poszukuje uczciwego warsztatu diesel trójmiasto

Polecane i odradzane miejsca w Twojej okolicy.
Doświadczenia z warsztatów i zakupów.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
bbchaos
Nowy T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

poszukuje uczciwego warsztatu diesel trójmiasto

Nieprzeczytany post autor: bbchaos »

opowiem historyjke na początek.

kupiłem teczke jakoś w styczniu/lutym, wszystko haraszo.

przed wyjazdem na urlop ( kilka tyś km ) stwierdziłem, że trzeba zobaczyć jak tam kompresja itd, tak żeby wiedzieć czym jade.

no i tak się stało, wtryski out.. kompresja bardzo dobra 33-34 na każdym garze. wtryskiwacze miały lekki rozrzuć ciśnień 100-140 bar, więc decyzja dobra zrobimy wtryski jak wrócę z urlopu bo nie ma teraz takiej potrzeby pilnej.

urlopik ciach bach wszystko ok, żadnych problemów, spalanie w trasie niecałe 7 litrów. :)

wrócilem z urlopingu i do warsztatu.. z przypomnieniem że wyjmujemy wtryski i robimy.. 4 wykręcone a 1 się nie chciał wykręcić, zapiekł się, decyzja że trzeba zrzucić glowice i wtedy się wtryska wykręci bo "się ciągnie" i lepiej nie szarpać.

jak już głowica zwalona to przy okazji wszystkie uszczelniacze, rozrząd, pompa wody, paski, szklanki, prowadnice, + kompletna obróbka głowicy no i montage.

po złożeniu tego do kupy silnik chodzi glośniej, kuleje lekko wrrrrrrr.... kazali jechać do dieslowców, pojechałem stwierdzili, że nie chodzi dobrze więc trzeba wyjąć wtryski i sprawdzić... ok sprawdzone są kryształ... ale na wszelki wypadek zmienimy końcówki tak, żeby było 100%... zamontowane i nadal kuleje, no to wyjmujemy pompe i sprawdzamy, pompa sprawdzona i niby super, kąty super, rozrząd super a silnik dalej kichowato chodzi, lekko ale denerwująco szarpie przy 80 km/h na V biegu.

diagnoza dieslowców, że ci co robili motor coś zepsuli, więc wracam do warsztatu i mówie, pompa 100%, wtryski 100% coś wam się nie udało.. no to ok ponowna rozbiórka silnika, weryfikacja, planowanie, znowu kilka uszczelek, śruby itd itd.... i okazało się że oni wszystko na 100% ok... więc reklamacja nie uznana znowu trzeba było zapłacić.

wziąłem sprawy we własne ręce i kupiłem wtryskiwacze drugie, żeby zobaczyć, czy będzie jaka kolwiek zmiana pracy silnika jak zmienie na drugi całkiem inny komplet...... nie ma żadnej różnicy w pracy silnika....

jedyne na co jeszcze teraz obstawiam to pompa wtryskowa, lub jej złe ustawienie, mimo zapewnienia 2 warsztatów diesel, że jest dobrze, ale jak jest dobrze jak jest źle.....

tak więc reasumując, było dobrze chciałem idealnie a wyszło fatalnie :(

dotychczas poniesione koszta:

pierwsza rozbiórka silnika z częściami itp itd 3600 zł
warsztat dieslowców nr1 - sprzewdzanie montaże demontaże regulacje, - 1400 zł
warsztat diesel nr2 - sama diagnoza sprawdzenie - 200 zł
druga rozbiórka i odrzucenie reklamacji - 1600 zł

tak więc wydałem około 7000 !!!!!!! zł i mam gorzej niż miałem :(

teraz moje pytanie czy ktoś z okolic trójmiasta potrafi mi to G naprawić ?? przypuszczam, że to coś z pompą wtryskową... a nie mam już siły

dodam że w czerwcu potrzebuję ten wóz sprawny aby dojechał na nordkaap i spowrotem.

Pojazd: T4 multivan 93 rok, 2,4 AAB.

pomocy !
tbm
Aktywny T4

12
Tematy: 6
Model:
Auto: Transporter
Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Re: poszukuje uczciwego warsztatu diesel trójmiasto

Nieprzeczytany post autor: tbm »

bbchaos - ja się stołuję u Roberta w sopocie na niepodległości - niedaleko starej komendy, aktualnie stoi moja caravella u niego i jest zmiana silnika. Generalnie chłopaki robią mi już któreś auto w ciągu cirka 5lat, i choć się nie śpieszą, to jak zrobią to działa to na lata.

