Brak ładaowania kontrolka ładowania gasnie!!!??? alternator?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 syncro
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Brak ładaowania kontrolka ładowania gasnie!!!??? alternator?
Dziwne objawy, zgaduj zgadula, co sie zepsuło??
2.4D Alternator na wąski pasek.
Po dopaleniu kontrolka ładowania gaśnie, jednocześnie, obrotomierz wykonuje dziwne podrygi i zatrzymuje się trochę powyżej zera...?!! Czasami zaczyna działać normalnie i wtedy wraca ładowanie. Na początku takie objawy były tylko kilka minut po odpaleniu, teraz praktyczne obrotomierz nie wstaje. ja w błogiej nieświadomości jechałem aż po zatrzymaniu nie mogłem zapalić..:(
Przed rozruchem na niebieskim kablu jest masa, po odpaleniu pojawia się tam napięcie, które gasi kontrolkę i powinno wzbudzać ładowanie.
Gasi kontrolkę... jednak nie wzbudza ładowania???!!!
Napięcie na grubym kablu od ładowania jest, dochodzi z akumulatora. po odpaleniu maleje, proporcjonalnie do obciązenia.
Zagadką dla mnie jest brak ładowania mimo że kontrolka od ładowania gaśnie jak należy.
Zmieniłem regulator- to samo?
zmieniłem alternator ale nie wiem czy był dobry :( dalej to samo.
2.4D Alternator na wąski pasek.
Po dopaleniu kontrolka ładowania gaśnie, jednocześnie, obrotomierz wykonuje dziwne podrygi i zatrzymuje się trochę powyżej zera...?!! Czasami zaczyna działać normalnie i wtedy wraca ładowanie. Na początku takie objawy były tylko kilka minut po odpaleniu, teraz praktyczne obrotomierz nie wstaje. ja w błogiej nieświadomości jechałem aż po zatrzymaniu nie mogłem zapalić..:(
Przed rozruchem na niebieskim kablu jest masa, po odpaleniu pojawia się tam napięcie, które gasi kontrolkę i powinno wzbudzać ładowanie.
Gasi kontrolkę... jednak nie wzbudza ładowania???!!!
Napięcie na grubym kablu od ładowania jest, dochodzi z akumulatora. po odpaleniu maleje, proporcjonalnie do obciązenia.
Zagadką dla mnie jest brak ładowania mimo że kontrolka od ładowania gaśnie jak należy.
Zmieniłem regulator- to samo?
zmieniłem alternator ale nie wiem czy był dobry :( dalej to samo.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: Brak ładaowania kontrolka ładowania gasnie!!!??? alterna
Cześć napięcie po uruchomieniu silnika powinno wzrosnąć do 14 z haczykiem ,wtedy jest ładowanie. Najlepszym sposobem na sprawdzenie alternatora jest wymontowanie go z samochodu , podłączyć prowizorycznie z akumulatorem i dać mu napęd z wiertarki z płynną regulacją obrotów.Przed włączeniem wiertarki napięcie na akumulatorze powinno być 12V po włączeniu wiertarki 14V, jeżeli tok jest to alternator jest dobry. Wtedy awaria jest w okablowaniu auta. Włuż sprawdzony alternator do auta, podłącz miernik do akumulatora, włącz auto jeżeli napięcie będzie jest powyżej 14V to jest OK. Jeżeli około 12V to wyciągaj pojedynczo bezpieczniki . Jak trafisz że napięcie jest 14v to ten obwód z tym bezpiecznikiem jest uszkodzony. Powodzenia w szukaniu .
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
jakie masz napięcie na niebieskim przewodzie? może gdzieś już wiązka przegniła?
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
na aku przy odpalonym samochodzie było zawsze 12 i spadało..
nie spawdzałem wartości napięcia na niebieskim, moze to błąd sprawdzałem tylko czy jest i było.
