T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest sobota, 18 września 2021, 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 08:09 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11873
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 298 razy
Pomógł: 965 razy
Te "inteligentne" ładowarki to się do ładowania akumulatorów nie nadają :-P


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 13:32 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 16 sierpnia 2018, 13:49
Posty: 20
Lokalizacja: Genewa
model: T4 Westfalia
silnik: 2.5 TDI

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 0 razy
Rozładowałem ten aku z 5...7 razy do zera.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 14:40 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 września 2010, 10:40
Posty: 418
Lokalizacja: Kowary
model: syncro long, króciak
silnik: acv

Podziękował: 17 razy
Pomógł: 35 razy
No,to już wiesz dlaczego padł


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 14:45 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 3174
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 209 razy
Pomógł: 198 razy
Samo do zeta to jeszcze pikuś byleby blyskawicznie naladować. Inaczej się zasiarczania i kiszka


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 16:35 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 września 2010, 10:40
Posty: 418
Lokalizacja: Kowary
model: syncro long, króciak
silnik: acv

Podziękował: 17 razy
Pomógł: 35 razy
Adampio napisał(a):
Samo do zeta to jeszcze pikuś byleby blyskawicznie naladować. Inaczej się zasiarczania i kiszka

Dokładnie tak, dlatego moja metoda żeby mieć duży zapas energii i nie rozładowywać akumulatora poniżej 12-11,5V się sprawdza. Tanie kwasiaki o większej pojemności wytrzymują dłużej niż drogi mały akumulator rozładowywany do niskich wartości :P


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 17:47 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): piątek, 1 lipca 2016, 23:19
Posty: 17
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
To teraz moje pytanie jest takie. Czy mogę pod maskę i pod fotel wrzucić dwie identyczne baterie???np. 100ah. Oczywiście kwasiaki


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 19:48 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 września 2010, 10:40
Posty: 418
Lokalizacja: Kowary
model: syncro long, króciak
silnik: acv

Podziękował: 17 razy
Pomógł: 35 razy
roksc33 napisał(a):
To teraz moje pytanie jest takie. Czy mogę pod maskę i pod fotel wrzucić dwie identyczne baterie???np. 100ah. Oczywiście kwasiaki

Jeśli są tego samego typu i w podobnym stanie to nie widzę przeciwwskazań. Gorzej jak jeden jest na wykończeniu, to może na postoju ciągnąć prąd z drugiego, jeśli separator mu na to pozwoli.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 19:50 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): piątek, 1 lipca 2016, 23:19
Posty: 17
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Nie nie nowego pod maske kupiłem.pare dni temu. Wiec będą dwie nowe sztuki


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 maja 2020, 21:26 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 września 2010, 10:40
Posty: 418
Lokalizacja: Kowary
model: syncro long, króciak
silnik: acv

Podziękował: 17 razy
Pomógł: 35 razy
roksc33 napisał(a):
Nie nie nowego pod maske kupiłem.pare dni temu. Wiec będą dwie nowe sztuki

Więc je montuj i ciesz się prądem. Byle by ich za głęboko nie rozładowywać :P


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 11:57 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): środa, 16 września 2020, 14:25
Posty: 2
Lokalizacja: Erding - DE
model: Multivan
silnik: 2,5 tdi

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
QrczaQ napisał(a):
Ja mam taki jak poniżej i pasuje jak ula.
Victron energy 110A/h-12V AGM Deep Cycle
330 x 171 x 224 mm (L x W x H)


Wiem, ze już dawno był ten wpis, ale muszę zapytać.
Nie masz problemu z wysokością tego aku? Wg. Wiki max może się tam zmieścić 195 mm (H).
Pytam ponieważ planuję pełną instalację (230V + 12V + panele solarne) i chciałem pod siedzenie wstawić Aku 100Ah 219 x 330 x 171 mm (HxLxW)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB