Moduł zapłonowy?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Moduł zapłonowy?
Witajcie
Mam może głupie i banalne pytanie więc proszę bez śmiechów <16>
Czy w moim autku (2.5 ACU) występuje coś takiego jak moduł zapłonowy? Czy to jest to samo co cewka? Czy chodzi o czujnik pod aparatem zapłonowym? Jeżeli jest to proszę o podpowiedź gdzie to siedzi bo jakaś ciemnota mnie ogarnęła <59>
Pytanie nie pojawiło się samo z siebie. Jestem poza domem i autko odmówiło posłuszeństwa, udałem się do mechaniora i ten jako diagnozę podał błędy modułu zapłonowego, poproszony o pokazanie tego ustrojstwa stwierdził, że nie będzie teraz szukał i mnie uświadamiał - tak wyszło na komputerze i mam wymienić to będzie ok - zgłupiałem niestety.
Mam może głupie i banalne pytanie więc proszę bez śmiechów <16>
Czy w moim autku (2.5 ACU) występuje coś takiego jak moduł zapłonowy? Czy to jest to samo co cewka? Czy chodzi o czujnik pod aparatem zapłonowym? Jeżeli jest to proszę o podpowiedź gdzie to siedzi bo jakaś ciemnota mnie ogarnęła <59>
Pytanie nie pojawiło się samo z siebie. Jestem poza domem i autko odmówiło posłuszeństwa, udałem się do mechaniora i ten jako diagnozę podał błędy modułu zapłonowego, poproszony o pokazanie tego ustrojstwa stwierdził, że nie będzie teraz szukał i mnie uświadamiał - tak wyszło na komputerze i mam wymienić to będzie ok - zgłupiałem niestety.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Moduł zapłonowy?
Modul chyba jest umieszczony w sterowniku silnika bo w etce nic takiego nie ma
Jest tylko transformator zaplonowy (cewka) nadajnik impulsow(czujnik halla) i modul sterujacy digifant
blad czujnika halla (to cos kolo aparatu zaplonowego) wyskakuje pod nr 512,moze o to mechaniorowi chodzilo
Jak chcesz pogrzebac w etce to dam ci dostep do mojego kompa moze znajdziesz cos wiecej
Jest tylko transformator zaplonowy (cewka) nadajnik impulsow(czujnik halla) i modul sterujacy digifant
blad czujnika halla (to cos kolo aparatu zaplonowego) wyskakuje pod nr 512,moze o to mechaniorowi chodzilo
Jak chcesz pogrzebac w etce to dam ci dostep do mojego kompa moze znajdziesz cos wiecej
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kurol mnie się także wydawało, że jako oddzielny element nie występuje i dlatego pytałem. Za etkę dzięki mam myślałem, że nie mogę czegoś odszukać ale chyba to raczej mechanior wie, że gdzieś dzwoni ale nie do końca wie gdzie <55>
Jak ja się lapkiem z VAG'iem podpinam to mi tylko spalanie stukowe wyskakuje, a on się takim jakimś przenośnym "czymś" podłączył ale oczywiście popatrzeć na to już nie dał. Myślę, że po prostu brak mu pomysłu co dalej, zresztą to już nie ważne bo właśnie zapalił, postaram się do domku dojechać i tam będę dłubał. Dzięki za zainteresowanie <england>
Jak ja się lapkiem z VAG'iem podpinam to mi tylko spalanie stukowe wyskakuje, a on się takim jakimś przenośnym "czymś" podłączył ale oczywiście popatrzeć na to już nie dał. Myślę, że po prostu brak mu pomysłu co dalej, zresztą to już nie ważne bo właśnie zapalił, postaram się do domku dojechać i tam będę dłubał. Dzięki za zainteresowanie <england>
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Obawiam się że to kolejny pajac a nie mechanik, na 100% nie jestem pewien ale w tych silnikach w momencie robienia diagnozy na zgaszonym silniku błąd czujnika hala to norma, bo czujnik nie pracuje. Taki błąd oprogramowania.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Blad czujnika halla wyskakuje napewno w sterownikach niektorych golfow w momencie sprawdzania na zgaszonym silniku,w t4 chyba tego problemu juz nie ma a napewno nie w AAF
Wiem bo kiedys kolege z golfem III o malo w koszta nie wpuscilem,dopiero potem wygooglowalem ze w niektorych sterownikach tak ma byc <38>
Wiem bo kiedys kolege z golfem III o malo w koszta nie wpuscilem,dopiero potem wygooglowalem ze w niektorych sterownikach tak ma byc <38>
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
<up> Co do pajaca to się zgodzę co do czujnika już nie, jak się sam podpinam i robię diagnozę to nie ma błędu czujnika i nigdy mi takowy nie wyskoczył, tak jak Kurol pisze u nas tego chyba nie ma a przynajmniej ja się nie spotkałem.FocusMED pisze:Obawiam się że to kolejny pajac a nie mechanik, na 100% nie jestem pewien ale w tych silnikach w momencie robienia diagnozy na zgaszonym silniku błąd czujnika hala to norma, bo czujnik nie pracuje. Taki błąd oprogramowania.
A co do samego problemu mojego to nie wiem, będę się w domu martwił, zgasł mi na światłach i już nie chciał odpalić, do najbliższego warsztatu się dałem dociągnąć no i wyszło jak wyszło, paliwo podawał, iskra była, niby wszystko ok a zapalić już nie chciał. Po jakimś czasie mu przeszło i teraz jedzie, co prawda kangury odwala bo sobie poszarpuje ale da się jechać, do domu mam niecałe 300km więc się do kulam, a jutro się zobaczy co mu dolega.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
moduł zapłonowy to nic innego jak aparat zapłonowy a raczej właśnie czujnik halla
jeśli faktycznie czujnik padł to idzie to sprawdzić bynajmniej mnie tak sprawdzono i faktycznie był padnięty
jeśli faktycznie czujnik padł to idzie to sprawdzić bynajmniej mnie tak sprawdzono i faktycznie był padnięty
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Moduł zapłonu to taki malutki aluminiowy sterowniczek pod cewką zapłonową. Służy do zmiany (wzmocnienia)sygnału z ECU. Jest tam tranzystor mocy sterujący cewką. Jak kiedyś padnie cewka to sam transformator na pewno będzie OK, a uszkodzeniu ulegnie ten tranzystor. W silniku VR6 są trzy cewki i są one właśnie sterowane z trzech tranzystorów w jednej obudowie.
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Mniej więcej tak :) z mojej strony tylko dodam że w nowszych T4 jest zintegrowany z cewka a w starszych był osobno. W VW z reguły pada cewka - dostaje przebicia (takie mikro pęknięcia na obudowie)kpkeeam pisze:Moduł zapłonu to taki malutki aluminiowy sterowniczek pod cewką zapłonową. Służy do zmiany (wzmocnienia)sygnału z ECU. Jest tam tranzystor mocy sterujący cewką. Jak kiedyś padnie cewka to sam transformator na pewno będzie OK, a uszkodzeniu ulegnie ten tranzystor. W silniku VR6 są trzy cewki i są one właśnie sterowane z trzech tranzystorów w jednej obudowie.