T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 05:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 października 2020, 10:02 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2016, 14:17
Posty: 65
model: Multivan t4 Allstar
silnik: 2.4d

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
Witam.
Mam pytanie, ponieważ w obecnym multivanie 1993 r 2.4d (licznik z obrotomierzem) nie działa mi wskazanie temperatury, a w garażu mam sprawny licznik ale od benzyny 1996r to czy mogę na chwile podmienić te liczniki i sprawdzić czy na liczniku od benzyny ruszy się temperatura. Dodam że czujnik dwu pinowy wymieniłem i nic to nie zmieniło.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 października 2020, 19:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7225
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 63 razy
Pomógł: 692 razy
Wymienić należy czujnik czteropinowy. Dwupinowy jest od świec żarowych.


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 października 2020, 18:54 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2016, 14:17
Posty: 65
model: Multivan t4 Allstar
silnik: 2.4d

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
Czujnik czteropinowy wymieniony i dalej nic. Jak sprawa podmiany licznika wygląda? Mogę na chwile podmienić czy nie?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 października 2020, 19:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 7225
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV

Podziękował: 63 razy
Pomógł: 692 razy
Możesz.


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 października 2020, 20:16 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1357
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 115 razy
A masa przy czujniku sprawdzona.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 października 2020, 09:28 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2016, 14:17
Posty: 65
model: Multivan t4 Allstar
silnik: 2.4d

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
Jak sprawdzić masę? Czy na czujniku czteropinowym są dwie masy? Info gdzieś przewinęło mi się w internecie... Że są dwa piny z masą.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 października 2020, 17:39 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1357
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 115 razy
Bardzo prosto sprawdzić. Wypinasz wtyczkę i sprawdzasz woltomierzem napięcie między pinem masowym a plusem akumulatora. Jak jest zbliżone do napięcia na akumulatorze to jest dobrze. Druga metoda to omomierz i sprawdzasz między pinem masowym a masą akumulatora. Ma być parę om. https://t4-wiki.de/wiki/Geber_G2_(K%C3%BChlmitteltemperaturanzeige) Tylko dobrze sprawdź ze schematem które to piny. Pamiętaj że twoja T4 jest z 93r. A tam mogą być inne schematy. Na forum gdzieś one chyba są. Jak nie to później poszukam u siebie.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 29 października 2020, 21:34 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2016, 14:17
Posty: 65
model: Multivan t4 Allstar
silnik: 2.4d

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
Masa na czujniku jest. Na dniach podmienię na chwilę licznik z benzyniaka i zobaczę czy wskaźnik ruszy się...


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 29 października 2020, 23:44 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1357
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 115 razy
Nie lepiej wyciągnąć wtyczkę licznika i podpiąć omomierz. Podłączasz go między 23 pinem wtyczki licznika a masą. Sprawdzisz czy ze wzrostem temperatury maleje oporność. Jeżeli tak to uszkodzony licznik. Rozebrać i sprawdzić zimne luty. https://t4-wiki.de/wiki/Kombiinstrument


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 11 listopada 2020, 21:42 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2016, 14:17
Posty: 65
model: Multivan t4 Allstar
silnik: 2.4d

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
Temat zamkniety, usterka usunięta, wadliwy okazał się zegar (tarcza) od temperatury i wskazania paliwa. Wymieniłem i wszystko chodzi. Wszystkim którzy próbowali pomoc dziękuję.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 22:20 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2016, 14:17
Posty: 65
model: Multivan t4 Allstar
silnik: 2.4d

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
I entuzjazm opadł.... Dzisiaj rano idę do auta, odpalam i wskazówka od temperatury od razu startuje na połowę zakresu ( po około minucie już jest połowa zakresu).
W dzień nie za bardzo miałem czasu zajrzeć ale na wieczór polazłem do mojego Gada:) Sytuacja wygląda tak:
Silnik zimny, na dworze około 6 stopni, więc odpalam. Po odpaleniu po około 5-6 sekundach zaczyna startować wskazówka i leci do drugiej kreski, po następnych pięciu minutach jest 2,5 kreski, po następnych pięciu minutach znowu schodzi do drugiej kreski, po dziesięciu minutach jest delikatnie powyżej drugiej kreski. Co zauważyłem że wskazówka nie startuje od razu po odpaleniu tylko po pewnej chwili. Okazuje się wskazówka startuje w momencie załączenia lub wyłączenie ( słychać tylko tyknięcie) się przekaźnika 60. Już sprawdziłem że jest to przekaźnik świec żarowych. Czy winny może być przekaźnik?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 listopada 2020, 22:49 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2016, 14:17
Posty: 65
model: Multivan t4 Allstar
silnik: 2.4d

Podziękował: 1 raz
Pomógł: 0 razy
Kurcze czy nikt nie wie czemu tak się dzieje że przekaźnik świec puszcza i w tym momencie startuje wskaźnik temperatury.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 listopada 2020, 00:19 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1357
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 115 razy
Pewnie podczas prac w liczniku nastąpiła druga awaria. Zimny lut. Rozebrać licznik i sprawdzić wszystkie luty.
Poczytaj ten temat https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=15333 .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB