1.9 TD ABL - montaż drugiego alternatora

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
6182
Początkujący T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 `95
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

1.9 TD ABL - montaż drugiego alternatora

Nieprzeczytany post autor: 6182 »

Dzień dobry, uszanowanie po dłuższej przerwie ;)

Jestem w trakcie remontu mojej teczki, klasycznie jak to teraz się robi będzie zabudowa mieszkalna.

Chcąc jakoś rozwiązać elektrykę wpadłem na pomysł, żeby cały układ elektryczny "hotelowy" był oddzielny - drugi akumulator zasilany drugim alternatorem. Nie przewiduję długotrwałego bytowania poza miejscami z dostępem do prądu, bardziej chodzi o to by np. przespać w trasie noc z włączoną lodówką i jechać dalej.

Tu by spokojnie zdało egzamin rozwiązanie klasyczne czyli drugi akumulator spinany z pierwszym i tyle, jednak kusi mnie zrobienie klimatyzacji, a najprościej zrealizować to wstawiając domowy monoblok, zwłaszcza że mógłby działać zarówno w czasie jazdy z przetwornicy, jak i na postoju z 230V, i zwłaszcza że posiadam takowy klimatyzator.
I wtedy taki pobór rzędu 75-80A to nie jest coś czym bym chciał obciążać główną "jezdną" instalację elektryczną.

Całkiem niedawno wymieniałem altka na nowy 90A i wolałbym żeby sobie pracował w spokoju, a moje wynalazki niech funkcjonują oddzielnie. Jeśli coś się popsuje, to będę mógł jechać dalej.

No i pytanie czy ktoś ma jakieś doświadczenie, informacje czy i jak takie coś wykonać. Czy ten silnik w ogóle da radę jechać pod górkę z takim obciążeniem. Niby powinno być jakieś miejsce na sprężarkę klimy, która była opcją w Golfach i Passatach, ale podobno w T4 1.9 nie.
Zapraszam do dyskusji :)
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 113
Model:
Auto: t4/t4/t4/sharan
Opis: ten co walczy
od początku do końca
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Re: 1.9 TD ABL - montaż drugiego alternatora

Nieprzeczytany post autor: maja »

Witaj, brałes pod uwagę ładowanie z paneli dachowych ? Oglądałem kilka filmów ludzi co podróżują i z tego korzystają. Sterciu chyba ma doświadczenie w tym kierunku. Co do klimatyzacji to widziałem w duzych autach gazową i montują na kabinie.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 31 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

Jeśli się upierasz na taką klimę, to według mnie lepiej (a napewno łatwiej) będzie zamontować mocniejszy alternator, np. 150A. A jak się boisz, to weź na pakę drugi taki sam na zapas. Sam montaż drugiego alternatora to jeszcze jakoś widzę, ale pociągnąć do niego jakoś sensownie pasek to może już być problem. Jeśli zdecydujesz się na panele to odradzam te giętkie, przyklejane. Długo nie wytrzymują, bo brak poprawnego chłodzenia. Średnio 2-3 lata, jeśli w gorących krajach to pewnie krócej.
6182
Początkujący T4

12
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 `95
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: 6182 »

W tym silniku nie tak łatwo podmienić altka na inny typ ze względu na to napinanie sprężyną. Mam ten stary który wymieniałem, gdyby użyć jego obudowy, może by to się spasowało jakoś.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 31 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

W moim podczas swapu zmieniałem podstawę alternatora najpierw na taką z ABL, ale potem wrzuciłem inną, z rolką napinającą i do niej już pasuje wiele alternatorów- pierwszy był 90A, potem 120A, a od kilku lat mam 140 czy tam 150A z jakiegoś Golfa5

This topic has 1 more reply

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”