T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest sobota, 24 października 2020, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 18 stycznia 2020, 20:37 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 7 grudnia 2019, 22:18
Posty: 11
model: T4 Caravelle
silnik: 2.5 TDI

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 0 razy
jak w temacie, nie wiem jak to ugryźć, zakupiona T4 posiada nie działające ogrzewanie na tył, cały czas leci zimne powietrze - prosze o podpowiedź od czego zacząć?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 18 stycznia 2020, 23:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7213
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 63 razy
Pomógł: 689 razy
Wersji systemów grzewczo-chłodniczych w T4 było kilkanaście. Aby sensownie zacząć w ogóle rozmowę o twoim problemie musimy widzieć co posiadasz. Wersja manualna bez klimy, wersja manualna z klimą tylko na przód, wersja manualna z klimą przód i tył, climatronic itp itd ?


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 19 stycznia 2020, 15:39 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 7 grudnia 2019, 22:18
Posty: 11
model: T4 Caravelle
silnik: 2.5 TDI

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 0 razy
wersja manualna z klimą tylko na przód


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2020, 19:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7213
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 63 razy
Pomógł: 689 razy
Ja bym zaczął od sprawdzenia jak wygląda zawór tylnej nagrzewnicy. W wersji z klimą jest elektryczny, znajduje się mniej więcej poniżej serwa.


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało



Za ten wpis autor Kenobi podziękował: robssons (niedziela, 2 lutego 2020, 19:04)
  Statystyki: 4.76%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2020, 20:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2012, 13:00
Posty: 2220
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
opis: Kapitan eMO
model: Escapade, holenderka
silnik: 2,5 TDI AXG,ACV,AJT+

Podziękował: 166 razy
Pomógł: 149 razy
przeważnie to on się zasyfia i nie domyka, cały czas leci ciepło


_________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 20 stycznia 2020, 20:39 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2011, 11:29
Posty: 697
Lokalizacja: Łańcut
model: Caravelle
silnik: 2.4D

Podziękował: 42 razy
Pomógł: 33 razy
Kolega Strus1992 w swoim pojeżdzie zrobił zdjęcie tu masz link viewtopic.php?f=30&t=16364 porównaj a potem sprawdz może być niesprawny albo brudny i nie otwiera zasilania płynem


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 21 stycznia 2020, 23:48 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 7 grudnia 2019, 22:18
Posty: 11
model: T4 Caravelle
silnik: 2.5 TDI

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 0 razy
dzięki za podpowiedzi, jutro teczka jedzie do mechanika, a od soboty blacharz, jak wróci to sprawdzę i napiszę czy to ten zawór


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 22 stycznia 2020, 12:10 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 28 lutego 2016, 17:34
Posty: 374
model: MK1
silnik: 1,6TD

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 33 razy
Czy w starej wersji zaworów (90-96) ogrzewanie działa zero-jedynkowo, czy płynnie?

Ustawiając pokrętło nawiewu tylnego na zimne - leci powietrze letnie (zimne), ustawiając na ciepło - leci gorące (ciepłe), natomiast ustawiając w połowie leci nadal tylko gorące.
Gdzie szukać problemu w sterowaniu?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 22 stycznia 2020, 12:46 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 3021
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 202 razy
Pomógł: 125 razy
Moim zdaniem płynnie, sprawny zawór cyklicznie się zamyka i otwiera z częstotliwością proprcjonalona do ustawionej pokrętłem temperatury


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 maja 2020, 11:09 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 7 grudnia 2019, 22:18
Posty: 11
model: T4 Caravelle
silnik: 2.5 TDI

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 0 razy
zawór wymieniony, i sprawny na 100%, gdzie jeszcze szukać?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 maja 2020, 11:22 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1332
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 112 razy
Wymiennik ciepła ( ten pod autem) zapchany. Do sprawdzenia.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 maja 2020, 13:00 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 28 lutego 2016, 17:34
Posty: 374
model: MK1
silnik: 1,6TD

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 33 razy
robssons - możesz powiedzieć który to zawór i gdzie jest umieszczony?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 17 maja 2020, 18:53 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 8 września 2010, 16:00
Posty: 228

Podziękował: 24 razy
Pomógł: 5 razy
Witam. Wepnę się w temat. Czy znajdę we Wrocławiu +100km. mechanika który uruchomi mi ogrzewanie na tył jw.

ps przepraszam za użycie w nie swoim temacie.


_________________
Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocławia.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 6 października 2020, 15:00 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:28
Posty: 9199
Lokalizacja: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
model: T5.1
silnik: 2.0 CFCA

Podziękował: 69 razy
Pomógł: 403 razy
Podłącze się pod temat bo widzę o zaworze tylnej nagrzewnicy było. Mam drobne pytanko , otóż w t4 nie działa ogrzewanie na przód ani nagrzewnica na tył , z nawiewów leci tylko zimne powietrze. Auto z klimą manualną i nagzrewnicą na tył , był dogrzewacz ale jest wywalony w tej chwili. Otóż winowajcą okazuje się ów zawór tylnej nagrzewnicy , po ominięciu go wężami wraca ogrzewanie na przednią nagrzewnicę i na tylną. Zawór po sprawdzeniu na krótko chodzi , zamyka obieg. Teraz niby jest wszystko ok , ogrzewanie działa ale zawór jest ominięty i węże połączone bezpośrednio z sobą zamiast przez tenże zawór. Czy sterowanie tym zaworem idzie przez instalację dogrzewacza ?? Dogrzewacz nim steruje ?? W aucie była jakas sieczka zrobiona z instalacją do dogrzewacza i wężami , był rozbudowany do funkcji webasta które od zakupu auta i tak nie działało , dogrzewacz z całą tą sieczką został wywalony i od wtedy zaczeły się problemy z ogrzewaniem....


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 6 października 2020, 15:44 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): niedziela, 28 lutego 2016, 17:34
Posty: 374
model: MK1
silnik: 1,6TD

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 33 razy
Masz foto tego zaworu?
U mnie jak tylko włączę nawiew to grzeje max na tyle.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 6 października 2020, 15:48 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 13:28
Posty: 9199
Lokalizacja: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
model: T5.1
silnik: 2.0 CFCA

Podziękował: 69 razy
Pomógł: 403 razy
Foto nie , ale znalazłem go na wiki

https://t4-wiki.de/wiki/Ventil_N172_(Zusatzwärmetauscher)

Zastanawia mnie fakt ze nie grzeje ani przód ani tył , jak ominie sie zawór to ogrzewanie działa więc tak na zdrowy rozum to musi byc coś z węzami zle podłączonego, szukam schematu węzy własnie w tej chwili...

Wąż z odpowietrznikiem od nagrzewnicy przedniej idzie bezpośrednio na nagrzewnicę tył , na zawór wyzej wspomniany natomiast idzie odrazu wąż od trójnika przy głowicy i tu sądze ze coś nie tak jest podłączone.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 6 października 2020, 19:43 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1332
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 112 razy
https://t4-wiki.de/wiki/K%C3%BChlmittelkreislauf


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB