T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2024, 10:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 9 grudnia 2023, 13:52 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 listopada 2023, 01:42
Posty: 7
model: Camper
silnik: 2.5 ACV

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 0 razy
Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za przyjęcie mnie do forum.
Proszę o poradę gdyż od jakiegoś czasu nie działają mi światła mijania, nie do chodzi prąd na bezpieczniki.
Długie światła działają ok.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 10 grudnia 2023, 11:10 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1713
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 52 razy
Pomógł: 219 razy
Napięcie na bezpiecznikach świateł, pojawiają się dopiero po przekręceniu przełącznika i przełączeniu manetką. Dlatego najpierw sprawdź czy wychodzi napięcie z przełącznika E1 https://t4-wiki.de/wiki/Schalter_E1_(Lichtschalter) , a później z manetki czyli przełącznika E4 https://t4-wiki.de/wiki/Schalter_E4_(Handabblendung_und_Lichthupe).



Za ten wpis autor bigos1966 podziękował: Wojtek Bt4 (wtorek, 12 grudnia 2023, 20:31)
  Statystyki: 4.55%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2023, 12:56 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 listopada 2023, 01:42
Posty: 7
model: Camper
silnik: 2.5 ACV

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 0 razy
Dziękuję za poradę.
Prąd wychodzi z głównego włącznika światl a z przełącznika pod kierownicą nie...
Zmostkowalem przewody pod kierownicą ( żółty z biało czarnym) i światła mijania działają.
Zastanawiam się czy mogę tak zmostkowane przewody zostawić ? Czy w momencie włączenia długich będą także świecić światła mijania i to jest probem?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 grudnia 2023, 20:08 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7439
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle x 2
silnik: ACV i AHY

Podziękował: 72 razy
Pomógł: 801 razy
Zostawić możesz ale długie będą świecić razem z mijania. To spowoduje jeszcze większe obciążenie uszkodzonych styków w manetce, reszty instalacji i odbłyśników samej lampy. Wymienić manetkę, przerobić instalację na przekaźnikową i temat załatwiony na lata, nie wspominając o kolosalnej poprawie świecenia.


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało



Za ten wpis autor Kenobi podziękował: Wojtek Bt4 (wtorek, 12 grudnia 2023, 20:32)
  Statystyki: 4.55%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 grudnia 2023, 20:28 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 listopada 2023, 01:42
Posty: 7
model: Camper
silnik: 2.5 ACV

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 0 razy
Dziękuję bardzo za poradę/odpowiedź :-).
Zrobię tak jak pisałeś.
Chcę tylko nadmienić że w kostce lampy mam 13,V światła świecą i tak tak średnio.....
Myślisz że jak zrobię na przekaźniki to będzie jeszcze większe napięcie na lampie?
Pozdrawiam.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 grudnia 2023, 21:21 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1713
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 52 razy
Pomógł: 219 razy
Nic dodać, nic ująć. Sama prawda.



Za ten wpis autor bigos1966 podziękował: Wojtek Bt4 (sobota, 16 grudnia 2023, 00:44)
  Statystyki: 4.55%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 lutego 2024, 23:28 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 listopada 2023, 01:42
Posty: 7
model: Camper
silnik: 2.5 ACV

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 0 razy
Witam,
Montuje nowa manetkę oraz 4 przekaźniki świateł.
Zamierzam wykorzystać przewody obecnie zasilające żarówki do sterowania przekaźnikami a + pociągnąć z miejsca gdzie on się pojawia po przekręceniu stacyjki. Masę np. z
rozrusznika. Czy to będzie ok? Widziałem tylko posty w których rozcinane były przewody na kolumnie kierowniczej...
Z góry dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 9 lutego 2024, 14:46 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1713
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 52 razy
Pomógł: 219 razy
Wszystko zależy od twoich umiejętności elektrycznych, i miejsca usytuowania przekaźników.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 9 lutego 2024, 22:24 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 listopada 2023, 01:42
Posty: 7
model: Camper
silnik: 2.5 ACV

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 0 razy
Przekaźniki będą w komorze silnika.
Chodzi mi o to czy do sterowania przekaźnikami mogę użyć przewodow zasilających żarówkę z kostki na lampach?
Mianowicie czy spotykaliście się z tego typu podłączeniem.
Dzięki.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 lutego 2024, 15:51 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1713
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 52 razy
Pomógł: 219 razy
Wykonanie instalacji jest dowolna. Ważne żeby była poprawnie wykonana i działała. Tylko jak chcesz wykorzystać stare kable które idą do kostki i jednocześnie wziąć sterowanie stamtąd sterowanie przekaźników. Jak już tak chcesz to do 4 przekaźników pociągnij kabel od plusa akumulatora i przed każdym przekaźnikiem daj bezpiecznik. Przetnij kable które idą do lamp (ja bym tak nie robił, odpiął bym je z tyłu skrzynki bezpiecznikowej) napięcie które dochodziło do lamp wykorzystaj na sterowanie przekaźników. Odcinek kabla który dochodził do kostki daj mu napięcie po przekaźniku. Do lamp podaj też nową masę z akumulatora.



Za ten wpis autor bigos1966 podziękował: Wojtek Bt4 (poniedziałek, 12 lutego 2024, 00:30)
  Statystyki: 4.55%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2024, 00:34 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 listopada 2023, 01:42
Posty: 7
model: Camper
silnik: 2.5 ACV

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 0 razy
Dziękuję bardzo z info :-).
W sumie to myślę żeby dać + z miejsca miejsca gdzie on się pojawia po przekręceniu kluczyka.
Co o tym myślisz?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2024, 13:14 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 4 marca 2016, 02:05
Posty: 321
Lokalizacja: Sztum, Pomorskie
model: T4 long holenderka
silnik: AFN

Podziękował: 2 razy
Pomógł: 22 razy
Ja mam sterowanie przekaźników właśn8e z kostek lamp. Przewody zasilające od aku do przekaźników i dalej do nowych kostek żarówek dałem od paneli solarnych mobtowanych na kamperach. Przekaźniki po jednym na krótkie i długie


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2024, 13:31 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1713
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 52 razy
Pomógł: 219 razy
+12V bierz z aku. Nie kombinuj więcej. Możesz zrobić jak pisał wcześniej Jackall. Oczywiście jak masz drugą kostkę do lamp. Przekaźniki daj 4. To zawsze jest rezerwą, jak wysiądzie jeden drugi będzie działał. Nie bez przyczyny konstruktorzy dają 4 bezpieczniki.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 lutego 2024, 15:31 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 24 listopada 2023, 01:42
Posty: 7
model: Camper
silnik: 2.5 ACV

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 0 razy
Fajnie :-) dziękuję za info.
Wkrótce się za to zabieram.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB