Uszczelka pompy oleju 2,5tdi - wymiana

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Uszczelka pompy oleju 2,5tdi - wymiana

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Pytanie do tych co juz to robili , duzo jest roboty z wymianą uszczelki pompy oleju w acv ?? Zmieniamy rozrząd w kolegi T4 i zarzyganą ma calą prawa strone silnika od strony koła pasowego. Zlokalizować wyciek cięzko bo jest wszystko w oleju , ewidentnie cieknie z uszczelniacza walu korbowego , ale wydaje mi się ze z uszczelniacza az tak by nie zawalił silnika , zwłaszcza od tyłu cała miska jest uwalona. Teraz mamy rozebrany prawie rozrząd , tzn prawie poniewaz juz wszystko zdemontowane i wystarczy pasek zdjąc. Czy duzo roboty jest przy wymianie tej uszczelki ?? Tak patrzyłem to trzeba pasek zdjąc , osłonę metalową odkręcic od silnika i chyba bedzie dostep do obudowy pompy ?? Czytałem gdzies ze chyba miskę trzeba sciągac , czy faktycznie trzeba sciagac i nie da sie bez demontazu miski jej wymienic ??
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Re: Uszczelka pompy oleju 2,5tdi - wymiana

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Tak ,miche trzeba zwalić ,ponieważ jest smog przykręcony pod nią.Pózniej odkręcasz pompę czyścisz i zakładasz uszczelkę.
Uszczelka jest metalowa i chyba tylko w ASO dostępna.Wymień zaraz uszczelkę podstawy filtra olejowego bo grosze kosztuje a też może tędy cieknąć.
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: notri »

ja bym skończył montaż rozrządu, silnik do mycia (chociaż prowizorycznie) i na następny dzień będzie wiadomo gdzie cieknie. Ja mam też do uszczelnienia parę rzeczy bo spód mokry
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

orel11 pisze:
Tak ,miche trzeba zwalić ,ponieważ jest smog przykręcony pod nią.Pózniej odkręcasz pompę czyścisz i zakładasz uszczelkę.
Uszczelka jest metalowa i chyba tylko w ASO dostępna.Wymień zaraz uszczelkę podstawy filtra olejowego bo grosze kosztuje a też może tędy cieknąć.
No wlasnie zaczelem na t4-wiki szukac i znalazłem faktycznie ze smok jest przykręcony...

http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0405210311

Nie wiem czy silnik nie jest zalany własnie od strony filtra , bo od filtra jest od góry zarzygany. Pod uszczelniaczem wału jest mokry i jest to swieże , z tyłu miski widać zawalony jest syfem takim oleistym ale juz dośc starym. Najbardziej jest zalany olejem od strony przodu , cięzko zdiagnozwać skąd bo wszystko mokre jest ale napewno z uszczelniacza tez daje poniewaz pod walem , pod uszczelniaczem dokładnie jest wszystko mokre w swiezym oleju , a nad uszczelniaczem jest sucho. Pompa wody tez nie jest zalana olejem jest sucha i czyta jakby ktos dopiero co ja wlozyl , a sądząc po reszcie podzespołów rozrządu to ma przebieg taki jak i one, pasek wytarty od strony zębow jest strasznie , az do białego włókna...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, 21:40 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
motoria
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Sączy się na pewno z podstawy filtra.Z uszczelki pompy to się leje olej jak jest nieszczelność.
orel11
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Miałem dokładnie to samo ,cały silnik uwalony.Przy wymianie rozrządu robiłem wszystko,tylko zimeringu od strony sprzęgła nie zmieniałem.
Efekt-silnik suchy tylko pokrywą zaworów trochę leci.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

motoria pisze:
Sączy się na pewno z podstawy filtra.Z uszczelki pompy to się leje olej jak jest nieszczelność.
Tzn jak mocno sie leje ?? ;)

Tutaj jest poprostu zawalony taką mazią , jako to olej z innymi brudami sie zmiesza i utworzy. Od przodu silnika na łącznie z miską jest mokry i to dośc mocno ale nie jest tak aby sie lało z niego ciurkiem. Bardziej mi to wygląda na wyciek z uszczelniacza , patrząc na opis na naklejce jaka jest w aucie to miał miec rozrząd zmieniony około 40kkm temu (innej nie ma a i data wymiany by sie pokrywała z oznaczeniami roku produkcji na rolkach), a i wpis jest an dośc spory przebieg bo 90kkm , czyli jakies 130kkm ychodziłoby ze auto zrobiło na tym rozrządzie. Więc mozliwe ze uszczelniacz nie wytrzymal tego przebiegu i to z niego tak się leje. Pasek nie jest zalany , tylko osłona pod paskiem i miska od strony rozrządzu oraz troche obudowa pompy.

Nie wiem własnie czy jest sens ruszać tą pompę , moze nie z tamtąd to leci...
motoria
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

W takim razie stawiam na simmering. Z pompy na pewno nie bo pod jej uszczelka jest oliwa pod ciśnieniem i na wyższych obrotach się leje jeżeli jest tam nieszczelność.
Cyba ze jest juz przerobiona sruba od napinacza na szpilkę z gwintem w pompie i szpilka za mocno wkręcona odpycha pompie od bloku i wtedy tez może lecieć na tym połaczeniu
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

orel11 pisze:
Uszczelka jest metalowa i chyba tylko w ASO dostępna..
Uszczelkę mozna w IC kupic , mają Corteco lub Erling , dziś nawet dzwoniłem i jest na miejscu tutaj u nas Erling.

Nawet na ich stronie jest;
http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=A8979C#x
Cena w hurcie jest jeszcze nizsza więc nie jest zle , tylko własnie zastanawiam sie czy warto sobie robote robić i ja wymieniac ;).

motoria pisze:
W takim razie stawiam na simmering. Z pompy na pewno nie bo pod jej uszczelka jest oliwa pod ciśnieniem i na wyższych obrotach się leje jeżeli jest tam nieszczelność.
Cyba ze jest juz przerobiona sruba od napinacza na szpilkę z gwintem w pompie i szpilka za mocno wkręcona odpycha pompie od bloku i wtedy tez może lecieć na tym połaczeniu
Wiesz co , jeszcze napinacza nie demontowałem bo juz ciemno było a przy lampie to nie robota w/g mnie i jutro bedziemy demontować pasek i napinacz. Więc bede wiedział co i jak.... Ale nie , napinacz jest normalnie srubą przykręcony z tego co pamiętam i to w dodatku na Torx chyba .

Umyjemy chyba silnik , zmienimy tylko uszczelniacze , złozymy rozrząd i zobaczymy jak bedzie.
motoria
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Jak torx.. to oryginalna śrubka. Także dałbym sobie spokój z pompą na twoim miejscu.
orel11
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Zapewne odkreciłeś osłonę od rozrządu co trzyma też pompę 2 srubkami.Wiec może cieknąć i ja bym zmieniał ,bo dużo roboty nie ma.Za to później rozrząd znowu zwalać to ja dziękuję.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

I chyba tak zrobie , nie bede ruszał pompy , wymyje silnik na ile sie da z tej strony , wymieni się uszczelniacz wału na dole i wałka u góry i złozy rozrząd. Zobaczymy co bedzie po wymianie.

orel11 pisze:
Zapewne odkreciłeś osłonę od rozrządu co trzyma też pompę 2 srubkami.Wiec może cieknąć i ja bym zmieniał ,bo dużo roboty nie ma.Za to później rozrząd znowu zwalać to ja dziękuję.
Osłony nie ruszałem , bo chyba chodzi Ci o tą osłone co jest pod paskiem , czyli przykręcona do bloku silnika ? Tej nie ruszałem. Wiem o które chyba srubki chodzi , o te dwie przy pompie wody ??

Chyba ze ktoś juz wczesniej kiedys je odkręcał i z tamtąd tez troche cieknie teraz...
orel11
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Tak o te śrubki chodzi.Ja je niestety odkręciłem i przez to zmieniałem tą uszczelkę ,bo nie chciało mi się zwalać 2 raz rozrządu.
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Zrób wszystko ja zmieniłem tylko simering i robiłem 2 razy pompa oleju ma kilka wspólnych śrub
i jak je dokręcisz inaczej jak pozostałe to bedzie ciekło , mi gość zrobił miskę i pompę na pastę elringa i jak narazię jest ok
orel11
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Pompy nie powinno się uszczelniać żadnym silikonem czy pastą.Tam jest ciśnienie i może wypchnąć silikon.Nowe uszczelki nie są drogie.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Wyciek zlokalizowany na 90%, cieknie z uszczelnienia miski olejowej z pompą olejową. Więc zapadła decyzja ze zwalamy miskę aby to uszczelnic a przy okazji w takim razie i wymieni się uszczelkę pompy olejowej. Koszt uszczeli Erling w AD po rabatach to 18zł, uszczelki jeszcze nie mam ale zamówiona jest i mam ją odebrac o 15-tej. A i tak trzeba uszczelnic miskę to juz wymienic uszczelkę pompy to chyba w tym momencie juz naprawde niewiele więcej roboty.

Jakby komuś się przydał to nr ref. uszczelki pod pompę oleju firmy ERLING to EL234560.

Złozyliśmy wszystko do kupy na starym rozrządzie jeszcze , wczesniej wymyty silnik został z prawej strony i uruchomione auto , po jakimś czasie zrobiło się mokro na połączeniu miski z pompą oleju więc dlatego stawiam ze to tam jest wyciek. Mokre jest na połączeniu , powyzej połączenia po zdemontowaniu ponownie wszystkiego jest sucho... Auto chodziło z dobre 40 minut i mokro sie zrobiło do tego stopnia ze po misce zaczeło sciekać i się utworzyła taka "zlewka" olejowa na rancie miski w jednym miejscu.
motoria
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

No pewnie... jak już zwalicie miskę to grzech nie wymienić tez uszczelki pompy.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Uszczelke od pompy erlinga kupiłem wczoraj i jest cała metalowa , stara zdemontowana jest taka wielowarstwowa , w srodku metal a na zewnętrz powleczona innym materiałem (zapomniałem jak sie on dokładnie zwie). Do uszczelki tej metalowej nie trzeba dawać zadnego uszczelniacza dodatkowego w postaci masy uszczelniajacej lub silikonu ?? Ma taki rowek wytłoczony który po dokręceniu powinien docisnąc się do pompy i uszczelnic i to tyle ??
Ostatnio zmieniony 20 lut 2013, 17:35 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
orel11
Samodzielny mechanik

14
Model:
Kontakt:

Ja starą miałem metalową i nową też.Po wymianie nic nie cieknie ,a nie powinno się jej wklejać bo tam ciśnienie oleju jest.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

No i zaraz skręcimy ją bez zadnego silikonu i innego cudactwa. Winowajczynią wycieku okazała się pęknięta miska olejowa i to powiedziałbym ze dośc mocno , przynajmniej rysa pęknięcia jest od flanszy co się skręca z górą silnika tak do połowy wysokosci miski pod pompą oleju. Ciekło z samej góry przy flanszy z pęknięcia. Miska druga juz jest kupiona , co prawda uzywka ale nie widac zadnych uszkodzeń na niej.
kreciol81
Nowy T4

5
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 multivan
Kontakt:

Uszczelka pompy oleju 2.5 tdi

Nieprzeczytany post autor: kreciol81 »

Witam wszystkich.
Jestem w trakcie przygotowania do montażu drugiego silnika do mojego busika. Kupiłem komplet uszczelek firmy ajusa, w którym producent umieścił 2 sztuki uszczelek pompy oleju- jedna metalowa, druga taka sama papierowa. Która lepiej zamontować? Sam metal to uszczelni? Wolał bym nie powtarzać tej operacji po montażu na aucie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”