T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2020, 21:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 17 marca 2020, 23:50 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): niedziela, 2 marca 2014, 23:49
Posty: 127
model: VW T4
silnik: 1.9 TD

Podziękował: 14 razy
Pomógł: 14 razy
Bigos. Z tym trzecim przekaźnikiem to chyba przesadziłeś.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 marca 2020, 09:50 
Offline
teczkownik

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2011, 11:29
Posty: 654
Lokalizacja: Łańcut
model: Caravelle
silnik: 2.4D

Podziękował: 42 razy
Pomógł: 27 razy
Myślę że nie przesadza ,miałem przypadek że strasznie grzał mi się przełącznik świateł aż nagle stopił się w środku, takie rozwiązanie podane przez kolegę zapewne uchroniło by przed zniszczeniem, inna sprawa że być może na konektorach nie było dobrego połączenia stąd grzanie na stykach


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 marca 2020, 11:30 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1256
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 97 razy
Odpowiedź częściową dał Ci kolega mjanusz69. Chodzi ot że jak napięcie po wyjściu ze skrzynki bezpiecznikowej na manetkę jest już dużo niższe niż napięcie z alternatora, to stosujemy trzeci przekaźnik. Albo wymieniamy całą skrzynkę bezpiecznikową i wyłącznik świateł ( tam gdzie istnieje problem ze stratą napięcia). Można go stosować profilaktycznie żeby uniknąć zniszczenia wyłącznika świateł, Tak jak pisał wcześniej kolega.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 marca 2020, 23:14 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): wtorek, 16 sierpnia 2016, 09:54
Posty: 429
Lokalizacja: P-ń Wlkp
model: t4 caravelle L syncr
silnik: ACV
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 7 razy
Pomógł: 20 razy
Też nie rozumiem idei 3go przekaźnika. Prąd idący z manetki ma zasilić tylko cewki 2ch przekaźników, a napięcie na styki robocze i tak powinno być pociągnięte bezpośrednio z aku.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 marca 2020, 23:27 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): niedziela, 2 marca 2014, 23:49
Posty: 127
model: VW T4
silnik: 1.9 TD

Podziękował: 14 razy
Pomógł: 14 razy
W temacie było wyjaśnione 2 przekaźniki jeden świateł drogowych, drugi mijania i to wszystko.
Dublowanie przekaźników to jak zakładanie dwóch gumek na wszelki wypadek.
Tyle w temacie.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 marca 2020, 23:30 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 2902
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 193 razy
Pomógł: 118 razy
@garbaty: w jednej z wersji tak jest. Ale w bardziej popularnej - styki robocze przekaźników wstawia się w miejsce styków przełącznika krotkie/długie (lewy pająk), a ten przełącznik wtedy sluży tylko do sterowania cewkami tych przekaźników. Modernizacja odbywa się w takiej wersji bez żadnego cięcia, bo tylko z kostki na tyle skrzynki elektrynki wypinasie dwa piny i wtedy bardzo łateo wrócić do oryginału. Ale wymaga to dobrego przwwodnictwa i na bezpiecznikach oryginalnych i na reszcie stykow


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 09:36 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 kwietnia 2011, 11:50
Posty: 63
Lokalizacja: Olsztyn
model: VW T4
silnik: 2,5 TDI, AJT

Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz
z tym trzecim przekaźnikiem na plus z włączników to już chyba przesada, Przecież tam jest malutki amperaż potrzebny tylko do cewki przekaźnika. A wspomniane wyżej nagrzewanie się włączników występowało w fabrycznych instalacjach, gdzie plus właściwy do zasilania żarówek szedł przez włączniki a nie jak w Adaptacji instalacji świateł do którego nawiązuje ten post. Tak samo jestem zwolennikiem przerwania instalacji na ostatnim odcinku czyli skrzynka - żarówki z prostej zasady, Im bliżej żarówek z nowym plusem i nowym zdrowym przewodem, tym mniejszy opór i brak strat po starej instalacji, przewody przy manetce mają mniejszy przekrój i powrót plusów na żarówki po tej drodze będzie miał większy opór i dłuższą drogę po starej instalacji. Natomiast wpięcie się w wiązkę skrzynka - żarówki będzie miało mniejsze straty. Bo w tej Adaptacji co do oporu i strat ważniejsza jest droga Plusy powrotne z nowych przekaźników do żarówek a druga strona z włączników ma za zadanie tylko zasilić cewki nowych przekaźników - a tam wysoki amperaż jest nieistotny.


_________________
Nie jeździj szybciej, niż Twój Anioł stróż potrafi latać...


Ostatnio edytowano czwartek, 19 marca 2020, 23:08 przez singers1, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 marca 2020, 13:35 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1256
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 97 razy
Sorry macie rację, za dużo na głowie. <ziew> Idę dalej męczyć automat.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 17:41 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): wtorek, 24 kwietnia 2012, 20:48
Posty: 28
Lokalizacja: Rzeszów
model: multivan 1992
silnik: 1,9 TDI AFN

Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz
Panowie, stosując się do rady kolegi Bigosa (próba podpięcia przewodu bezpośrednio z + aku pod lampę - dała efekt pożądany) stwierdziłem, że będę ciął przewody, żeby ominąć skrzynkę. I tu kilka pytań:
- co z instalacją w samochodzie (cięte przewody świateł mijania i drogowych i przewody pociągnięte od + aku ) - zostają czy demontaż do stanu pierwotnego?
- w jaki sposób montuję przekaźniki, które kable do którego wtyku, itd?
Proszę o najprostszą wersję wskazówek, jak chłopu na miedzy.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 18:10 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 listopada 2015, 13:59
Posty: 2902
Lokalizacja: Warszawa
model: T4 Multivan '95
silnik: 2.4D AAB
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 193 razy
Pomógł: 118 razy
Podpinasz do przewodów żarówkowych (plus określonego włókna i wspólny minus) cewkę przekaźnika


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 18:56 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1256
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 43 razy
Pomógł: 97 razy
Na przewodach wychodzących ze skrzynki i tak nie będzie napięcia, czyli zrobisz jak uważasz. Tylko do każdej lampy załóż bezpiecznik ( 4 sztuki) tak jak w oryginale. Możesz 2, ale jak spali Ci się bezpiecznik to obie lampy nie działają, a tak tylko jedna.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB