2,5 tdi ACV wyjęcie silnika i naprawa.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
2,5 tdi ACV wyjęcie silnika i naprawa.
.
Witam,
Jak w temacie. Gdzie można znaleźć taką informację?
Edycja 2014-03-02.
Witam,
Ponieważ dyskusja w wątku zaczęła odbiegać od tytułu slimak poprosił o dostosowanie tytułu wątku do treści aby nie trzeba było nic usuwać.
Zmieniam więc tytuł wątku: "ile waży zespół napędu silnik 2,5 tdi połączony ze skrzynią?" na "2,5 tdi ACV wyjęcie silnika i naprawa".
Jeżeli dyskusja rozwinie się znowu "niezgodnie" z tematem i pójdzie w jeszcze inną stronę proszę informować. Postaram się na bieżąco dopasowywać tytuły wątku do treści.
Uwaga dla osób, które mają popękane horyzonty myślowe.
Proszę się wyhamować. Odrzucać natrętne spontaniczne skojarzenia. Myśleć zgodnie z tytułem wątku!
Serdecznie pozdrawiam koleżanki i kolegów z forum.
Witam,
Jak w temacie. Gdzie można znaleźć taką informację?
Edycja 2014-03-02.
Witam,
Ponieważ dyskusja w wątku zaczęła odbiegać od tytułu slimak poprosił o dostosowanie tytułu wątku do treści aby nie trzeba było nic usuwać.
Zmieniam więc tytuł wątku: "ile waży zespół napędu silnik 2,5 tdi połączony ze skrzynią?" na "2,5 tdi ACV wyjęcie silnika i naprawa".
Jeżeli dyskusja rozwinie się znowu "niezgodnie" z tematem i pójdzie w jeszcze inną stronę proszę informować. Postaram się na bieżąco dopasowywać tytuły wątku do treści.
Proszę się wyhamować. Odrzucać natrętne spontaniczne skojarzenia. Myśleć zgodnie z tytułem wątku!
Ostatnio zmieniony 02 mar 2014, 3:49 przez t4vw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: ile waży zespół napędu silnik 2,5 tdi połączony ze skrzy
.
Witam ponownie,
Widzę, że pytanie trudne. Kilkadziesiąt wejść i nic.
Może ktoś mamrotnie liczbę w jakimś rozsądnym przybliżeniu?
Witam ponownie,
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
oj wydaje mi się ze więcej ja obstawiam z 220 kg jak nie więcej :) wyjmowałem ale nigdy nie ważyłem :))
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
nie napisałeś po co Ci to info. Jeżeli chcesz to np. wysłać to waga nie ma większego znaczenia bo i tak trzeba nadać jako przesyłka paletowa. Natomiast jak chcesz to "dźwignac" to 150kg to kolega motoria wiele się nie pomylił.t4vw pisze:.
Witam ponownie,
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
.
Dziękuję za odpowiedzi.
a dokładniej to wyjąć z auta nad kanałem za pomocą takiego podnośnika:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3951536329
czy powyższe urządzenie sobie z tym napędem poradzi? (podają udźwig 500 kg ale zapas mocy musi być i nie wiem czy to nie za słabe),
wyobrażam sobie, że wyjęcie na kanale (bez podnośnika samochodu) może być trochę trudne ale myślę, że do zrobienia.
Dziękuję za odpowiedzi.
właśnie chcę dźwignąć,vwyogi pisze:nie napisałeś po co Ci to info... Natomiast jak chcesz to "dźwignac" to 150kg to kolega motoria wiele się nie pomylił.
a dokładniej to wyjąć z auta nad kanałem za pomocą takiego podnośnika:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3951536329
czy powyższe urządzenie sobie z tym napędem poradzi? (podają udźwig 500 kg ale zapas mocy musi być i nie wiem czy to nie za słabe),
wyobrażam sobie, że wyjęcie na kanale (bez podnośnika samochodu) może być trochę trudne ale myślę, że do zrobienia.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
to jest do podwieszania skrzyni,tym nie dasz rady,poradzisz sobie zwyklym paleciakiem jak masz troche pojecia z tego typu sprawami
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
.
nigdy nie wyjmowałem silnika od dołu, mam żurawika, w osobówkach wyjmowałem kilka razy ale z góry.
dzięki edibus za pomysł z paleciakiemedibus pisze:to jest do podwieszania skrzyni,tym nie dasz rady,poradzisz sobie zwyklym paleciakiem jak masz troche pojecia z tego typu sprawami
nigdy nie wyjmowałem silnika od dołu, mam żurawika, w osobówkach wyjmowałem kilka razy ale z góry.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Spokojnie tym wyjmie tylko pytanie jak z tego sciągnie, i najważniejsze wysoce nie stabilne będzie
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
.
a napisałem wyżej, że mam żurawia, taki na kółkach.
to jak w końcu da radę taki podnośnik do skrzyni (niby to jest na 500k)? oczywiście generalne założenie, że trzeba stabilizować na boki bo niestabilne to będzie na 100%
z paleciakiem może być trochę trudniej jak mi się wydaje.
a napisałem wyżej, że mam żurawia, taki na kółkach.
to jak w końcu da radę taki podnośnik do skrzyni (niby to jest na 500k)? oczywiście generalne założenie, że trzeba stabilizować na boki bo niestabilne to będzie na 100%
z paleciakiem może być trochę trudniej jak mi się wydaje.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
podstawa tego podnosnika ma ok 30x30cm ,tak więc jest to max. NIESTABILNE poza tym w którym miejscu podłożyć?! szkoda kasy i zachodu!! paleciakiem podjedziesz,podłożysz w dwóch miejscach i wyjedziesz silnikiem do przodu wraz ze skrzynią,jeżeli uważasz że paleciakiem nie podołasz to kup sobie większą żabkę w np.julce koszt ok.250zł ,dasz szeroką dechę i wyjezdzasz tak samo a zapas mocy ogromny(chyba 2.5T). podnosnik o którym mowa daje radę ale ze skrzyniami,a silnik i skrzynia to jednak zbyt dużo dla niego, wiem coś o tym bo pracuje na identycznym,już nie mówiąc że po miesiącu zaczął sam się opuszczać pod wpływem ciężaru <30>
powodzenia!
powodzenia!
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Tak jak edibus pisz to jest do skrzyni ,mamy takie dwa po dwóch miesiącach niezbyt intensywnej pracy ,puścił się olej ,poszedł do reklamacji podobno oring był ''przytarty'' (cokolwiek to znaczy ) po tygodniu z drugim to samo zaczęło się dziać KICHA
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Do tego podnośnika mamy dorobione podstawy i wyciągamy na tym skrzynie z ciężarówek które to są duże i mega niestabilne, i działa,
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Podoba mi się pomysł ze wzmocnieniem podstawy. chemik211 czy mógłbyś wrzucić fotkę takiej dorobionej podstawy? Nie będę musiał wymyślać rozwiązania lub ew. coś dokombinuję do Twojego patentu.chemik211 pisze:Do tego podnośnika mamy dorobione podstawy i wyciągamy na tym skrzynie z ciężarówek które to są duże i mega niestabilne, i działa,
Jeżeli tłok podnośnika do skrzyń zacznie przepuszczać to mam od tego gwarancję.
Napiszę dlaczego skłaniam się bardziej ku podnośnikowi do skrzyń.
Wyobrażam sobie i nawet trochę już wymierzyłem, że taki podnośnik umożliwi częściowe opuszczenie w kanał zespołu napędowego. Dlaczego mi na tym zależy?
Wymyśliłem to tak:
Jeżeli silnik ze skrzynią opuszczę nieco do kanału to po podniesieniu przodu auta może się zabieg uda bez rozbierania przodu (tył auta pozostaje na poziomie zerowym). Czy taki pomysł ma jakieś szanse w realu?
Przy użyciu paleciaka trzeba by rozmontować przód a tego próbuję właśnie uniknąć.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli chcesz bez rozmontowania przodu wyciągać silnik to cię uświadomię zapomnij, szkoda czasu, a po co wyciągasz silnik??
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
.
1.
Uszkodzona końcówka wału od strony koła pasowego. Naprawa lub wymiana wału, jeszcze nie wiem.
2.
Sprawdzenie i ew. wymiana dwumasy.
Trochę szarpało przy ruszaniu z miejsca.
Nie wiem czy to prawda ale ktoś mi powiedział, że z powodu awarii dwumasy mogła odkręcić się śruba centralna wału, przez to zerwał się klin na kole rozrządu i lekko uszkodził końcówkę wału?
http://imageshack.com/a/img534/2197/p84p.jpg
link: inne zdjęcia końcówki wału
Czy to jest pewne, że bez rozmontowania przodu lub bez podniesienia całej teczki do góry nie uda się wyjąć silnika w taki sposób jak ja to sobie wymyśliłem podnosząc auto „na ukos” za sam przód?chemik211 pisze:Jeśli chcesz bez rozmontowania przodu wyciągać silnik to cię uświadomię zapomnij, szkoda czasu,...
Mam zamiar wyjąć silnik z dwóch powodów:chemik211 pisze:... a po co wyciągasz silnik??
1.
Uszkodzona końcówka wału od strony koła pasowego. Naprawa lub wymiana wału, jeszcze nie wiem.
2.
Sprawdzenie i ew. wymiana dwumasy.
Trochę szarpało przy ruszaniu z miejsca.
Nie wiem czy to prawda ale ktoś mi powiedział, że z powodu awarii dwumasy mogła odkręcić się śruba centralna wału, przez to zerwał się klin na kole rozrządu i lekko uszkodził końcówkę wału?
http://imageshack.com/a/img534/2197/p84p.jpg
link: inne zdjęcia końcówki wału
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
.
Co z tym moim pomysłem „na ukos”? Jak to widzicie?
Co z tym moim pomysłem „na ukos”? Jak to widzicie?
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
http://allegro.pl/kolo-pasowe-rozrzadu- ... 07003.html
rozmierzyć i przeszlifować wal i powinno ci zrobić robotę oczywiście koło i śruba centralna nowa dla świętego spokoju wymień simering na wale pod kolem
http://allegro.pl/kolo-rozrzadu-volkswa ... 62921.html
rozmierzyć i przeszlifować wal i powinno ci zrobić robotę oczywiście koło i śruba centralna nowa dla świętego spokoju wymień simering na wale pod kolem
Ostatnio zmieniony 23 lut 2014, 17:44 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalanie i edycja postów
Powód: scalanie i edycja postów
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
.
Dziękuję za podpowiedź aby wymienić simering.
Dziękuję za podpowiedź aby wymienić simering.
Koła rozrządu w powyższych linkach nie są od silnika ACV. Czuję się więc w obowiązku dopytać w jakim celu podane są te dwa powyższe linki do kół rozrządu od innych silników? Przepraszam, ale ja tego nie rozumiem.C-Y-K-L-O-N pisze:http://allegro.pl/kolo-pasowe-rozrzadu- ... 07003.html
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: 2,5 tdi ACV wyjęcie silnika i naprawa.
.
Witam,
Info dla osób biorących udział oraz obserwujących. Zmieniłem tytuł wątku. Zaznaczyłem to w pierwszym poście ale piszę jeszcze chronologicznie w tym miejscu.
Witam,
Info dla osób biorących udział oraz obserwujących. Zmieniłem tytuł wątku. Zaznaczyłem to w pierwszym poście ale piszę jeszcze chronologicznie w tym miejscu.
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie pamietam czy w 2.5 tdi jest koło przelotowe?
tego akurat nie pamietam to w takim razie masz wyjcie zrobić rowek w innym miejscu na wale a tamten ubytek bym wypełnił czester metalem podczas montowania nowego koła oczywiście po założeniu nowego simeringa :)
a co do demontowaniu motoru z auta bez zdjęcia przedniego pasa trudna sprawa a wcale niema wiele roboty z demontażem przodu jak weze poodpinasz to ze 40 min i przodu niema jak tego jeszcze nie robiłeś to może godzinka
instalacja elektr wtyczki tylko cyk cyk i wiązka motoru na bok i po bulu
tego akurat nie pamietam to w takim razie masz wyjcie zrobić rowek w innym miejscu na wale a tamten ubytek bym wypełnił czester metalem podczas montowania nowego koła oczywiście po założeniu nowego simeringa :)
a co do demontowaniu motoru z auta bez zdjęcia przedniego pasa trudna sprawa a wcale niema wiele roboty z demontażem przodu jak weze poodpinasz to ze 40 min i przodu niema jak tego jeszcze nie robiłeś to może godzinka
-
t4vw
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem już nowe koło, wygląda tak:C-Y-K-L-O-N pisze:nie pamietam czy w 2.5 tdi jest koło przelotowe?
tego akurat nie pamietam to w takim razie masz wyjcie zrobić rowek w innym miejscu na wale ...
http://static.pokazywarka.pl/i/2739773/ ... 034-80.jpg
http://static.pokazywarka.pl/i/2739798/ ... 035-80.jpg
Czy to jest koło przelotowe?
Czy zamiast nacinać nowy rowek na wale można napawać zniszczone miejsce i naciąć rowek tam gdzie był?
Dlaczego o tym myślę. Doczytałem, że mocowanie na wale tego większego koła-przeciwwagi zależy od powierzchni [mm2] tarcia między wałem a kołem (oraz siły docisku). Powierzchnia styku tego koła z płaszczyzną wału nie jest duża a po nacięciu nowego rowka zmniejszy się. Zmniejszenie powierzchni styku wału z kołem osłabi to newralgiczne połączenie, które samo z siebie jest niepewne skoro się odkręca. Takie nacięcie może być dodatkową przyczyną ponownego odkręcenia się koła. Ja, jak do tej pory, bezskutecznie szukam możliwości wzmocnienia tego połączenia koła z wałem, a to działanie byłoby osłabieniem. Ale nie znam się. Może to nacięcie w innym miejscu jest jedynym rozwiązaniem.
Wezmę pod uwagę zdjęcie przedniego pasa. Tak to zgrabnie opisałeś, że może tak samo sprawnie pójdzie robota. Czy te wiązki elektryczne, które są przymocowane do przedniego pasa uda się tak „cyk cyk” odłączyć, żeby nie przeszkadzały silnikowi "wyjechać"?C-Y-K-L-O-N pisze:...a co do demontowaniu motoru z auta bez zdjęcia przedniego pasa trudna sprawa a wcale niema wiele roboty z demontażem przodu jak weze poodpinasz to ze 40 min i przodu niema jak tego jeszcze nie robiłeś to może godzinka
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
poradzisz sobie prosta robota i dużo luzu do demontażu jednostki :) a wiązki z wtyczkami sa do przedniego pasa przypięte na spinkach
-
montoy
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam.Mam pytanko.Czy da sie bez wyciągania silnika ,wymontować głowicę?Jestem w trakcie i przystawił mi kolektor ssący i wydechowy z turbiną.Mam podnosnik (żurawia),ma sciągnięty zderzak i chłodnicę ,czy jeśli sie nieda bez wyciągania silnika to wyciągnąć go ze skrzynią czy bez i co jest najtrudniejsze przy wyciąganiu i ewentualnie wkładaniu?