T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest poniedziałek, 19 sierpnia 2019, 04:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zasilanie abs
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 10 lutego 2019, 20:39 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
Witam, zapaliła mi się kontrolka abs, błąd 01201 35-10, kiedyś miałem tak w poprzednim aucie 2.4d, wtedy pomogło czyszczenie wtyki , dziś sprawdziłem bezpieczniki i zasilenie wtyki przy pompie , na pinach 16 i 19 mam stała masę , piny 17i 18 stały plus, na 15 plus po zapłonie czyli wszystko ok. , ale niewiem czy tak powinno być z pinem 11 stały plus 12,5v, po odpaleniu napięcie jakie ładuje alternator i pin 21 tam 1.5 v po odpaleniu 12,5 v, czy zasilanie na tych pinach tak powinno wyglądać?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2019, 14:36 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): poniedziałek, 11 lutego 2013, 14:36
Posty: 8
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan
silnik: 2,5 TDI AXG

Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy
Pin 11 połączony jest z gniazdem OBD z pinem 7 czyli linia K i nie powinno tam być zasilania. Pin 21 połączony jest z zegarami i jeśli pojawia się tam napięcie to prawdopodobnie zaświeca kontrolkę ABS.



Za ten wpis autor jaro1805 podziękował: pelek37 (poniedziałek, 11 lutego 2019, 21:01)
  Statystyki: 4.76%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2019, 21:00 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
wygląda na to ,że te napięcia pojawiały się na pinach 11 i 21 przez to że sprawdzałem je z podpiętym kabelkiem vag, dzięki jaro1805 , myślałem że mam zwarcie gdzieś w wiązce , abs dalej nie działa , pewnie sterownik padł.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 15 lutego 2019, 19:21 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
Niestety nie nacieszyłem się abs , dziś wyjeżdżając auto zaczeło samo hamować jak wrzuciłem dwójkę , zapaliła się kontrolka abs i już jechał normalnie bez abs , to wina sterownika ? po przekręceniu stacyjki słychać jak pompa się załącza , wcześniej w zasadzie nic nie zrobiłem i abs zaczoł pracować, może być tak że czujnik świateł stop ten przy pedale świruje i dlatego mam te problemy ? światła działają.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2019, 10:43 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1083
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 81 razy
Masz na pewno walnięty sterownik. Możesz go naprawić, ale to dosyć trudne i potrzeba pewnej ręki https://www.youtube.com/watch?v=_K5DNLoWdJc . Lepiej kupić używany do kolegów z forum, bo w internecie koszt bardzo duży. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.



Za ten wpis autor bigos1966 podziękował: pelek37 (czwartek, 21 lutego 2019, 20:36)
  Statystyki: 4.76%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2019, 16:15 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
Otworzyłem swój sterownik, dokładnie obejrzałem pod lupą, i sprawdzałem czy żadne z połączeń włącznie z tymi cienkimi jak włos nie jest zerwane, i wszystkie trzymają się, więc awaria mojego sterownika jest inna niż na filmie .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2019, 16:41 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1083
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 81 razy
Pod tą płytką są jeszcze przekaźniki może tam jest awaria. Jak nie to wymiana na inny. Pisz do Vikinga albo Miętus89 może mą używkę.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 20:34 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
Jeżdżę narazie bez abs, nie mam czasu się tym zająć, tylko ta kontrolka wkurza , można ją jakoś wyłączyć bez wydłubywania ;)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 06:37 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11246
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 285 razy
Pomógł: 727 razy
Czarna izolacja :-:-P


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 08:17 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
,,Czarna izolacja :-:-P" też tak pomyślałem <32> , któryś pin wtyki jest od kontrolki , jak by go zmasować może zgaśnie , wtykę i tak mam wypiętą, żeby mi sterownik nie zrobił jakiegoś psikusa podczas jazdy .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 08:34 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11246
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 285 razy
Pomógł: 727 razy
Oczywiście, kontrolkę abs zgasisz zwierając do masy. Schematy na wiki są


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum



Za ten wpis autor Probe041 podziękował: pelek37 (środa, 27 lutego 2019, 08:00)
  Statystyki: 4.76%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 20:30 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1083
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 81 razy
Oto i schemat ABSu.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.



Za ten wpis autor bigos1966 podziękował: pelek37 (środa, 27 lutego 2019, 08:01)
  Statystyki: 4.76%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2019, 21:12 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
Połączyłem pin 21 z masą, kontrolka gaśnie do odpalenia silnika , pewnie wtyka powinna być wpięta i wtedy podłączyć .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 27 lutego 2019, 08:00 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
Tak jak pisałem, wtyka musi być wpięta , wtedy kontrolka się nie pali, to tak dla tych co zaklejają ja izolacją. Ja kupiłem drugi sterownik i mam z głowy.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 27 lutego 2019, 21:20 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1083
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 81 razy
Tak z ciekawości dużo dałeś za sterownik.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 28 lutego 2019, 08:43 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 203
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz
za 350 kupiłem całą pompę, ale przełożyłem sam sterownik.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 28 lutego 2019, 18:00 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1083
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 81 razy
No to Ci się udało tanio wyrwać.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB