Nie odpala AET

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=91
T4 Forum dotyczące silnika 2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
danieljd
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter T4
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nie odpala AET

Nieprzeczytany post autor: danieljd »

Witam,
mam ogromny problem z T4. Nie może zapalić. Objawy są takie, że nie włącza się pompa paliwa i w tym samym czasie nie daje iskry. Po chwili na zapłonie zaczyna "pstrykać" przekaźnik pompy i daje impulsami jakieś paliwo, jak już poda dawkę jaka ma być to odpali. Bywało, że po przekręceniu zapłonu włączyła się pompka i nie wyłączyło już. Podawała cały czas paliwo mimo, że nie kręciłem rozrusznikiem. Jak działa to działa i może zgasnąć kiedy chce.
Nie ma na to żadnej reguły, jest to zupełnie przypadkowe. Tak jakby coś nie łączyło... tylko gdzie?

Wymienione części: świece bosch, kable ngk, palec i kopułka beru, cewka zapłonowa oryginał nowa, pompa paliwa nowa, przekaźnik pompki nowy oryginał, kostka stacyjki.

Czy przyczyną tego może być sterownik automatycznej skrzyni? Wyciągnąłem go i miał spalone ścieżki, odbudowałem to ale dalej to samo. Mechanik od ASB powiedział, że nawet bez tego komputera powinien palić.

Sprawdzałem i czyściłem już masy, połączenia z aku i nic. Ręce opadają.

Szukać przyczyn w sterowaniu?

VAG pokazywał błąd połączenie elektryczne nr2 - silnik/skrzynia
potencjometr przepustnicy
zablokowany sterownik silnika (autoalarm) - alarmu nie mam

Jak auto działa to nie ma żadnych błędów. Jak nie działa to dopiero wyskakują, teraz wogóle nie łączy się z autem.
olek
Stały bywalec

15
Tematy: 32
Model:
Auto: Highline 4Motion
Opis: Niestety już nie t4.
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Re: Nie odpala AET

Nieprzeczytany post autor: olek »

Wydaje mi się, że bez kompa od skrzyni nie odpalisz, przynajmniej u mnie tak było, jak nie ma kompa to autko nie wie na którym biegu stoi, to tak jakbyś chciał zapalić np. na D ale gdyby to był problem od strony skrzyni to nie kręci rozrusznik.
Co do zablokowanego sterownika to autoalarmu może i nie masz ale pewnie masz immo a jak nie immo to może rozblokowany sterownik (nie wiem jaki masz sterownik do silnika jak na 2 wtyczki to robi się to programowo jak na jedną wtyczkę do dokłada się taki emulator w sterowniku silnika - po takiej operacji czasami są błędy z zablokowanym sterownikiem przez immo po podpięciu vag'a do sterownika silnika).
Czy sprawdzałeś połączenia/przewody pomiędzy skrzynką bezpieczników a pompą paliwową? Lubią się przecierać w miejscu, w którym przechodzą przez podłogę między fotelami.
Kolejna sprawa, jaką masz instalację lpg, sekwencja czy zwykła? Jak zwykła to sprawdź przekaźnik odpowiedzialny za rozłączanie wtrysków benzynowych podczas pracy na lpg (nie wiem gdzie masz zainstalowany ale druciarze często montują go w pobliżu listwy więc poszukaj w tych okolicach).
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Co do kompa od automatu to bez niego też odpalisz silnik, mostkujesz tylko dwa piny
olek
Stały bywalec

15
Tematy: 32
Model:
Auto: Highline 4Motion
Opis: Niestety już nie t4.
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 7 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: olek »

chemik211 pisze:
Co do kompa od automatu to bez niego też odpalisz silnik, mostkujesz tylko dwa piny
Chodziło mi o to, że po prostu wypinając kompa nie zapali.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Jak bedzie komp odpięty to nie odpali
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

a nie wypalony jakiś bezpiecznik jego gniazdo ,sprawdzałeś wygląda na brak zasilania
danieljd
Początkujący T4

14
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter T4
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: danieljd »

temat już stary ale zapomniałem napisać co dolegało mojemu busowi... może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem.
Okazało się, że za działanie pompy paliwa odpowiadają 2 przekaźniki. Jeden zmieniłem na początku. Zastanowiło mnie to, że drugi był dosyć ciepły, rozkręciłem go i miał powypalane styki. Wymiana na nowy rozwiązała problem. Do tego wyczyściłem przepustnicę i odpala idealnie od kopa. Wcześniej trzeba było kręcić kilka sekund.

Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna sprawa. Dosyć długo po odpaleniu silnik pracuje na ssaniu, nawet jeśli jest rozgrzany. Może być uszkodzony jakiś czujnik? Komputer nie wykrywa żadnych błędów. Może sprawdzić bieżące odczyty?
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Zrobić adaptacje przepustnicy
krys ptys
Początkujący T4

12
Tematy: 8
Model:
Auto: vw t4 caravella
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: krys ptys »

Nie moge sobie poradzic z moim vw :( czasem mam tak ze odpali na PB a czasem wogóle nie :(. Przy przekreceniu stacyjni slychac pompe i na tym sie konczy (przekaznik nowy ) ale jak zdiołem wężyk przy pokrywie to susza ;/ . Co tu obstawiac pompe czy filtr ?? od czego zaczac ?? a moze cos ze sterowaniem kompa ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AAF , ACU , AET , AVT , APL”