T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest wtorek, 11 sierpnia 2020, 05:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2020, 20:31 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2017, 15:40
Posty: 17
model: t4
silnik: 1.9 td

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam jest taki problem,
ciężko pali zimny silnik ABL19 td przekażnik świec żarowych chyba działa bo słychać( jak kontrolka na desce zgaśnie ) po paru sekundach cyknie , dałem na listwę prądową świec przewód i żarówkę do masy ,po cyknięciu przekażnika żarówka gaśnie .Czyli przekażnik ok
Lampka nie przygasa po przekręceniu stacyjki ,czyli świece walnięte wszystkie?
Jak podam prąd z akumulatora bezpośrednio na listwę prądową to lampka przygasa ,czyli śweice ok?
Bo zgłupiałem .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 13:04 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1313
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 108 razy
Sprawdź napięcie pod obciążeniem. Może gdzieś jest luźny lub zaśniedziały styk.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 18:56 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2017, 15:40
Posty: 17
model: t4
silnik: 1.9 td

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
napięcie akumulatora bez obciążenia 12,88 v po przekręceniu stacyjki 12,77v (mam światłe dzienne ledy załączają się po włączeniu stacyjki) przekażnik świec cyknie i dalej 12,77v
czyli co bo zgłupiałem uwalone wszystkie świece żarowe? w jednym czasie?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 21:40 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1313
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 108 razy
Nie, chodziło mi żebyś sprawdził napięcie pod obciążeniem na listwie świec żarowych(świece żarowe podłączone podczas sprawdzania). Jedna świeca pobiera na starcie 15A, 4 razem 60A, to duży prąd. Sprawdź dobrze bezpiecznik blaszkowy koło akumulatora może jest pęknięty a nie upalony.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 21:42 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 stycznia 2018, 21:53
Posty: 316
Lokalizacja: Wlkp.
model: T4
silnik: 1.9TD i 2.4D
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 11 razy
Pomógł: 20 razy
ja świece bez wykręcania to sprawdzałem pojedynczo po odpięciu taśmy plus z akumulatora do każdej świecy,jak zaiskrzyło to świeca dobra.skoro napięcie na 100% do nich dochodzi bo sprawdzałeś to sprawdź świece.


_________________
bez T4 nie ma kariery <lol>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 22:28 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2017, 15:40
Posty: 17
model: t4
silnik: 1.9 td

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
czyli jak? podłączyć szeregowo pod listwę i akumulator? 60 A nie upali multimetru?
bezpiecznik obok aku sprawdzony oczyszczony jest ok


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 22:41 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11617
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 294 razy
Pomógł: 758 razy
Amperomierz cęgowy by się przydał.


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 23:22 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1313
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 108 razy
szeregowo to sprawdzisz natężenie prądu. Wtedy sprawdzaj pojedyncze świece jak pisał Łukasz12502. Pod obciążeniem chodził mi żebyś nie odłączał przewodu od listwy świec żarowych i w tym miejscu sprawdził napięcie. w ABLu mało rzeczy jest do zepsucia. Została masa silnika i przekaźnik od świec.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 stycznia 2020, 23:52 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2017, 15:40
Posty: 17
model: t4
silnik: 1.9 td

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
ok jutro szukam masy


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 15 stycznia 2020, 02:59 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1313
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 108 razy
Otwórz też przekaźnik i obejrzyj go dokładnie. cewka przekaźnika może chodzić ale styki są brudne albo popalone.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 15 stycznia 2020, 07:58 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11617
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 294 razy
Pomógł: 758 razy
https://youtu.be/dz1Gt2IfC_I
https://youtu.be/IsPyQ9vOVqs


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 15 stycznia 2020, 09:56 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1313
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 108 razy
Lepiej obejrzeć film niż tyle pisać. Dodam tylko, że w zależności ile amper pobiera można wnioskować ile jest sprawnych świec. Dobra świeca pobiera 15A na starcie i spada do 10A. Czli jak są wszystkie dobra to na początku powinno wskazywać około 60A i później spadnie do 40A.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 18 stycznia 2020, 22:15 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): sobota, 4 lutego 2017, 15:40
Posty: 17
model: t4
silnik: 1.9 td

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
wymieniłem 3 świece (jedną przysłali uszkodzonom ) doślą dobrą to założę
TACZKA pali jek nowa (98 rocznik)
Dziękuję wszystkim
dezerter35 pozdrawia


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB