Umowa sprzedaży + faktura.
-
Andrea
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Umowa sprzedaży + faktura.
Witam
Kupiłem dwa miesiące temu T4 na umowę sprzedaży, samochód już dawno zarejestrowany, dzisiaj dostałem fakturę od gościa z adnotacją Art.43 ust.1 pkt 2, dotyczy zwolnienia z vat. Pytanie jest takie czy wszystko jest ok, czy mogą być jakieś problemy.
Kupiłem dwa miesiące temu T4 na umowę sprzedaży, samochód już dawno zarejestrowany, dzisiaj dostałem fakturę od gościa z adnotacją Art.43 ust.1 pkt 2, dotyczy zwolnienia z vat. Pytanie jest takie czy wszystko jest ok, czy mogą być jakieś problemy.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Umowa sprzedaży + faktura.
Skoro kupowałeś od firmy to powinien od razu dać ci fakturę VAT zamiast umowy. BTW płaciłeś już te 2% vatu od wartości auta do skarbówki? Bo jak tak to lepiej nie zgłaszaj nic, a jak nie to zawsze masz teraz tą fakturę na wypadek kontroli.
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
Jak kupiłeś na umowę sprzedaży to na pewno zapłaciłeś już podatek 2% od umowy bo inaczej by nie zarejestrowali w urzędzie komunikacji
Jeżeli samochód został zarejestrowany na umowę to tego się trzymaj.
(ten co sprzedawał tylko może mieć problemy)
Jeżeli samochód został zarejestrowany na umowę to tego się trzymaj.
(ten co sprzedawał tylko może mieć problemy)
-
Andrea
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- Kontakt:
Tak oczywiście podatek 2% zapłacony, kupowałem samochód od osoby prywatnej właściciela firmy.
-
staszek
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Sprzedał ci samochód na umowę ty jesteś czysty i nic ci nie grozi , masz umowę i zapłacony podatek więc jest ok. A gość miał pewno samochód kupiony na firmę i dlatego wystawił fakturę sprzedaży samochodu bo inaczej miał by go dalej na stanie . Błąd był po jego stronie bo do umowy powinien od razu dołączyć ci fakturę sprzedaży .Andrea pisze:Tak oczywiście podatek 2% zapłacony, kupowałem samochód od osoby prywatnej właściciela firmy.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Staszek - w takim wypadku to jest tylko faktura - nie ma wtedy umowy sprzedaży.
Ale się zgadzam - ty jesteś czysty i kryty.
Ale się zgadzam - ty jesteś czysty i kryty.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
na twoim miejscu odesłałbym gościowi fakturę z pismem, że ty posiadasz już dokument zakupu (nabyłeś samochód poprzez umowę k-s i tą umowę zgłosiłeś do urzędu skarbowego).
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Gotówkowych chyba - przelewowe raczej tak.
Jest dowód że klient przyjął i zapłaci w ustalonym terminie.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Nie ma obowiązku podpisywania faktur, żadnych, czy gotówkowych, czy przelewowych.mariuszgim pisze:Gotówkowych chyba - przelewowe raczej tak.
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
milo222
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
wyjątkiem jest faktura VAT będąca równocześnie dokumentem WZ w takim wypadku musi zostać podpisana <wink>tommly pisze:Nie ma obowiązku podpisywania faktur, żadnych, czy gotówkowych, czy przelewowych.mariuszgim pisze:Gotówkowych chyba - przelewowe raczej tak.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Komuś się może przyda na przyszłośc bo walcze teraz z tym. Kupując auto od sprzedającego który wystawia fakturę na samochód, a sam kupił auto na umowę k-s i wprowadził samochód pózniej do firmy jako srodek trwały , a w dowodzie jest współwłasciciel nie związany z firmą czyli przykładowo - "mąż , właściciel firmy" , "żona, nie związana z firmą w żaden inny sposób jak będąc tylko żoną własciciela firmy" to oprócz faktury sprzedający musi wystawić też umowę k-s z danymi jego i drugiego współwłaściciela. Teraz walcze z rejestracją auta gdzie jeden ze współwłaścicieli będący prowadzącym dziąłalnośc gosp. wystawił fakturę ze swojej firmy na samochód , dołączył do niej oświadczenia potwierdzone przez notariusza żony która była współwłascicielem ze zgadza sie na sprzedaż auta przez firmę mężą i urząd niestety robi problemy bo dla nich to powinni byc albo oboje współwłasciciele na fakturze wpisani jako sprzedający albo dodatkowo wystawiona do faktury umowa k-s potwierdzajaca ze drugi współwłasciciel wie o sprzedazy auta i się zgadza na nią. Ot taki paradoks (z jednej strony ma swoje uzasadnienie , z drugiej znów jest przeciez oswiadczenie dodatkowo dołączone) , oświadczenie potwierdzne przez notariusza jest nie wazne. Teraz mnie ciągają po urzędach aby składać jakies wyjasnienia , podobno scigneli tez tą współwłascicielkę aby zlozyła kolejne oświadczenie w ich wydziale komunikacji i dopiero moze raczą zarejestrować auto. Ogólnie z prostej sprawy robi się czasochłonne latanie po urzędach , takze jak ktoś kupuje auto gdzie jest wspólwłasnośc i dostaje tylko fakture z danymi jednego współwłasciciela to niech sie upomni tez o umowę k-s aby pózniej nie ciągac sie nie potrzebnie po urzędach, bo sprawa jest oczywista , auto zarejestrują tylko zmarnują sporo naszego cennego czasu przy tym.
Człowiek pomimo ze sam tak sprzedawał auta , bo sprzedawałem samochodówy gdzie współwłasnośc była a samochód był jako srodek trwały w firmie, wystawiałem fakturę i do tego umowę k-s dodatkowo to nie zwróciłem na ten banalny fakt uwagi , w końcu oświadczenia były więc sądziłem ze wystarczą , ale nie w naszym biurokratycznym państwie.... Ale to moze w moim miescie urząd tylko tak wariuje bo oni są znani z tego ze chcą byc najlepsi w calej pl.... Oczywiście w urzędzie powiedziała mi jakas kobieta zajmująca się tym , ze jakby była dodatkowo umowa k-s to by nie było problemu , oni wtedy i fakturę i umowę sobie kopiuja i sprawa zamknieta.... Podatku sie nie płaci bo jest faktura , umowa jest dopełniem jakby formalności sprzedazy auta przez współwłaściciela też.
Człowiek pomimo ze sam tak sprzedawał auta , bo sprzedawałem samochodówy gdzie współwłasnośc była a samochód był jako srodek trwały w firmie, wystawiałem fakturę i do tego umowę k-s dodatkowo to nie zwróciłem na ten banalny fakt uwagi , w końcu oświadczenia były więc sądziłem ze wystarczą , ale nie w naszym biurokratycznym państwie.... Ale to moze w moim miescie urząd tylko tak wariuje bo oni są znani z tego ze chcą byc najlepsi w calej pl.... Oczywiście w urzędzie powiedziała mi jakas kobieta zajmująca się tym , ze jakby była dodatkowo umowa k-s to by nie było problemu , oni wtedy i fakturę i umowę sobie kopiuja i sprawa zamknieta.... Podatku sie nie płaci bo jest faktura , umowa jest dopełniem jakby formalności sprzedazy auta przez współwłaściciela też.
-
staszek
- Znawca T4
- 14
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Jeżeli samochód jest kupiony na firmę i od razu chcesz dodać współwłaściciela to w tedy na fakturze musi być napisane że jest współwłaściciel , jeżeli po jakimś czasie dodajesz współwłaściciela to w tedy przy sprzedaży samochodu wystawiasz fakturę jako firma i do tego albo oświadczenie współwłaściciela że się zgadza na sprzedaż lub umowę kupna sprzedaży .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Oświadczeniem we Wrocławskim wydziale komunikacji niestety ale mozna się podetrzeć.... nie wiem jak w innych miastach ale tu umowa ma być dodatkowo , a jak nie to pózniej ciąganie się i wyjasnianie sprawy. Walcze z tym od 2 tygodni, naszczęscie sprawa prawdopodobnie dobiegnie końca z finałem pozytywnym ale straconego czasu sporo , a ktoś jak go ma za mało to naprawde to jest problem, lata po urzędach dla takich bzdur. Ja nie pisałem o kupnie auta na firmę odrazu bo to jest inna para kaloszy. Sporo firm wciąga po kupnie na umowe k-s samochód jako srodek trwały , wtedy jezeli jest dwóch współwłascicieli to przy sprzedazy najpewniej aby nie było pózniej ciągania się po urzedach bo to obie strony wzywają do wyjaśnien to najlepiej wystawić fakture i do tego umowe k-s, bo nie wiadomo na jaki urząd trafimy i jaką będą mieli interpretacje przepisów... bo jak wiadomo u nas w kraju co urząd to inna interpretacja...
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Ludzie sami sobie pod górkę robią a to raczej z nieznajomości przepisów.
Większość przypadków w firmach jednoosobowych jest taka ze auta są prywatnie nabyte i użytkowane jako środek trwały ( no chyba żę są od samego początku kupione z fakturą vat z został odliczony podatek.)
Jak auto kupione na osobę/y fizyczne przez umowę K/SP i wprowadzone do firmy przez OT zeby zamortyzować i zrobić koszty w firmie, to przy sprzedazy też powinno być sprzedane tylko przez umowę K/Sp. Wyprowadza się auto z środka trwałego z dniem sprzedaży poprzez LT naliczając firmie dochód za sprzedanie, a auto idzie do nowego właściciela tylko z umową i nic więcej.
Nie wystawia się FV jak auto nie było kupione przez FV.
. Takie rzeczy mogą robić tylko przedsiębiorcy kupując na fakture i sprzedając na fakture, odliczają vat kupując i naliczają sprzedając.
Także jeśli chodzi o pierwszy post z 2014r, nie można wystawic FV zwolnioną z vat za takie auto jako dodatek do Umowy K/Sp, to jest karane skarbowo,
Widać ewidentnie że jakaś księgowa z dziczy albo co..
Sprawa współwłaścieli też nie jest problemem, auto ze współwłaścicielem można wprowadzić do firmy po oświadczeniu współwłaściciela że wyraża zgodę, użytkować, wypisać ze srodków trwałych i potem sprzedać jak prywatne auto współwłaścicieli i nie ma problemu.
Oczywiście firma musi zapłacić podatek dochodowy za sprzedaż auta , to nic że auto sprzedane jako prywatne ale robiło koszta firmie i po sprzedaży daje firmie dochód " bo równowaga musi być"
Większość przypadków w firmach jednoosobowych jest taka ze auta są prywatnie nabyte i użytkowane jako środek trwały ( no chyba żę są od samego początku kupione z fakturą vat z został odliczony podatek.)
Jak auto kupione na osobę/y fizyczne przez umowę K/SP i wprowadzone do firmy przez OT zeby zamortyzować i zrobić koszty w firmie, to przy sprzedazy też powinno być sprzedane tylko przez umowę K/Sp. Wyprowadza się auto z środka trwałego z dniem sprzedaży poprzez LT naliczając firmie dochód za sprzedanie, a auto idzie do nowego właściciela tylko z umową i nic więcej.
Nie wystawia się FV jak auto nie było kupione przez FV.
. Takie rzeczy mogą robić tylko przedsiębiorcy kupując na fakture i sprzedając na fakture, odliczają vat kupując i naliczają sprzedając.
Także jeśli chodzi o pierwszy post z 2014r, nie można wystawic FV zwolnioną z vat za takie auto jako dodatek do Umowy K/Sp, to jest karane skarbowo,
Widać ewidentnie że jakaś księgowa z dziczy albo co..
Sprawa współwłaścieli też nie jest problemem, auto ze współwłaścicielem można wprowadzić do firmy po oświadczeniu współwłaściciela że wyraża zgodę, użytkować, wypisać ze srodków trwałych i potem sprzedać jak prywatne auto współwłaścicieli i nie ma problemu.
Oczywiście firma musi zapłacić podatek dochodowy za sprzedaż auta , to nic że auto sprzedane jako prywatne ale robiło koszta firmie i po sprzedaży daje firmie dochód " bo równowaga musi być"
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Wszystko się zgadza oczywiście jeśli firma jest na książce, bo na ryczałcie i karcie w grę wchodzi jedynie zabawa z Vatem, a do tego potrzeba nabyć auto na fakturę VAT i wtedy sprzedać można też na fakturę VAT tylko, a w dowodzie są dane właściciela firmy i ewentualnie współwłaściciela (wcale nie musi być z firmą związany jeśli jest np. współmałżonkiem).
Po samym dowodzie nie widać na jaki kwit zostało auto kupione i potem nadgorliwe panie w urzędzie głupieją mając współwłasność na podstawie prawa rodzinnego i dokument skarbowy - fakturę.
Po samym dowodzie nie widać na jaki kwit zostało auto kupione i potem nadgorliwe panie w urzędzie głupieją mając współwłasność na podstawie prawa rodzinnego i dokument skarbowy - fakturę.
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Auto można sprzedać też i z 1 zł plus Vat oficjalnie czyli na umowę, a pod "stołem" dodatkowa kasa
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Często tam bywałem, ale od paru lat cisza <01>
Vatowiec na tym korzysta samochód zamortyzowany i może sprzedać taniej, a kupujący kupuje taniej, vat go nie interesuje jedyny minus to taki ,ze w razie gdyby sprzedający zataił uszkodzenie w aucie iauto rozpadłoby się po paru km , to otrzymuję zwrot kasy tylko 1 zł plua vat
Vatowiec na tym korzysta samochód zamortyzowany i może sprzedać taniej, a kupujący kupuje taniej, vat go nie interesuje jedyny minus to taki ,ze w razie gdyby sprzedający zataił uszkodzenie w aucie iauto rozpadłoby się po paru km , to otrzymuję zwrot kasy tylko 1 zł plua vat