Nie stety nie miałem jak podłączyć alternatora poza samochodem do wiertarki, bałem sie też że obroty z wiertarki mogą być za niskie. Alternator ma chyba pow 2000 .. Budowanie takiej stacji zajęło by mi znów czas... zmarzłem jak pies i poległemm.;)
Dałem alternatory do profesjonalnej firmy regenerujacej, zobaczymy co będzia..
nie spawdzałem wartości napięcia na niebieskim, moze to błąd sprawdzałem tylko czy jest i było.
Nie stety nie miałem jak podłączyć alternatora poza samochodem do wiertarki, bałem sie też że obroty z wiertarki mogą być za niskie. Alternator ma chyba pow 2000 .. Budowanie takiej stacji zajęło by mi znów czas... zmarzłem jak pies i poległemm.;)
Dałem alternatory do profesjonalnej firmy regenerujacej, zobaczymy co będzia..
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
750 obrotów dla alternatora wystarcz, takie są obroty biegu jałowego , lampka ładowania wtedy gaśnie. Jeżeli przy odpalonym silniku napięcie spada , to gdzieś masz ładne zwarcie w instalacji.
-
xowx
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Westfalia
- Kontakt:
Oh pardon, doczytałem o regulatorze <sarkastyk>
Jeżeli alternator nie ładuje to nic dziwnego, że napięcie spada po uruchomieniu silnika, świece żarowe i inne odbiorniki trochę prądu biorą.
Sprawdziłbym diody w alternatorze i spróbował z innym akumulatorem, bo zdarza się, że potrafi on załatwić alternator.
Jeżeli alternator nie ładuje to nic dziwnego, że napięcie spada po uruchomieniu silnika, świece żarowe i inne odbiorniki trochę prądu biorą.
Sprawdziłbym diody w alternatorze i spróbował z innym akumulatorem, bo zdarza się, że potrafi on załatwić alternator.
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
regulatory napięcia zmnieniłem dwa i tro samo.
akumylator mam żelowy i dzieki temu bez ładowania z światłami i wycieraczki troche mogłem przejechać. Światła świecą przyzwoicie i wycieraczki chodzą normalnie wiec to troche wyklucza zwarcie. Może to przez żela? podpinałem drugą baterię równolegle i było to samo. Na żelu jedziłem już rok trzyma ładnie.
750 to obroty jałowe silnika + przełożenie 1 do 4 lub 1 do 5 to daje około 3 tys..
CDN
Założyłem z powrotem alternator, odebrałem od firmy profesjonalnej, niewiele w nim znależli. to co ja widziałem
Kosmetyka
bieżnia była kiepska
łożysko
Diody podobno dobre...
Lecz dalej chujnia, podpinam pod osobny akumulator jak pisaliście tyle że na samochodzinie.
masa na korpus
+ pod nakrętkę m8
+szeregowo z żarówką pod wzbudzenie, pod nakrętkę m5 ładuje pięknie..
Podpiąłem do samochodu :
pierwszy raz pięknie - następny raz chujnia.. Tak jakby nie mógł zaskoczyć podaje napięcie wzrastające ale bardzo wolno po 10min napięcie wzrasta do 14V wtedy zaskakuje obrotomierz i wszystko hula. Jak zagaszę i odpalam ponownie to jest tak samo....
Zmieniłem trzy baterie bez zmian.
Wyczyściłem wszystkie styki i puściłem dodatkowy kabel + od alternatora do klemy. Dalej żłe..
Mierzyłem napięcie i na alternatorze i na akumulatorze wszędzie tak samo zle..
Wg mnie albo mam jakieś felerne diody?
albo alternatror jest jakoś dziwnie uszkodzony?
akumylator mam żelowy i dzieki temu bez ładowania z światłami i wycieraczki troche mogłem przejechać. Światła świecą przyzwoicie i wycieraczki chodzą normalnie wiec to troche wyklucza zwarcie. Może to przez żela? podpinałem drugą baterię równolegle i było to samo. Na żelu jedziłem już rok trzyma ładnie.
750 to obroty jałowe silnika + przełożenie 1 do 4 lub 1 do 5 to daje około 3 tys..
CDN
Założyłem z powrotem alternator, odebrałem od firmy profesjonalnej, niewiele w nim znależli. to co ja widziałem
Kosmetyka
bieżnia była kiepska
łożysko
Diody podobno dobre...
Lecz dalej chujnia, podpinam pod osobny akumulator jak pisaliście tyle że na samochodzinie.
masa na korpus
+ pod nakrętkę m8
+szeregowo z żarówką pod wzbudzenie, pod nakrętkę m5 ładuje pięknie..
Podpiąłem do samochodu :
pierwszy raz pięknie - następny raz chujnia.. Tak jakby nie mógł zaskoczyć podaje napięcie wzrastające ale bardzo wolno po 10min napięcie wzrasta do 14V wtedy zaskakuje obrotomierz i wszystko hula. Jak zagaszę i odpalam ponownie to jest tak samo....
Zmieniłem trzy baterie bez zmian.
Wyczyściłem wszystkie styki i puściłem dodatkowy kabel + od alternatora do klemy. Dalej żłe..
Mierzyłem napięcie i na alternatorze i na akumulatorze wszędzie tak samo zle..
Wg mnie albo mam jakieś felerne diody?
albo alternatror jest jakoś dziwnie uszkodzony?
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Sprawdź przewód wzbudzenia alternatora właśnie ten niebieski w samochodzie co idzie do kontrolki w liczniku a może w liczniku coś się poknociło ??? spróbuj czy się nie wzbudzi jak podniesiesz obroty do ok 3500 jesli tak to szukaj jak wyżej powodzenia
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Problem rozwiązany -
wyszedłem na Osła jak nigdy, a możne wreszcie stanąłem z moją oślotą twarzą w twarz. :fright:
Problemy z ładowaniem pojawiły się najpierw sporadycznie... później coraz bardziej na końcu non stop...
PASEK ŚLIZGAŁ
W momencie gdy alternator chciał dać więcej prądu zwiększał obciążenie - większe obciążenie powodowało większy uślizg paska...Czasami pomału udawało się alternatorowi wyrównać obroty z ślizgającym się paskiem, Wtedy napięcie było ok.. Na ślizgającym pasku ładował na tyle aby zgasić kontrolkę.
Pasek nie piszczał mimo że ślizgał.
Dostęp do altka w t4 jest mniej przyjemny niż w T3. Zwłaszcza zimą i bez kanału.
Drogie te moje naprawianie
2 dni przekładania baterii i alternatorów.
Regeneracja 2 alternatorów mimo że były dobre - wymagały kosmetyki.
Kupno profesjonalnego miernika.
A wystarczyło zmienić pasek na mniejszy, starego nie mozna było już bardziej naciągnąć.. Myślę że gdybym pojechał do serwisu vw, to wymiana paska kosztowała by mniej niż mnie samodzielna naprawa.. :frown:
wyszedłem na Osła jak nigdy, a możne wreszcie stanąłem z moją oślotą twarzą w twarz. :fright:
Problemy z ładowaniem pojawiły się najpierw sporadycznie... później coraz bardziej na końcu non stop...
PASEK ŚLIZGAŁ
W momencie gdy alternator chciał dać więcej prądu zwiększał obciążenie - większe obciążenie powodowało większy uślizg paska...Czasami pomału udawało się alternatorowi wyrównać obroty z ślizgającym się paskiem, Wtedy napięcie było ok.. Na ślizgającym pasku ładował na tyle aby zgasić kontrolkę.
Pasek nie piszczał mimo że ślizgał.
Dostęp do altka w t4 jest mniej przyjemny niż w T3. Zwłaszcza zimą i bez kanału.
Drogie te moje naprawianie
2 dni przekładania baterii i alternatorów.
Regeneracja 2 alternatorów mimo że były dobre - wymagały kosmetyki.
Kupno profesjonalnego miernika.
A wystarczyło zmienić pasek na mniejszy, starego nie mozna było już bardziej naciągnąć.. Myślę że gdybym pojechał do serwisu vw, to wymiana paska kosztowała by mniej niż mnie samodzielna naprawa.. :frown:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
pod warunkiem,że nie doszliby do tego tak samo jak ty, a twoja roboczogodzina jest o niebo tańsza od serwisowejstram pisze:Myślę że gdybym pojechał do serwisu vw, to wymiana paska kosztowała by mniej niż mnie samodzielna naprawa
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
To ile cię wyniosło razem?"stram"
kosztowała by mniej niż mnie samodzielna naprawa.. :frown:
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Po drugie mógłbyś mieć powymieniane po kolei wszystko po cenie części serwisu VW.Kenobi pisze:pod warunkiem,że nie doszliby do tego tak samo jak ty, a twoja roboczogodzina jest o niebo tańsza od serwisowejstram pisze:Myślę że gdybym pojechał do serwisu vw, to wymiana paska kosztowała by mniej niż mnie samodzielna naprawa
Kiedyś w ASO (innej marki wprawdzie) chcieli mi naprawić klimę i stwierdzili cieknącą chłodnicę, ponieważ cena części mnie zabiła, więc do naprawy nie doszło.
Okazało się potem, że wyciek był niewidoczny wewnątrz sprężarki (która to została naprawiona), a na chłodnicy jeżdżę do dziś (już z 5 lat).
Podejrzewam, że gdybym naprawiał wtedy w ASO, miałbym wymieniane wszystko po kolei i straciłbym fortunę.
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Najwiekszym kosztem był czas... pewnie 20godzin.
poza czasem
regeneracja 2 alternatorów + zakup szczotek + Trochę bezsensowna, obydwa były sprawne, w jednym jedno łożysko miało luzy... 240zł
Dobry miernik do mierzenia głupoty..120zł
poza czasem
regeneracja 2 alternatorów + zakup szczotek + Trochę bezsensowna, obydwa były sprawne, w jednym jedno łożysko miało luzy... 240zł
Dobry miernik do mierzenia głupoty..120zł
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Chodziło mi o to, że ASO to nie wyrocznia!!!!!!!!
Znam wiele przypadków błędów wszelakich w ASO.
ASO to taki pan Henio ze stodoły, który ma (nie ważne jakim cudem) umowę z danym producentem.
I też mu zależy na jak najmniejszych kosztach i jak największym zarobku.
Znam wiele przypadków błędów wszelakich w ASO.
ASO to taki pan Henio ze stodoły, który ma (nie ważne jakim cudem) umowę z danym producentem.
I też mu zależy na jak najmniejszych kosztach i jak największym zarobku.
-
stram
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Romumiem, faktyczne - Z ASO mogłoby być róznie, mogliby wymienić całą instalację...
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Witam.
Ja od wczoraj mam podobnie, tylko u mnie kontrolka ładowania nie gaśnie po odpaleniu silnika i nie chodzi obrotomierz. Po paru kilometrach jednak zgasła i obrotomierz się włączył. Myślałem że może mi się uda, ale po kolejnym rozruchu znowu było tak samo. Co ciekawe alternator 2 razy zareagował ładowaniem na delikatne puknięcie w niego młotkiem (myślałem że może zawiesiły się szczotki). Ciekawy efekt, bo w mądrych książkach pisze, że jeśli szczotki nie kontaktują, to lampka ładowania nie powinna się świecić po przekręceniu stacyjki a u mnie się pali. W książkach piszą, że przy takich objawach możliwe jest zwarcie do masy przewodów wzbudzenia D+ (chyba mało prawdopodobne, chociaż już 2 razy wyłączał mi się jesienią obrotomierz), uszkodzony regulator napięcia, lub luźny pasek. Idę zaraz sprawdzić napięcie po rozruchu i naciąg paska, bo więcej na tym mrozie raczej nie zadziałam.
Może ktoś mi coś jeszcze zasugeruje?
Ja od wczoraj mam podobnie, tylko u mnie kontrolka ładowania nie gaśnie po odpaleniu silnika i nie chodzi obrotomierz. Po paru kilometrach jednak zgasła i obrotomierz się włączył. Myślałem że może mi się uda, ale po kolejnym rozruchu znowu było tak samo. Co ciekawe alternator 2 razy zareagował ładowaniem na delikatne puknięcie w niego młotkiem (myślałem że może zawiesiły się szczotki). Ciekawy efekt, bo w mądrych książkach pisze, że jeśli szczotki nie kontaktują, to lampka ładowania nie powinna się świecić po przekręceniu stacyjki a u mnie się pali. W książkach piszą, że przy takich objawach możliwe jest zwarcie do masy przewodów wzbudzenia D+ (chyba mało prawdopodobne, chociaż już 2 razy wyłączał mi się jesienią obrotomierz), uszkodzony regulator napięcia, lub luźny pasek. Idę zaraz sprawdzić napięcie po rozruchu i naciąg paska, bo więcej na tym mrozie raczej nie zadziałam.
Może ktoś mi coś jeszcze zasugeruje?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Cześć najpierw bym sprawdził wtyczkę przy alternatorze, tą z dwoma przewodami. Może jest zaśniedział i ma słaby kontakt. Jeden kabel jest od wzbudzenia alternatora , drugi do obrotomierza. Później stan szczotek i czy komutator alternatora jest w dobrym stanie.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Panowie,a czy objawem nie doładowania aku.przez alternator może objawiać się zapalanie kontrolki ABS/ASR? mowa o silniku AXG 2000R
W Audi 2,6 V6 gdy zapalała sie kontrolka ABS/ASR to wiadomo było ze regulator napięcia padał.
Ktoś zaobserwował podobne zjawisko w swoim T4?
W Audi 2,6 V6 gdy zapalała sie kontrolka ABS/ASR to wiadomo było ze regulator napięcia padał.
Ktoś zaobserwował podobne zjawisko w swoim T4?
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Tak jak masz słabe aku to może sie zapalić abs
-
Mieszko
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multisporter
- Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
- podziekowal za post: 24 razy
- Kontakt:
Stram
A jaki rozmiar paska założyłeś ostatecznie, bo ja ostatnio wymieniałem po kolei 3 szt, na zimnie, na szczęście jeszcze przed śnieżną zimą.
A jaki rozmiar paska założyłeś ostatecznie, bo ja ostatnio wymieniałem po kolei 3 szt, na zimnie, na szczęście jeszcze przed śnieżną zimą.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedź. Dałem jednak samochód do mechanika i czuję, że zaczynają mnie powoli naciągać, bo stwierdzili, że do wymiany są szczotki wraz z regulatorem i pierścienie ślizgowe. Ale po podmianie ładowanie jest a lampka od ładowania dalej im nie gaśnie i będą szukać dalej. Dam znać do jakich wniosków dojdą.bigos1966 pisze:Cześć najpierw bym sprawdził wtyczkę przy alternatorze, tą z dwoma przewodami. Może jest zaśniedział i ma słaby kontakt. Jeden kabel jest od wzbudzenia alternatora , drugi do obrotomierza. Później stan szczotek i czy komutator alternatora jest w dobrym stanie.
Ps. No trochę mnie ta awaria kosztowała :-/
Regeneracja alternatora - koszt części (regulator, pierścienie ślizgowe, łożyska) - 85zł
- robocizna: demontaż i montaż - 150zł
naprawa alternatora - 200zł
Dodatkowo wymienili jedną część pękniętej aluminiowej obudowy - 150zł
nie wiem czy już była pęknięta, czy im pękła.
Razem - 570zł
Latem próbowałbym część zrobić sam, ale zimą przy mrozie - płać i płacz ;-)