Robią porządnie, i tanio - jak nie potrzebujesz faktury. Tylko czas często im przecieka przez ręce. Mój stoi juz 3 tygodnie niestety :/
bbchaos
Nowy T4

12
Model:
Kontakt:

3 tygodnie to by było pięknie.. mój stał od 25 września.... zabrałem przedwczoraj !!!!!

a możesz mi dokładny adres zapodać, to bym podjechał i się popytał co oni na to
tbm
Aktywny T4

12
Model:
Kontakt:

54.436434,18.560138

Wrzuć w maps.google.pl - nie sugeruj się tym oznaczeniem na mapie. Motory były kiedyś :)
bbchaos
Nowy T4

12
Model:
Kontakt:

aaa wiem gdzie to :) wcześniej maciek pokorski tam motocykle robił, a jeszcze wcześniej oliver molnar tam dłubał samochody ;)
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Ciekawe Twoja historia, kolego.
Kiedys jak kupowalem silnik 2,4D to mi mowili ze rozebrac i zlozyc silnik 2,4D to jakby rozkroic czlowieka.Czy bedzie z nim wszystko ok ?
Mimo wszystko wspolczuje Tobie ze masz jeszcze sily i nerwy na to wszystko.
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Jeśli podejrzewasz pompę wtryskową to możesz podjechać do Pezala na Miałkim Szlaku (wylot na Warszawę, przed Rafinerią jeszcze). Robiłem u nich uszczelnienie i regulację i byłem zadowolony. Tani nie są, ale robią dobrze - taka jest moja opinia przynajmniej.
Romek27
Forumowicz T4

12
Tematy: 18
Model:
Auto: T4 multivan
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Romek27 »

I jak się skończyła historia udało się zrobić ?
fanatic606
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: fanatic606 »

Witam.
Podłącze się do tematu.
Ja również przymierzam się do większej naprawy tego co znajduje się pod maską mojego multivana z 93 roku.

Mój silnik chleje nieprawdopodobne ilości oleju(jak mu przygazuje to i 5l/1000km), poza tym chodzi bardzo głośno i ogólne wrażenie jest takie, że długo już nie pociągnie. Nie ma się co dziwić - na liczniku jest 400 000 km, a ile w rzeczywistości tego nikt nie wie.
Czytając historie kolegi powyżej, zostałem przekonany o tym że po prostu kupie z allegro zregenerowany silnik ( http://allegro.pl/nowy-silnik-vw-t4-2-4 ... source=mlt ).

U mnie jednak kolejnym problemem jest skrzynia biegów. Przy ruszaniu charczy strasznie i wydaje z siebie jakiś taki metaliczny dźwięk (olej wymieniłem, nic nie dało. Ten stary nie wyglądał wbrew pozorom jak błoto, tylko miał konsystencje i kolor bardzo podobny do nowego oleju). Chyba nie mam zaufania do używanych skrzyń z allegro więc pytanie czy znacie w okolicy jakiś warsztat zajmujący się regeneracją skrzyń?
Pytanie czy to w ogóle się opłaca i czy to ma jakiś sens ?

p.s. Cieknie mi też duży szyberdach z tyłu - uszczelka na łączeniu jest w kiepskim stanie. Cieknie również lewa przesuwana szyba. Czy jest jakiś warsztat w Trójmieście do którego można podjechać w kwestii cieknących uszczelek ?

z góry dzięki,
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Co do tego silnika z allegro to nie ma sensu się pakować w 2.4d za taką kasę. Za 5k można już kupić kompletny swap na 2.5tdi acv
tbm
Aktywny T4

12
Model:
Kontakt:

Wiesz... pogadaj z ludźmi z forum, zawsze pewniejsze niż zakupy na allegro. Natomiast co do regeneracji skrzyni w koło pruszcza jest firma, ale woła koło 2tyś za regenerację + często jeszcze części. Więc nie wiem czy się to opłaca. Ja stwierdziłem, ze wstawiam kupioną używaną i wyszło trochę ponad połowę tych kosztów.
m.romasz
Nowy T4

11
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 1996 High Roof
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: m.romasz »

Zgodnie z tematem: Polecam warsztat na ul. Gajowej 15 w Rumi "Józef Ruchniewicz - Mechanika Pojazdowa". Fantastyczny fachowiec, zna w t4 wszystko (sam jedną jeździ), jest "portem macierzystym" dla naszego transportera. Dostał nawet certyfikaty jakości i przeszedł z najwyższą notą badanie "tajemniczego klienta" (klient przyjeżdża i zamawia usługę i ocenia jak jest wykonywana bez wiedzy wykonującego)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztaty, serwisy i sklepy”