pisze:czy jest możliwe że po wymienieniu termostatu jest zapowietrzony układ?? jeśli tak to jak go odpowietrzyć
Jeżeli po takim zabiegu wywala płyn to nie ma wyjścia, głowica do góry.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
U mnie też troszkę wyrzuca płyn jak odkręcam korek na gorącym silniku (jak powoli odkręcę to minimalnie), mikoli uważasz że to nie jest normalne? Omawiane problemy mnie nie dotyczą. Ogrzewanie działa i auto się nie grzeje
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na gorącym może być tak jak piszesz, wyżej pisałem "trochę nagrzać silnik" znaczy na tyle żeby nawet wskaźnik się nie ruszył.Probe041 pisze:U mnie też troszkę wyrzuca płyn jak odkręcam korek na gorącym silniku (jak powoli odkręcę to minimalnie), mikoli uważasz że to nie jest normalne? Omawiane problemy mnie nie dotyczą. Ogrzewanie działa i auto się nie grzeje
-
Jędker
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A jaka powinna być temperatura na rozgrzanym silniku ,chodzi mi o wskazówkę na jakiej temperaturze ma się zatrzymać?? silnik 1,9 D.
-
Jędker
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
http://images43.fotosik.pl/461/93c5a0d03e43a597med.jpg
http://images45.fotosik.pl/463/a0a845368cb6705cmed.jpg
To jest ta dziurka w termostacie nie mam pojęcia czy ona jest od nowości czy ktoś ja nawuercił w tym nowym co teraz założyłem takiej dziurki nie było. Mechanik mi powiedział żeby kupić termostat o niższej temperaturze otwierania jest to możliwe??. A co do wskazówki to mi zatrzymuję się na prawie 100 stopniach.
http://images45.fotosik.pl/463/a0a845368cb6705cmed.jpg
To jest ta dziurka w termostacie nie mam pojęcia czy ona jest od nowości czy ktoś ja nawuercił w tym nowym co teraz założyłem takiej dziurki nie było. Mechanik mi powiedział żeby kupić termostat o niższej temperaturze otwierania jest to możliwe??. A co do wskazówki to mi zatrzymuję się na prawie 100 stopniach.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
pytanie zasadnicze z tą temperaturą to opierasz się tylko na wskazaniu wskaźnika na desce czy robiłeś pomiar termometrem w zbiorniczku wyrównawczym ??
drugie pytanie jeżeli nie robiłeś pomiaru to czy jak na desce wskaźnik przekroczy te 90 st to wtedy włączają się wentylatory czy dopiero jak pójdzie wskaźnik wyżej do 100 st
pytam bo może masz co się często zdarza awarie czujnika temp lub coś nie tak z zegarami
drugie pytanie jeżeli nie robiłeś pomiaru to czy jak na desce wskaźnik przekroczy te 90 st to wtedy włączają się wentylatory czy dopiero jak pójdzie wskaźnik wyżej do 100 st
pytam bo może masz co się często zdarza awarie czujnika temp lub coś nie tak z zegarami