Zmiana uprawnień kat. B do holowania przyczep
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle AT
- Opis: bigger is better
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana uprawnień kat. B do holowania przyczep
Sterciu prawda, to jest błędne koło ! i jak w nie wpadniesz i to tak nic nie wygrasz, pozostaje sie dopasować, chyba że ktoś lubi odbijanie piłeczki w stylu, pani w okienku swoje, dziagnosta swoje, kodeks swoje, inna pani w okienku co innego, policja co innego, iITD co innego, a ty lataj i płacz.
:twisted:
PS. Pamiętaj że to wydział komunikacji wydaje uprawnienia a ta interpretacja bynajmniej jest tym na czym sie opierają w decyzjach wewnętrznych. to nie jest oficjalna interpretacja podana oficjalnie na oficjalnej witrynie tylko zasięgnięta z dobrego źródła u osoby która to mieli codziennie w ramach swoich obowiązków.
To jest tylko moja wskazówka żeby potem sie nie zdziwić jak Panowie władza dołożą 500zł za jazde bez uprawnień,
Ja też dużo hakiem targam i z nie jednym bałwanem sie wykłócałem... czeski film.
Zresztą...
Jak ktoś jest uparty zrobi jak chce i bedzie ciągał co chce i któredy mu sie spodoba ... AMEN
:twisted:
PS. Pamiętaj że to wydział komunikacji wydaje uprawnienia a ta interpretacja bynajmniej jest tym na czym sie opierają w decyzjach wewnętrznych. to nie jest oficjalna interpretacja podana oficjalnie na oficjalnej witrynie tylko zasięgnięta z dobrego źródła u osoby która to mieli codziennie w ramach swoich obowiązków.
To jest tylko moja wskazówka żeby potem sie nie zdziwić jak Panowie władza dołożą 500zł za jazde bez uprawnień,
Ja też dużo hakiem targam i z nie jednym bałwanem sie wykłócałem... czeski film.
Zresztą...
Jak ktoś jest uparty zrobi jak chce i bedzie ciągał co chce i któredy mu sie spodoba ... AMEN
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 17:54 przez De'D, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jest jasno napisane w ustawie co mozna a co nie , sama kategoria B nadal uprawnia do poruszania sie pojazdem o DMC 3,5T z przyczepą lekką i wtedy może taki zespół miec dmc 4,25t... wtedy nadal mozna jechać takim na sama kat B co reguluje nawet Konwencja Wiedenska.
Nowy zapis mowi o tym ze można jechać zespołem pojazdow o max DMC 4,25t nawet jak nie ciągnie sie przyczepy lekkiej tylko "cięzką" ale wtedy potrzebny jest wpis 96.
Zresztą co tu powtarzac po raz enty to co wszędzie mozna wyczytac , chocby pierwszy lepszy link w google znaleziony:
http://www.l-instruktor.pl/wokol-prawa/ ... tQcqECxmIU
Nawet powyzej Macieck podal link ktory ponizej kopiuje równiez do tego postu:
http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa
W zyciu bym nie dal sobie wmowić czy to policjantowi czy inspektorowi ze jest tak jak on sobie to interprtuje a nie tak jak wskazują wyraznie przepisy na to... Jak by się upieral przy swoim to wniosek niech kieruje o ukaranie do sądu grodzkiego , zwykle wtedy jak wiedzą ze nie jest tak jak próbują wmowić to nagle odstępuja od dalszych czynności co nie jest rzadkością i puszczają bez mandatu i bez wniosku do sądu...
Nowy zapis mowi o tym ze można jechać zespołem pojazdow o max DMC 4,25t nawet jak nie ciągnie sie przyczepy lekkiej tylko "cięzką" ale wtedy potrzebny jest wpis 96.
Zresztą co tu powtarzac po raz enty to co wszędzie mozna wyczytac , chocby pierwszy lepszy link w google znaleziony:
http://www.l-instruktor.pl/wokol-prawa/ ... tQcqECxmIU
Nawet powyzej Macieck podal link ktory ponizej kopiuje równiez do tego postu:
http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa
W zyciu bym nie dal sobie wmowić czy to policjantowi czy inspektorowi ze jest tak jak on sobie to interprtuje a nie tak jak wskazują wyraznie przepisy na to... Jak by się upieral przy swoim to wniosek niech kieruje o ukaranie do sądu grodzkiego , zwykle wtedy jak wiedzą ze nie jest tak jak próbują wmowić to nagle odstępuja od dalszych czynności co nie jest rzadkością i puszczają bez mandatu i bez wniosku do sądu...
Musze to niestety napisać , ale ta osoba chyba pojecia nie ma o tym co robi w takim razie... i jak tu mieć dobre zdanie o urzędnikach...double-d pisze:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 18:16 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wszak zawsze targanie pasożyta było z punktu przepisów problematyczne, nie licząc ilości zmienianych ustaw i interpretacji zawsze powodowało to tyle kłótni ile spotykanych patrolów po drodze sie miało,
Co jeden to inaczej...
Cały ten kodeks jest chory , gdy takiemu zagadnieniu poświęca sie 4 zdania w tak grubej książce to jest kpina, a niejeden zapis sięga gierka, pewnie stąd powstała ta luka z przypadkiem zestawów 4250 gdy zawsze był limit 3,5t ( stare kodeksy)
A do tego dopieli ten Śmierdzący Viatoll, i jeszcze bardziej skomplikowali sprawy, eh...
Przycisne temat jeszcze w WK i zobaczymy.
Co jeden to inaczej...
Cały ten kodeks jest chory , gdy takiemu zagadnieniu poświęca sie 4 zdania w tak grubej książce to jest kpina, a niejeden zapis sięga gierka, pewnie stąd powstała ta luka z przypadkiem zestawów 4250 gdy zawsze był limit 3,5t ( stare kodeksy)
A do tego dopieli ten Śmierdzący Viatoll, i jeszcze bardziej skomplikowali sprawy, eh...
Przycisne temat jeszcze w WK i zobaczymy.
To jest PL a nie wiedeń :) tu sie nie patrzy na takie rzeczy heh <30>wtedy nadal mozna jechać takim na sama kat B co reguluje nawet Konwencja Wiedenska.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Patrzy się patrzy , Konwencja Wiedeńska obowiązuje we wszystkich panstwach które ją ratyfikowały, a Polska do takich nalezy. Jest kilka róznic w naszych przepisać w stosunku do konwencji ale akurat w przypadku kategori B i jej uprawnien jakie nadaje kierowcy to się pokrywa. Zresztą w naszych przepisach tez jest juz to ujęte ze kategoria B uprawnia do poruszania się pojazdami o dmc do 3,5T wraz z przyczepą lekką , czyli mają busa o dmc 3,5T mozemy podpiąc przyczepe 750kg i normalnie na legalu nim jedziemy nadal na samej kategorii B.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 18:27 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
De'D
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
W ramach tymczasowego podsumowania to ja powiem tak:
Jedziesz kupić cement do castoramy 2 razy w roku to olej cało to towarzystwo i ogranicz sie do lekkiej dmc 750 i spij spokojnie
W innym przypadku zrób kat E , omijaj zestawem autostrady i miej całe to towarzystwo głęboko i .... też śpij spokojnie bo czy niebieski czy zielony to żaden strach, ty jesteś Pan. <cool> hehe
Jedziesz kupić cement do castoramy 2 razy w roku to olej cało to towarzystwo i ogranicz sie do lekkiej dmc 750 i spij spokojnie
W innym przypadku zrób kat E , omijaj zestawem autostrady i miej całe to towarzystwo głęboko i .... też śpij spokojnie bo czy niebieski czy zielony to żaden strach, ty jesteś Pan. <cool> hehe
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Koledzy, nie dajcie się zwariować.
Co do kategorii praw jazdy i uprawnień.
Na kategorię B każdym samochodem dmc do 3,5 t można ciągnąć przyczepę lekką /dmc do 750 kg/. Czyli w skrajnym przypadku dmc całego zestawu może wynosić 4.250 kg - i wystarczy na to sama kat. B. Oczywiście o ile w dowodzie rejestracyjnym nie ma innych ograniczeń. U mnie w T4 mam np. napisane, że przyczepa bez hamulca tylko do 700 kg dmc.
Również na kategorię B można ciągnąć każdą przyczepę /o ile wpisy w dowód rejestracyjny pozwalają/, aby tylko dmc całego zestawu mieściło się w 3.500 kg. Więc dla auta o dmc 2.620 kg, dopuszczalne jest z kat. B holowanie przyczepy o dmc 880 kg /880 + 2.620 = 3.500.
Wpis 96 do prawa jazdy B otrzymuje się po zdanym egzaminie z jazdy z przyczepą /ale bez uprzedniego kursu/ i uprawnia to do ciągnięcia przyczep z takim wyliczeniem, aby dmc całego zestawu nie przekraczało 4.250 kg /znowu - o ile wpisy w dowodzie pozwalają/. Tak więc mając to B + 96 można ciągnąć autem o dmc 2.620 kg przyczepę o dmc 1.630kg /bo 4.250 - 2.620 = 1.630/. Ale od przekroczenia zestawem 3.500 wpada się w viatoll.
Dopiero kat. B+ E upoważnia do ciągnięcia każdym autem /do 3.500 dmc oczywiście/ dowolnej przyczepy.
Co do kategorii praw jazdy i uprawnień.
Na kategorię B każdym samochodem dmc do 3,5 t można ciągnąć przyczepę lekką /dmc do 750 kg/. Czyli w skrajnym przypadku dmc całego zestawu może wynosić 4.250 kg - i wystarczy na to sama kat. B. Oczywiście o ile w dowodzie rejestracyjnym nie ma innych ograniczeń. U mnie w T4 mam np. napisane, że przyczepa bez hamulca tylko do 700 kg dmc.
Również na kategorię B można ciągnąć każdą przyczepę /o ile wpisy w dowód rejestracyjny pozwalają/, aby tylko dmc całego zestawu mieściło się w 3.500 kg. Więc dla auta o dmc 2.620 kg, dopuszczalne jest z kat. B holowanie przyczepy o dmc 880 kg /880 + 2.620 = 3.500.
Wpis 96 do prawa jazdy B otrzymuje się po zdanym egzaminie z jazdy z przyczepą /ale bez uprzedniego kursu/ i uprawnia to do ciągnięcia przyczep z takim wyliczeniem, aby dmc całego zestawu nie przekraczało 4.250 kg /znowu - o ile wpisy w dowodzie pozwalają/. Tak więc mając to B + 96 można ciągnąć autem o dmc 2.620 kg przyczepę o dmc 1.630kg /bo 4.250 - 2.620 = 1.630/. Ale od przekroczenia zestawem 3.500 wpada się w viatoll.
Dopiero kat. B+ E upoważnia do ciągnięcia każdym autem /do 3.500 dmc oczywiście/ dowolnej przyczepy.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A o czym ja wczesniej pisałem... Mniej więcej to samo wałkowałem przez kilka ostatnich postow tylko ciągle to samo pisać to się juz nudne robi powoli bo w tym temacie juz sporo jest o tym , a wręcz dośc sporo...
Viatoll pomijamy bo to juz inny temat nie dotyczący uprawnien zawartych w kat B oraz 96
Viatoll pomijamy bo to juz inny temat nie dotyczący uprawnien zawartych w kat B oraz 96
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
amenSterciu pisze:ciągle to samo pisać to się juz nudne robi powoli bo w tym temacie juz sporo jest o tym , a wręcz dośc sporo...
zamknąć temat i już, bo zaraz znowu niepotrzebne wywody będą <zastrzelę>