Centralnmy zamek / alarm
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Centralnmy zamek / alarm
Ostatnimi czasy mam spore problemy zarówno z centralnym zamkiem jak i samym alarmem. Kilka dni temu po nocnej zmianie wyłączenie alarmu zajęło mi dobre 10 minut.
Interesuje mnie oryginalny moduł centralnego zamka lub centralnego z alarmem na kluczyk typu scyzoryk dwuprzyciskowy (nawet kluczyk mi został jedna sztuka) - przerabiał ktoś ten problem ???
Na allegro moduły są dostępne ale zwykle bez wiązki i kluczyka (jestem na etapie przeglądania ofert) - nie mogę znaleźć nic ciekawego.
EDIT:
Na chwilę obecną jest tak że drzwi kierowcy jestem w stanie zamknąć z kluczyka, natomiast jak otwieram drzwi przedniego pasażera to otwierają się również drzwi przesuwne i bagażnik. Przy zamykaniu jest tak samo.
Interesuje mnie czy
1. u mnie jest centralny ori skoro tak to działa i
2. jak rozwiązać problem abym miał alarm na kluczyk scyzoryk
http://img856.imageshack.us/img856/4272/zame.jpg
http://img819.imageshack.us/img819/5753/1vbm.jpg
Interesuje mnie oryginalny moduł centralnego zamka lub centralnego z alarmem na kluczyk typu scyzoryk dwuprzyciskowy (nawet kluczyk mi został jedna sztuka) - przerabiał ktoś ten problem ???
Na allegro moduły są dostępne ale zwykle bez wiązki i kluczyka (jestem na etapie przeglądania ofert) - nie mogę znaleźć nic ciekawego.
EDIT:
Na chwilę obecną jest tak że drzwi kierowcy jestem w stanie zamknąć z kluczyka, natomiast jak otwieram drzwi przedniego pasażera to otwierają się również drzwi przesuwne i bagażnik. Przy zamykaniu jest tak samo.
Interesuje mnie czy
1. u mnie jest centralny ori skoro tak to działa i
2. jak rozwiązać problem abym miał alarm na kluczyk scyzoryk
http://img856.imageshack.us/img856/4272/zame.jpg
http://img819.imageshack.us/img819/5753/1vbm.jpg
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: Centralnmy zamek / alarm
Po pierwsze Notri to Ty wiesz czy masz ori centralny czy nie wiesz jaki masz ??? Jezeli nie wiesz to sprawdz za licznikiem czy masz ori moduł c.zamka. Jezeli chcesz wymienic modul to mozesz wymienic a kluczyki dokodować do modułu , tylko kluczyki kodem muszą pasować z modulem. Ja uzywany kluczyk o takim samym kodzie (numerze) jak u siebie mam oryginalny kupiłem na allegro , w/g sprzedajacego byl z golfa IV i dokodowalem go bezproblemu do centralnego u siebie. Narazie mam tylko pilot zakodowany , musze jeszcze grot kupić i dociąc oraz transponder immo zaprogramować i bede mial kluczyk kolejny do auta.
Jaki Ty masz kluczyk , czy jest to scyzoryk czy zwykly ??
Jak masz ori scyzoryk to kupujesz alarm bezpilotowy , sterowaniem alarmu czyli załączaniem i wylączaniem zajmuje się wtedy c.zamek , tzn alarm pobiera sygnal od sterownika c.zamka w trakcie zamykania drzwi lub ich otwierania. W/g mnie jednak lepszym rozwiązaniem jest alarm na osobnym pilocie nawet jak masz kluczyk z fabrycznym pilotem poniewaz jest niezalezny od c.zamka a pilot dodatkowy tez mozesz podlączyc pod c.zamek i nim zamykac/otwierac drzwi a zarazem włączac i wylączac alarm.
Jaki Ty masz kluczyk , czy jest to scyzoryk czy zwykly ??
Jak masz ori scyzoryk to kupujesz alarm bezpilotowy , sterowaniem alarmu czyli załączaniem i wylączaniem zajmuje się wtedy c.zamek , tzn alarm pobiera sygnal od sterownika c.zamka w trakcie zamykania drzwi lub ich otwierania. W/g mnie jednak lepszym rozwiązaniem jest alarm na osobnym pilocie nawet jak masz kluczyk z fabrycznym pilotem poniewaz jest niezalezny od c.zamka a pilot dodatkowy tez mozesz podlączyc pod c.zamek i nim zamykac/otwierac drzwi a zarazem włączac i wylączac alarm.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
kluczyk scyzoryk to mam - no name bo ori to to nie jest - typowa podróba.
Mnie interesuje centralny zamek na oryginalnym kluczyku i do tego dokupię alarm bezpilotowy bo nie chce dodatkowego pilota od alarmu.
Co do modułu to nie wiem bo puki chodziło to się tym nie interesowałem, sprawdzę.
Na dzień dzisiejszy chodzi mi to tak jak mówiłem
Mnie interesuje centralny zamek na oryginalnym kluczyku i do tego dokupię alarm bezpilotowy bo nie chce dodatkowego pilota od alarmu.
Co do modułu to nie wiem bo puki chodziło to się tym nie interesowałem, sprawdzę.
Na dzień dzisiejszy chodzi mi to tak jak mówiłem
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Więc jak Ci chodzi tak jak pisałes to sprawdz okablowanie , bo rozumiem ze prawymi drzwiami tzn zamkiem w prawych drzwiach otwierasz pozostale wszystkie drzwi procz drzwi kierowcy , a lewymi drzwiami tylko te lewe otwierasz ?? Sprawdz okablowanie drzwi lewych jak nie mozesz zamkiem tych drzwi otworzyc pozostałych drzwi.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wszystko Sterciu było dobrze do momentu jak oddawałem auto do lakierowania. Prawie dobrze bo siadał mi już siłownik w drzwiach kierowcy przez co zdarzyło się że drzwi mi się na jeden ząbek w zamku blokowały, więc z jednej strony teraz wiem że nic mi się nie zablokuje.
Teraz jest tak jak piszesz:
Alarm to i tak traktuję jako zabezpieczenie drugorzędne bo mam odcięcie zapłonu.
Powiedź mi zatem - mam rozumieć że potrzebuję oryginalny sterownik zamka centralnego, wiązka do wpięcia sterownika plus kluczyk
Ewentualnie alarm z kluczykiem na wzór oryginalnej elektroniki i tylko obudowę kluczyka z pestką immo przełożyć bo te zamienniki to porażka (przynajmniej ten co ja mam)
Teraz jest tak jak piszesz:
Hak (bo pisałeś mi o tym w PW) mam ale całkowicie odpięty z zasilania.Sterciu pisze:.... bo rozumiem że .... zamkiem w prawych drzwiach otwierasz pozostale wszystkie drzwi procz drzwi kierowcy, a lewymi drzwiami tylko te lewe otwierasz ....
Alarm to i tak traktuję jako zabezpieczenie drugorzędne bo mam odcięcie zapłonu.
Powiedź mi zatem - mam rozumieć że potrzebuję oryginalny sterownik zamka centralnego, wiązka do wpięcia sterownika plus kluczyk
Ewentualnie alarm z kluczykiem na wzór oryginalnej elektroniki i tylko obudowę kluczyka z pestką immo przełożyć bo te zamienniki to porażka (przynajmniej ten co ja mam)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Powrócę do tematu (jutro będzie wolna chwila to sprawdzę czy mam moduł za licznikiem)
Wg. wiki w T4 montowane były dwa rodzaje modułów centralnego zamka:
- do 2000 7D0 959 800 producent SIEMENS
- do 2001 7D0 959 800B producent HELLA
1. czy moduł 800B posiada możliwość adaptacji oryginalnych kluczyków
2. czy ktoś montował moduł ( jakiś tam co pasuje) i adaptował kluczyki
3. do pkt2. prośba do Stercia o podanie numeru modułu który montowałeś i na ile wtyczek (jedna czy dwie)
http://www.t4-wiki.de/wiki/Zentralverriegelung
3. do pkt2. prośba do Stercia o podanie numeru modułu który montowałeś i na ile wtyczek (jedna czy dwie)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Notri , ja modulu nie montowalem bo był fabryczny c.zamek , dokładalem jedynie alarm. Ale moduł napewno był Siemensa bo pamietam jak go wyciągałem w trakcie montazu alarmu. Kluczyk o takim samym numerze jak był oryginalny dokupiłem na allegro który byl podobno od golfa IV i zaprogramowalem pilot z niego pod c.zamek auta. Juz dokładnie nie pamiętam prcedury ale w necie ją znalazlem i była dośc prosta jezeli chodzi o programowanie kluczyka. Jedynie immo trzeba zaprogramować , tzn zrobic klon transpondera.notri pisze:Powrócę do tematu (jutro będzie wolna chwila to sprawdzę czy mam moduł za licznikiem)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
pytałem Sterciu specjalnie właśnie o 800B bo na innym forum gościu miał na sprzedać ten centralny z zaprogramowanym już pod niego kluczykiem oryginalnym typu scyzoryk.
Ja temat wznowię bo do dzisiaj nie miałem kiedy sprawdzić czy coś mi leży za licznikami, ale chyba tak bo jak mówiłem jak wcisnę zapadkę w drzwiach przedniego pasażera zamyka mi się reszta za wyjątkiem drzwi kierowcy, które muszę z kluczyka zamykać. Pytałem o numer samego kluczyka - będziesz miał chwilę to sprawdź proszę i mi podaj
Ja temat wznowię bo do dzisiaj nie miałem kiedy sprawdzić czy coś mi leży za licznikami, ale chyba tak bo jak mówiłem jak wcisnę zapadkę w drzwiach przedniego pasażera zamyka mi się reszta za wyjątkiem drzwi kierowcy, które muszę z kluczyka zamykać. Pytałem o numer samego kluczyka - będziesz miał chwilę to sprawdź proszę i mi podaj
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Notri , nr z kluczyka wysle Ci smsem jak go będe mial i bede mógł odczytac.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
O jakim kodzie mowa? Sam się zainteresowałem scyzorykiem, bo moduł mam ori z anteną i teraz pytanie jakiego kluczyka szukać?Sterciu pisze:tylko kluczyki kodem muszą pasować z modulem. Ja uzywany kluczyk o takim samym kodzie (numerze) jak u siebie mam oryginalny kupiłem na allegro
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
notri robisz sobie problem wystarczy kupić polski alarm z scyzorykami vw dopinasz się równolegle i po temacie masz tak jak chcesz kluczyki scyzoryki z alarmem i sterowaniem c zamka tylko ze mój kluczyk ma 3 klawisze nie dwa jak twój pestkę z imo wsadzasz do kluczyka i gotowe jak będziesz chciał to ci taki sterownik kompletny załatwię :)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Cyklon tylko że od czesu pierwszego posta tego tematu sporo rzeczy mi się wyjaśniło lub pewne rzeczy z tym związane pojąłem.C-Y-K-L-O-N pisze:notri robisz sobie problem wystarczy kupić polski alarm z scyzorykami vw dopinasz się równolegle i po temacie masz tak jak chcesz kluczyki scyzoryki z alarmem i sterowaniem c zamka tylko ze mój kluczyk ma 3 klawisze nie dwa jak twój pestkę z imo wsadzasz do kluczyka i gotowe jak będziesz chciał to ci taki sterownik kompletny załatwię :)
Ja mam centralkę zamka centralnego pod kluczyki bezprzewodowe czyli typu scyzoryk. Kwestia kupienia kluczyka pod częstotliwość 434 MHz, dorobienie grota i zakodowanie kluczyka vagiem. I kwestia centralnego zamka ze sterowaniem z kluczyka/pilota mam rozwiązany.
Same kluczyki typu podróba - wyleczyłem się z tego bo raz kupiłem dość dobrej jakości ale ....... jak się okazało tylko mi się tak zdawało.
Wolę dopłacił i kupić oryginał a ceny na allegro nie są jakieś nie wiadomo jakie wysokie.
A alarm to się do tej centralki kupuje typu "bezprzewodowy" - to samo co PawełT4
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Małe sprostowanie bezpilotowy <england>notri pisze:A alarm to się do tej centralki kupuje typu "bezprzewodowy" - to samo co PawełT4
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: t4 for ever
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Jakiej firmy najlepiej kupic ten bezpilotowy? Bo chce zamontowac do mojego nowego busika 2002r seo?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
SEO Perfekt
PROXIMA ZK (wersja bezpilotowa)
jedno i drugie dobre i polskie
tylko ze Proxima jest zdecydowanie bardziej uciążliwa do programowania ręcznego , jak się ma specjalny pilot do programowania to jest to zabawa , jak sie nie ma to programowanie ręczne to katorga, seo jest zdecydowanie łatwiejsze w programowaniu ręcznym, ale zaletą proximy jest za to... to ze mozna przykladowo dodatkowo sobie podlączyc blokadę rozproszoną....
http://audiojar1.home.pl/pl/p/Immobilis ... ROXIMA/331
PROXIMA ZK (wersja bezpilotowa)
jedno i drugie dobre i polskie
tylko ze Proxima jest zdecydowanie bardziej uciążliwa do programowania ręcznego , jak się ma specjalny pilot do programowania to jest to zabawa , jak sie nie ma to programowanie ręczne to katorga, seo jest zdecydowanie łatwiejsze w programowaniu ręcznym, ale zaletą proximy jest za to... to ze mozna przykladowo dodatkowo sobie podlączyc blokadę rozproszoną....
http://audiojar1.home.pl/pl/p/Immobilis ... ROXIMA/331
-
krzygrom
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Sterciu pisze:
Notri , ja modulu nie montowalem bo był fabryczny c.zamek , dokładalem jedynie alarm. Ale moduł napewno był Siemensa bo pamietam jak go wyciągałem w trakcie montazu alarmu. Kluczyk o takim samym numerze jak był oryginalny dokupiłem na allegro który byl podobno od golfa IV i zaprogramowalem pilot z niego pod c.zamek auta. Juz dokładnie nie pamiętam prcedury ale w necie ją znalazlem i była dośc prosta jezeli chodzi o programowanie kluczyka. Jedynie immo trzeba zaprogramować , tzn zrobic klon transpondera.
Odświeżę trochę temat.
Mimo że mam dwie pary kluczyków tylko w jednym niestety jest "kość" immobilisera.
Podpowiedzcie koledzy gdzie mogę dorobić, sklonować, w ogóle kupić, czy to musi być nowa kość czy może być używana?
Czy do zaprogramowania potrzeba specjalnego sprzętu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
mirek13
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Groszek TDI
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Pytaj w punktach, gdzie dorabiają klucze i kluczyki do samochodów.
Dajesz im kluczyk z pestką i robią klona, koszt ok 100zł
Dajesz im kluczyk z pestką i robią klona, koszt ok 100zł
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
W zależności od rocznika od 100 do 300. są różne pastylki. Chyba lepiej wyłaczyć imo w ECU bo i tak nie jest to żadną przeszkodą dla ewntualnego złodzieja.
-
arecki skoki
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
A koledzy coś zbliżonego do oryginalnego scyzoryka kluczyka polecają? czy tylko oryginał? Kto co przerabiał?
-
krzygrom
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jak to się robi? Możesz coś podpowiedzieć?hoopsii pisze:W zależności od rocznika od 100 do 300. są różne pastylki. Chyba lepiej wyłaczyć imo w ECU bo i tak nie jest to żadną przeszkodą dla ewntualnego złodzieja.
Taki numer transpondera:
PCF79935S
Taki bardziej prostopadłościenny, nie ścięty.
-
JOT
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Nie chciał bym otwierać nowego postu i podepnę się pod temat , chciał bym założyć sterownik centralnego zamka , nie potrzebuje alarmu tylko chodzi mi o sterowanie z pilota , i pytanie czy ten sterownik będzie dobry .
https://allegro.pl/oferta/sterownik-zam ... 6271010811
https://allegro.pl/oferta/sterownik-zam ... 6271010811