T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest środa, 30 września 2020, 16:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 09:13 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 stycznia 2011, 15:53
Posty: 1268
Lokalizacja: Warszawa
model: WV T4 Multivan
silnik: 2.5 TDI AXG

Podziękował: 33 razy
Pomógł: 40 razy
Montaż zestawu doposażeniowego Modułu komfortu kierunkowskazów 000 998 229a

Zdecydowałem się na oryginalny moduł ze względu na jakość wykonania, oraz to że pasuje Plug & Play
Wymaga jedynie połączenia przewodów wiązki modułu i kostki wyłącznika awaryjnych numery przewodów w obu kostkach są takie same więc nie ma mowy o pomyłce.
Dotyczy to modeli 99-03 trójkątnym wyłącznikiem awaryjnych
podłączamy pięć przewodów
1-49a wyjście przerywacza
2-prawy kierunek
3-lewy kierunek
6-31 masa
7-15 plus po zapłonie

Potrzebne narzędzia:
- Śrubokręt krzyżakowy
- Wyjmak do konektorów
opcjonalnie zaciskarka do konektorów

Załącznik:
20161119_173356.jpg

Załącznik:
20161119_173402.jpg


Prace rozpoczynamy od demontażu osłony stacyjki następnie ściągamy osłonę licznika oraz odkręcamy puszkę immo, następnie wyciągamy wtyczkę z wyłącznika awaryjnygh
Załącznik:
20161119_180049.jpg

następnie zdejmujemy zaślepkę schowka pod deską ja zdecydowałem się dodatkowo na wyjęcie panela klimatronika aby mieć lepszą widoczność
Załącznik:
20161119_180114.jpg

montujemy gniazdo przekaźnika w istniejącym wsporniku obok przekaźnika klimatyzacji
wspornik znajduje się za popielniczką
Załącznik:
20161119_180814.jpg

następnie wkładamy przekażnik
Załącznik:
20161119_181020.jpg

następnie przeciągamy wiązkę aby wystawała obok wtyczki awaryjnych
numery przewodów znajdują się na różowej zaślepce
Załącznik:
20161119_181500.jpg

Teraz łączymy przewody ja zdecydowałem się na stałe połączenie połączenie wiązek przez obcięcie i zrobienie nowych konektorów plusem takiej operacji jest mniejsza ilość kostek połączeniowych pod deską.
Zestaw ten pozwala na podłączenie bez żadnego obcinania i zaciskania ale wtedy mamy jedną kostkę więcej.
Załącznik:
20161119_182500.jpg

widok połączonych wiązek oraz pozostałej kostki
Załącznik:
20161119_184542.jpg

następnie wpinamy kostkę do wyłącznika awaryjnych składamy obudowy i cieszymy się komfortowymi kierunkowskazami.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


_________________
ObrazekObrazek



Za ten wpis autor paweł t4 podziękowali: 2 Probe041 (niedziela, 20 listopada 2016, 14:39) • rafflex (niedziela, 20 listopada 2016, 09:14)
  Statystyki: 9.52%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 09:18 
Online
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 6 stycznia 2012, 14:41
Posty: 4291
Lokalizacja: Kraków
opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
model: T4 Mixt vel Bestel
silnik: 2.5 TDI ACV>102KM

Podziękował: 266 razy
Pomógł: 446 razy
Jest jakaś możliwość programowania tego modułu tak jak tych sprzedawanych na allekupa?
Czy pod tym numerem "000 998 229a" kryje się wszystko co jest potrzebne czy trzeba jeszcze jakieś kabelki/piny dokupić?


_________________
Obrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 09:50 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 stycznia 2011, 15:53
Posty: 1268
Lokalizacja: Warszawa
model: WV T4 Multivan
silnik: 2.5 TDI AXG

Podziękował: 33 razy
Pomógł: 40 razy
rafflex napisał(a):
Jest jakaś możliwość programowania tego modułu tak jak tych sprzedawanych na allekupa?
Czy pod tym numerem "000 998 229a" kryje się wszystko co jest potrzebne czy trzeba jeszcze jakieś kabelki/piny dokupić?

Jest to kompletny zestaw zawiera wszystkie potrzebne elementy jedynie przy podłączeniu takim jak moje trzeba dokupić pięć pinów. Moduł nie jest programowalny jedno dotknięcie manetki trzy razy miga kierunkowskaz.


_________________
ObrazekObrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 14:28 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 10:16
Posty: 5264
model: Mixt
silnik: ACV

Podziękował: 50 razy
Pomógł: 480 razy
A do starszej wersji (z oddzielnym przerywaczem) można nabyć taki zestaw?


_________________
Administrator w stanie spoczynku.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 14:35 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11637
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 294 razy
Pomógł: 762 razy
Oryginalnego nie ma :) Ja bym próbował wpiąć go przed przerywaczem w takim przypadku :)


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 14:46 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 3007
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 199 razy
Pomógł: 124 razy
paweł t4 napisał(a):
trzeba dokupić pięć pinów
Można prosić o numer takiego pina i źródelko? Choodzi mi o taki dwułapkowy kostkowy na konektor przekaźnikowy (6.3mm).


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 14:53 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11637
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 294 razy
Pomógł: 762 razy
Adampio napisał(a):
paweł t4 napisał(a):
trzeba dokupić pięć pinów
Można prosić o numer takiego pina i źródelko? Choodzi mi o taki dwułapkowy kostkowy na konektor przekaźnikowy (6.3mm).
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... t-1-3-1025


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 15:20 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 3007
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 199 razy
Pomógł: 124 razy
Dzięki <england>

Dla potomności, rozmiar 4.8mm
na przewód do 1mm^2 - 000979135
na przewód od 1 do 2.5 mm^2 - 000979227
od 2,5 do 4mm^2 - 000979306


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 15:29 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 stycznia 2011, 15:53
Posty: 1268
Lokalizacja: Warszawa
model: WV T4 Multivan
silnik: 2.5 TDI AXG

Podziękował: 33 razy
Pomógł: 40 razy
slimak napisał(a):
A do starszej wersji (z oddzielnym przerywaczem) można nabyć taki zestaw?

Zestaw jest w dwóch wersjach takiej jak moja i druga bez kostki połączeniowej której i tak nie wykorzystałem. Tylko ten bez kostki jest 50 zeta droższy.
Bez problemu podłączysz do starszych modeli, wystarczy spojrzeć w schemat zasada działania jest taka sama tylko przerywacz zamiast w wyłączniku jest w skrzynce bezpieczników
schematy http://t4-wiki.de/wiki/Schalter_E3_(Warnlicht)


_________________
ObrazekObrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 18:02 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 lipca 2015, 21:13
Posty: 493
Lokalizacja: Lubuskie blisko Granicy
model: vw t4
silnik: 2.5TDI ACV

Podziękował: 49 razy
Pomógł: 36 razy
Jaki koszt zakupu tego zestawu i gdzie go nabyc ?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 18:07 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11637
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 294 razy
Pomógł: 762 razy
ASO 220zl


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 18:16 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 stycznia 2011, 15:53
Posty: 1268
Lokalizacja: Warszawa
model: WV T4 Multivan
silnik: 2.5 TDI AXG

Podziękował: 33 razy
Pomógł: 40 razy
SANCZO napisał(a):
Jaki koszt zakupu tego zestawu i gdzie go nabyc ?

Ja kupowałem w sklepie internetowym Benpol wraz z innymi częściami po rabacie za 200 zeta <england>


_________________
ObrazekObrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 21:30 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 3007
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 199 razy
Pomógł: 124 razy
Ceny w przedstawicielstwach VW są w zasadzie wszędzie jednakowe. Ja sprawdzam cenę w sklepie internetowym Benepola a potem zamawiam telefonicznie w ASO dostępnej zbiorkomem, ostatnio u d.Szewczyka na Radzyminskiej (teraz jakoś im. dwojga trudnych nazwisk)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 listopada 2016, 22:18 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): sobota, 26 marca 2016, 20:54
Posty: 126
model: T4
silnik: 1.9td

Podziękował: 13 razy
Pomógł: 5 razy
fajna relacja , przyda sie przyłszłościowo


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 sierpnia 2020, 19:29 
Online
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 6 stycznia 2012, 14:41
Posty: 4291
Lokalizacja: Kraków
opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
model: T4 Mixt vel Bestel
silnik: 2.5 TDI ACV>102KM

Podziękował: 266 razy
Pomógł: 446 razy
paweł t4 napisał(a):
Zestaw ten pozwala na podłączenie bez żadnego obcinania i zaciskania,....


Ale JAK ???


_________________
Obrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 sierpnia 2020, 23:40 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 października 2012, 13:56
Posty: 2161
Lokalizacja: Mierzeja Wiślana
opis: Birthdate: 24.01.1996
model: T4
silnik: AWT

Podziękował: 83 razy
Pomógł: 68 razy
Aleś odkopał. Wyjmujesz konektory z wtyczki awaryjnych i wpinasz we wiązkę komfortowych kierunków. Następnie konektory z owej wiązki wpinasz w miejsca wypiętych wcześniej konektorów i cieszysz się komfortowymi kierunkami <hi> <yahoo>



Za ten wpis autor Patrick podziękował: rafflex (sobota, 15 sierpnia 2020, 17:52)
  Statystyki: 4.76%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 15 sierpnia 2020, 17:51 
Online
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 6 stycznia 2012, 14:41
Posty: 4291
Lokalizacja: Kraków
opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
model: T4 Mixt vel Bestel
silnik: 2.5 TDI ACV>102KM

Podziękował: 266 razy
Pomógł: 446 razy
Odkopałem, bo w końcu moduł doczekał się montażu.
Dzięki za wskazówkę, jednak zdecydowałem się na wlutowanie wiązki od modułu do wiązki od włącznika awaryjnych.
Działa. <taniec>


_________________
Obrazek


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB