brak sygnału
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
zbychol001
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: vw transporter t4 2.
- Kontakt:
brak sygnału
Po zdjęciu kola kierownicy widoczne są dwa przewody,jeden prądowy,drugi minusowy.Ten minusowy nie ma połączenia z masą.Gdzie może być przerwa? Jak łączę przewód prądowy z inną masą to sygnał jest. Ta sztyca do której przykręcone jest koło kierownicy nie ma połączenia z masą. Proszę o poradę. Z góry dziękuję.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: brak sygnału
Nie wiem czy dobrze myślę jeśli chodzi ci o sygnał dźwiękowy (klakson) to mógł ci przegnić przewód stojąc przed samochodem sięgając i patrząc pod chłodnicę z prawej strony idzie wiązka przewodów i tam jest na kostce wpinany przewód do klaksonu wypnij ją dolutuj nowe przewody i będzie działało i od razu klakson daj do komory silnika
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Czytamy ze zrozumieniem:
zbychol001 pisze:Jak łączę przewód prądowy z inną masą to sygnał jest.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
zgadza się - izolacja ci popękała i zwarcie robi - wiązka z okolic koła przedniego prawego idzie ci dołem chłodnicy do złączki w okolicy puszki filtra paliwa / w okolicy akumulatora - tam wypnij tą wiązkę i zrób sobie nową. Klakson po nowemu zainstaluj w komorze dla akumulatora bo i tak Ci go zalejestaszek pisze:Nie wiem czy dobrze myślę jeśli chodzi ci o sygnał dźwiękowy (klakson) to mógł ci przegnić przewód stojąc przed samochodem sięgając i patrząc pod chłodnicę z prawej strony idzie wiązka przewodów i tam jest na kostce wpinany przewód do klaksonu wypnij ją dolutuj nowe przewody i będzie działało i od razu klakson daj do komory silnika
-
mateusz2920
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam. Jestem nowy na forum więc witam wszystkich. Stałem się posiadaczem T4 i nie mam klaksonu. Czy możecie mi powiedzieć jakie kolory kabli idą do klaksonu? Bo mam w komorze silnika jeszcze jedną kostkę ale muszę prześledzić wiązki.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to czarno-żółty i brązowo-czarny. :)mateusz2920 pisze:Witam. Jestem nowy na forum więc witam wszystkich. Stałem się posiadaczem T4 i nie mam klaksonu. Czy możecie mi powiedzieć jakie kolory kabli idą do klaksonu? Bo mam w komorze silnika jeszcze jedną kostkę ale muszę prześledzić wiązki.
-
mateusz2920
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ok. To ja jutro sprawdzę czy zadziała na tych kablach a jak nie to pociągnę nową instalacje. Dziękuje bardzo za informacje.
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- Opis: Jak się nie spocisz, to się nie nauczysz...
- podziekowal za post: 31 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
o co chodzi z tym schematem na t4 wiki?
http://www.t4-wiki.de/wiki/Hupe
co jest co? co to jest to szare pole u góry i co oznacza J4? i te oznaczenia 3/31, 1/86....
Nie mam klaksonu u siebie i były jakieś czary porobione nawpinane kabli, pomostkowane - mam nerwa bo nie wiem o co chodzi.
Jak to sie robi przez przekazniki? Jak zrobić klakson od poczatku?
Mogę prosić łopatologicznie? Kombinuję trzeci dzień i nie mogę dojść do ładu... :(
ratunku... bezradnosc jest gorsza od wszystkiego...
http://www.t4-wiki.de/wiki/Hupe
co jest co? co to jest to szare pole u góry i co oznacza J4? i te oznaczenia 3/31, 1/86....
Nie mam klaksonu u siebie i były jakieś czary porobione nawpinane kabli, pomostkowane - mam nerwa bo nie wiem o co chodzi.
Jak to sie robi przez przekazniki? Jak zrobić klakson od poczatku?
Mogę prosić łopatologicznie? Kombinuję trzeci dzień i nie mogę dojść do ładu... :(
ratunku... bezradnosc jest gorsza od wszystkiego...
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
w T4 miałeś dwa rodzaje klaksonów. Pojedynczy i dwutonowy czyli na dwa fanfaty (nisko i wysokotonowy). To zależało od rocznika.marcel2.4D pisze:ratunku... bezradnosc jest gorsza od wszystkiego...
Najlepiej wywalić tą wiązkę co masz i zrobić to od początku tak jak być powinno. Na bazie schematu który masz na stronie którą sam podałeś robisz wiązkę od zera.
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... ch_neu.jpg
kupujesz komplet klaksonów np. z passata w wtyczkami, kupujesz kable z castoramie i do roboty - wszystko jest na schemacie
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
no ok,
powiedzcie mi tylko jeszcze o co chodzi z tymi przekaźnikami - nigdy sie w to nie bawiłem - ten J4 - kupie w kazdym motoryzacyjnym?
i rozumiem że do niego jakaś podstawka/ramka jest do której przyczepiam przewody? Montuję w tablicy przekaźników?
O pinach juz wiem - a co to za oznaczenia - Kl.15 Kl.31?
i czemu przekaźnik jest na szarym tle a reszta na białym? czy to chodzi o wewnątrz / zewnątrz?
przepraszam że tyle pytam ale pytac to nie wstyd.
A jak są mądrzejsi to trzeba sie od nich uczyć :)
powiedzcie mi tylko jeszcze o co chodzi z tymi przekaźnikami - nigdy sie w to nie bawiłem - ten J4 - kupie w kazdym motoryzacyjnym?
i rozumiem że do niego jakaś podstawka/ramka jest do której przyczepiam przewody? Montuję w tablicy przekaźników?
O pinach juz wiem - a co to za oznaczenia - Kl.15 Kl.31?
i czemu przekaźnik jest na szarym tle a reszta na białym? czy to chodzi o wewnątrz / zewnątrz?
przepraszam że tyle pytam ale pytac to nie wstyd.
A jak są mądrzejsi to trzeba sie od nich uczyć :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie zrozum mnie źle ale oczekujesz aby w temacie o klaksonie nauczyć cię elementarnych podstaw elektryki samochodowej, a to nie bardzo do tematu pasuje,marcel2.4D pisze:O pinach juz wiem - a co to za oznaczenia - Kl.15 Kl.31?
to tak jakbyś chciał znać tabliczkę mnożenia nie znając liczb,
odpal google i poszukaj kursu podstaw elektryki samochodowej, bo to o co pytasz jest dla każdego samochodu takie same
nie napisałem tego złośliwie tylko abyś niechcący z powodu niewiedzy nie puścił samochodu z dymem
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Odkręć i zdejmij schowek co zasłania bezpieczniki to bedziesz wiedział o co chodzi. Na szczęście jest to proste tylko brakuje Ci nieco wiedzy elektryka dlatego zgadzam się z kenobimarcel2.4D pisze:a co to za oznaczenia - Kl.15 Kl.31?
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
mam wszystko rozbebeszone bo od kilku dni walczę z elektryką bo był straszny bałagan po poprzednim właścicielu... - zrobiłem juz oświetlenia, zapalniczkę, radio, nawiewy, i kilka innych rzeczy ale z tym klaksonem jakoś mi nie idzie...
To prawda że szukałem troche na skróty bo myślałem że może łopatologicznie ktoś podpowie" to z tym to z tym... jakoś pewnie dam rade...
kupiłem uniwersalny przekaźnik i połączę wg schematu: http://obrazki.elektroda.pl/6628528000_1346780679.png
mam nadzieje ze nie wybuchnie...
Wcześniej miałem Nisssana Serenę 8 lat - o niej wiem wszystko teraz pomału ucze sie T4.. wybaczcie, że czasem zadaję pytania :)
To prawda że szukałem troche na skróty bo myślałem że może łopatologicznie ktoś podpowie" to z tym to z tym... jakoś pewnie dam rade...
kupiłem uniwersalny przekaźnik i połączę wg schematu: http://obrazki.elektroda.pl/6628528000_1346780679.png
mam nadzieje ze nie wybuchnie...
Wcześniej miałem Nisssana Serenę 8 lat - o niej wiem wszystko teraz pomału ucze sie T4.. wybaczcie, że czasem zadaję pytania :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
w starszych modelach nic nie zobaczy nie ma opisanych wyjść kl.notri pisze:Odkręć i zdejmij schowek co zasłania bezpieczniki to bedziesz wiedział o co chodzi.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Witaj Bracie http://forum.vw-passat.pl/images/smilies/drinks.gifmarcel2.4D pisze:Wcześniej miałem Nisssana Serenę 8 lat ....
-
kriss
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
I na pewno dasz radę , też trochę dłubałem przy sygnale - najważniejsze to wiedzieć że , sygnał w teczce ma stały plus a sterowanie z kierownicy ma na masie - przekaźnik to tylko zabezpieczenie.Jeśli sprawdzisz kontrolką jeden z przewodów powinien pokazywać + 12v sterowanie to masa zwykle problem jest z podaniem sygnału masowego- moim zdaniem nie ma sensu robić nowej instalacji, bo problem na pewno tkwi w miejscu narażonym na wilgoć - czyli dla Ciebie dostępnym- znajdź zaśniedziały odcinek- połączenie ( na kablu masowym, tak obstawiam) - wyczyść i będzie git -bo na pewno przewody nie zaśniedziały w kabinie ..Ja zamontowałem u siebie sygnał powietrzny - też z powodu braku sygnału "fabrycznego" - po prostu przegniły połączenia przy samym klaksonie- z tym , że trochę rozbudowałem całą instalację - nie będę tu zasmiecał - wszystko będzie opisane w tym temacie:marcel2.4D pisze:To prawda że szukałem troche na skróty bo myślałem że może łopatologicznie ktoś podpowie" to z tym to z tym... jakoś pewnie dam rade...
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... 10#p115510
-
marcel
- Stały bywalec
- 12
- Model:
- Kontakt:
zrobiłem od nowa na wspomnianym juz przeze mnie przekaźniku i wg schematu :)
Śmiga aż miło.
z tym sprawdzaniem dałem sobie spokój juz wczoraj - kable szły "w powietrze" brazowo niebieski zamieniał sie w biało niebieski potem troche czarnego... nie dałem rady rozkminić co poeta miał na myśli..
Z ta instalacją podejrzewam bede miał jeszcze niejeden problem bo w tablicy przekaźników mam kilka dziwnych ramek do przekaźników, z których wychodzi np 1 przewód, niczego nie zamyka, nie jest opisany... i nie wiadomo za bardzo od czego jest - idzie w nieznane...
na razie to mam problem z licznikiem bo mam zielony i nie działa mi predkościomierz... ale może kiedyś sie uda uruchomić...
pozdróweczka dla Was :)
Śmiga aż miło.
z tym sprawdzaniem dałem sobie spokój juz wczoraj - kable szły "w powietrze" brazowo niebieski zamieniał sie w biało niebieski potem troche czarnego... nie dałem rady rozkminić co poeta miał na myśli..
Z ta instalacją podejrzewam bede miał jeszcze niejeden problem bo w tablicy przekaźników mam kilka dziwnych ramek do przekaźników, z których wychodzi np 1 przewód, niczego nie zamyka, nie jest opisany... i nie wiadomo za bardzo od czego jest - idzie w nieznane...
na razie to mam problem z licznikiem bo mam zielony i nie działa mi predkościomierz... ale może kiedyś sie uda uruchomić...
pozdróweczka dla Was :)
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Od pewnego czasu włącza się sygnał dźwiękowy/klakson/ przy kręceniu kierownicą .Podpowiedzcie jak to szybko naprawić. Bo czasu brak.Dzięki.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy