ACV Kreci nie odpala, pali przekaźnik 109

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
kermicik
Nowy T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Algema
Kontakt:

ACV Kreci nie odpala, pali przekaźnik 109

Nieprzeczytany post autor: kermicik »

Witam wszystkich uzytkownikow forum bardzo serdecznie!
Jestem tutaj nowy.
przepraszam za brak pl znakow ale mam komputer z zagranicznym windowsem

Posiadam VW t4 1997r. Stal cala zime nieodpalany. Wczoraj chcialem go odpalic i silnik kreci auto nie odpala. Nie swieci sie kontrolka swiec zarowych. Ogolnie oprocz rozrusznika nic nie slychaac. Na forum przeczytalem ze to przekaznik 109, kupilem nowy przy wymianie (przy wkladaniu) pojawila sie iskra i doszlo do zwarcia, rozebralem go i polutowalem, z uporem maniaka wsadzilem po raz drugi, znowu go spalilo. Dzwonie po kolege z VAGiem , nie widzi sterownika silnika... (moze jakis nowszy VAG... Passata 2004 odczytal bez problemow). Bezpieczniki ok te w komorze silnika rowniez. Nie ma oksydacji na wtyczce sterownika. Sam sterownik w sordku tez wydaje sie byc ok. Nie sprawdzilem czy dostaje sterownik prad- nie wiem jak.... Miernikiem do wtyczki wejsc ? Odpinalem tez czujnik temperatury (znalazlem gdzies ze moze pomoc) bez skutku. Tacho moze robic jakies zwarcie? Moze wszystkie swiece na raz padly? Jak polaczyc swiece na krotko? Pomozcie bo wyczerpalem pomysly!

Dzieki
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: T4 2.5 TDI ACV Kreci nie odpala brak grzania swiec

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

przede wszystkim musisz dojść czemu robi się zwarcie na przekaźniku 109 i go pali,
bez niego nie ma zasilania na sterownik, więc nie ma świec, nie ma połączenia z VAGiem itp.
żadne odłączanie czujników, czy grzanie świec na krótko nie pomoże dopóki nie naprawisz podstawowej usterki
kermicik
Nowy T4

12
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Algema
Kontakt:

Re: T4 2.5 TDI ACV Kreci nie odpala brak grzania swiec

Nieprzeczytany post autor: kermicik »

Wow, blyskawiczna odpowiedz, dzieki. Jakis plan dzialania? Nie wiem gdzie szukac bledu. Pojsc po kablach od tego przekaznika?
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Re: ACV Kreci nie odpala, pali przekaźnik 109

Nieprzeczytany post autor: peters »

Oprocz przekaznika sprawdz tez bezpiecznik pod plyta przekaznikow.U mnie jest w polu 13, (jak jest spalony to nie pali sie kontrolka od swiec zarowych).

http://www.t4-wiki.de/wiki/N109
Sprawdz tez ten zaworek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”