T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest sobota, 18 września 2021, 16:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2010, 09:52 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 23:32
Posty: 1505
Lokalizacja: G O R L I C E
model: Transporter Looong
silnik: AAB Power +

Podziękował: 8 razy
Pomógł: 19 razy
Jako że mam chwile czasu to chciałbym przełozyć stabilizator napięcia.
Mam zegary bez obrotomierza które działały w 100%, lecz zachciało mi się obrotomierza i los tak chciał ze je kupiłem, lecz niestety wskaźnik poziomu paliwa i temperatury czasem spada całkowicie, czasem troche zaniża.

Powiedzcie mi gdzie ten stabilizator się znajduje, czy muszę doszczętnie rozebrać zegary żeby wymienić ten stabilizator? Jakie niespodzianki czekają mnie przy takiej operacji? :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam :D


_________________
Obrazek
Dzikie laski, impra z hukiem - to nie dla mnie, jeżdze żukiem <53>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2010, 09:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7303
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 65 razy
Pomógł: 775 razy
tu masz po niemiecku ale jak rozbierzesz to napewno będziesz wiedział co i jak
http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... ungsregler
oprócz stabilizatora masz też strzałkami zaznaczone luty które lubią się psuć
trzeba zegary rozebrać


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało



Za ten wpis autor Kenobi podziękował: pawelonr1 (poniedziałek, 18 lipca 2011, 13:39)
  Statystyki: 4.55%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2010, 12:35 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 23:32
Posty: 1505
Lokalizacja: G O R L I C E
model: Transporter Looong
silnik: AAB Power +

Podziękował: 8 razy
Pomógł: 19 razy
A jak zdjąć wskazówki od paliwa i temperatury?? Jak później je założe to nie będzie przekłamań?
Stary prędkościomierz jak rozebrałem to póxniej musialem kombinować jak ustawić wskazówke ... bo na dwójce do 100 się rozpędzałem :mrgreen:

Ten stabilizator trzeba jakoś wlutować czy po prostu się wyciąga i wkłada nowy??


_________________
Obrazek
Dzikie laski, impra z hukiem - to nie dla mnie, jeżdze żukiem <53>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2010, 13:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7303
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 65 razy
Pomógł: 775 razy
stabilizator trzeba wlutować,
powiem ci że nie pamiętam już jak ja rozbierałem, ale nie przypominam sobie żadnych problemów ze wskazówkami, bez napięcia wszystkie leżą w skrajnym położeniu


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2010, 13:14 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:33
Posty: 509
Lokalizacja: B_Y_D_G_O_S_Z_C_Z
opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
model: juz nie t4 :(
silnik: 2,0 tdi

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 5 razy
Kenobi napisał(a):

A tu po polskiemu http://translate.google.pl/translate?hl ... ungsregler

Kenobi napisał(a):
powiem ci że nie pamiętam już jak ja rozbierałem, ale nie przypominam sobie żadnych problemów ze wskazówkami, bez napięcia wszystkie leżą w skrajnym położeniu

To nie elektronik tylko na linke 92r innaczej sie zdejmuje wskazowki




KrzySieK napisał(a):
A jak zdjąć wskazówki od paliwa i temperatury?? Jak później je założe to nie będzie przekłamań?
Stary prędkościomierz jak rozebrałem to pózniej musialem kombinować jak ustawić wskazówke ... bo na dwójce do 100 się rozpędzał

Licznik ma ogranicznik na ktorym opiera sie wskazowka , musisz przelozyc wskazowke za ogranicznik tak zeby swobodnie opadla . W miejscu gdzie sie zatrzyma naklejasz kawalek tasmy na tarczke [ papierowej ] i robisz znaczek . Bierzesz widelec i podwazasz wskazowke do gory .
Mozesz obkleic tarczke przy wskazowce [ osce ] tak aby widelcem nie zarysowac jej .
Montujesz wskazowke w miejscach ktore zaznaczyles i przekladasz za ogranicznik i bedzie ok


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2010, 13:26 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 23:32
Posty: 1505
Lokalizacja: G O R L I C E
model: Transporter Looong
silnik: AAB Power +

Podziękował: 8 razy
Pomógł: 19 razy
Kenobi... to chyba bede miał interes do Ciebie na zlocie za czteropaka :mrgreen:
Sam jednak wole się za to nie brać ;)


_________________
Obrazek
Dzikie laski, impra z hukiem - to nie dla mnie, jeżdze żukiem <53>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2010, 13:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7303
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 65 razy
Pomógł: 775 razy
oooooo nic z tego, potem bedzie na mnie
ty będziesz dłubał, a ja będę ci służył światłymi radami co i jak :mrgreen:


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 25 czerwca 2010, 19:19 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 15:16
Posty: 1256
Lokalizacja: Rzeszów
model: T4
silnik: 1.9 TDI AFN/1Z

Podziękował: 36 razy
Pomógł: 117 razy
stefany napisał(a):
Licznik ma ogranicznik na ktorym opiera sie wskazowka , musisz przelozyc wskazowke za ogranicznik tak zeby swobodnie opadla .


Jeżeli masz oryginalne tarczki to wskazówka przełożona poza ogranicznik powinna zatrzymać się na kropce zaznaczonej strzalką na fotce poniżej:

Obrazek


Przynajmniej tak gdzieś słyszałem i tak u siebie zrobiłem i wszystko gra (przy 100km/h na GPS-ie mam 97) więc jest ok. :D


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 09:13 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 kwietnia 2010, 13:07
Posty: 34
Lokalizacja: Kuj-Pom Świecie
model: Caravelle
silnik: 2,4 D

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam podepnę sie pod temat u mnie ostatnio wskaźnik paliwa i temperatury idzie do góry czy jest to wina regulatora napięcia w liczniku ? Licznik stary zielony z 2,4 D :)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 10:58 
Offline
Administrator

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 10:16
Posty: 5274
model: Mixt
silnik: ACV

Podziękował: 50 razy
Pomógł: 588 razy
Rez napisał(a):
Witam podepnę sie pod temat u mnie ostatnio wskaźnik paliwa i temperatury idzie do góry czy jest to wina regulatora napięcia w liczniku ? Licznik stary zielony z 2,4 D :)


Prawdopodobnie tak.


_________________
Administrator w stanie spoczynku.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2010, 17:50 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 czerwca 2010, 14:49
Posty: 1147
Lokalizacja: KRAKÓW NOWA HUTA
model: MULTIWAN
silnik: 2.5 tdi AJT 150 km

Podziękował: 200 razy
Pomógł: 87 razy
chłopaki niema zadnego problemu całe wskazniki wyjmujesz z tarczami niepotrzeba zdejmowac wskazówek :)


_________________
Obrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 sierpnia 2010, 00:32 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 17:44
Posty: 2645
Lokalizacja: Częstochowa
opis: co dzień uczę się czegoś nowego
model: transpo-carawella
silnik: 2.0 LPG + PB

Podziękował: 24 razy
Pomógł: 96 razy
C-Y-K-L-O-N napisał(a):
chłopaki niema zadnego problemu całe wskazniki wyjmujesz z tarczami niepotrzeba zdejmowac wskazówek :)



święta racja całe zegary wyjmujesz lekko podważając licznik odkręcasz 4śrubki


_________________
czarodziej

organizator ZLOTU Olsztyn 3-6 06.2010

pomoc w organizacji IV zlotu -Góry Opawskie


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 sierpnia 2010, 22:11 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 kwietnia 2010, 13:07
Posty: 34
Lokalizacja: Kuj-Pom Świecie
model: Caravelle
silnik: 2,4 D

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Jakiś tydzień temu wymieniłem u mnie stabilizator z tym że nie obyło się bez małej przeróbki. Otóż zasilanie w oryginalnym stabilizatorze TCA700Y jest dawane odwrotnie na nóżki wiec u mnie są kabelki na krzyż. Wszystko wróciło do normy temperatura trzyma się przy 90 stopniach tyle że paliwo chyba jeszcze zawyża musiał bym przestawić wskazówkę ale to sprawdzę jak wyjeżdżę paliwo do końca <18>


Obrazek
Obrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 21 września 2010, 11:10 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 21 września 2010, 11:06
Posty: 1
model: T4
silnik: 2.4D

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam,
Mam podobny problem w moim T4 91r. Licznik bez obrotomierza.
Gdzie najlepiej kupić taki stabilizator?


Z góry thx za odp.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 21 września 2010, 11:24 
Offline
Administrator

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 10:16
Posty: 5274
model: Mixt
silnik: ACV

Podziękował: 50 razy
Pomógł: 588 razy
Witaj.
W każdym sklepie z elektroniką.


_________________
Administrator w stanie spoczynku.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 27 września 2010, 17:13 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 18:01
Posty: 1499
Lokalizacja: Warszawa
opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
model: LT
silnik: 2,5 TDI

Podziękował: 244 razy
Pomógł: 190 razy
marzok napisał(a):
Witam,
Mam podobny problem w moim T4 91r. Licznik bez obrotomierza.
Gdzie najlepiej kupić taki stabilizator?


Z góry thx za odp.


W ASO dostaniesz.


_________________
ORGANIZOWAŁEM XV ZLOT W JULINKU


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 16:05 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): niedziela, 27 lutego 2011, 08:49
Posty: 33
model: Carawella
silnik: 2.4

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
W ASO powiedzieli że nie mają tylko Cały licznik! W sklepie też nie mieli! Zle zrobiłem wskazania temp. , nie wiem dokładnie co poprawiło działanie wskazań paliwa i temp bo wymieniłem czujnik , przelutowałem luty i poczyściłem wszystkie złącza TCA ! Także teraz jest OK!


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 22:39 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 17:44
Posty: 2645
Lokalizacja: Częstochowa
opis: co dzień uczę się czegoś nowego
model: transpo-carawella
silnik: 2.0 LPG + PB

Podziękował: 24 razy
Pomógł: 96 razy
katazipen napisał(a):
W ASO powiedzieli że nie mają tylko Cały licznik! W sklepie też nie mieli! Zle zrobiłem wskazania temp. , nie wiem dokładnie co poprawiło działanie wskazań paliwa i temp bo wymieniłem czujnik , przelutowałem luty i poczyściłem wszystkie złącza TCA ! Także teraz jest OK!



znaczy kiepsko im tłumaczyłeś na 100% jest w ASO kosztuje 60zł bodaj <england>


_________________
czarodziej

organizator ZLOTU Olsztyn 3-6 06.2010

pomoc w organizacji IV zlotu -Góry Opawskie


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 23:04 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 07:30
Posty: 308
model: był MIXT
silnik: ACV

Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy
Zamiast tego TCA700Y można założyć typowy stabilizator L7810 (LM7810) tylko nóżki skrajne na przemian , a koszt nie powinien być większy jak 10pln.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 23:19 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 17:44
Posty: 2645
Lokalizacja: Częstochowa
opis: co dzień uczę się czegoś nowego
model: transpo-carawella
silnik: 2.0 LPG + PB

Podziękował: 24 razy
Pomógł: 96 razy
tca 749y były montowane do passatów tez pasują


_________________
czarodziej

organizator ZLOTU Olsztyn 3-6 06.2010

pomoc w organizacji IV zlotu -Góry Opawskie


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB