T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest środa, 28 lipca 2021, 12:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: sonda lambda
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 lipca 2021, 20:48 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
Witam miałem takie błędy jak na foto 2(niżej) , po wymianie sondy na Bosch , mam błąd ja na foto 1(wyżej) , dodam że przed zmianą sondy spalanie na liczniku nie schodziło poniżej 18 l a po odpaleniu auta 99.9 , po wymianie sondy spalanie schodzi poniżej 13 , a po odpaleniu auta 40l , więc wróciło do normy (z przed 3 miesięcy) , ale dlaczego wciąż występuje ten błąd , silnik 2,8 vr6 , AES z LPG Diego 3


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 22 lipca 2021, 13:36 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11849
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 297 razy
Pomógł: 964 razy
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00525


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 22 lipca 2021, 22:49 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1466
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 173 razy
Ja bym przeczyścił przepustnicę i zrobił adaptację jej. Sprawdził bym też czy niema lewego powietrza między przepływką a przepustnicą.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 02:07 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
Hejka a powiedz mi czy z tego "zaworka" powinno tak syczeć ??? wcześniej tego nie miałem , w zasadzie to nie zaworek , bo pisze że to filtr https://www.youtube.com/watch?v=nkSASFHbiDQ


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 11:24 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1466
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 173 razy
Jak syczy to znaczy że coś się dzieje z podciśnieniem. Posprawdzaj przewody czy są całe. Musisz każde połączenie ściągnąć i sprawdzić czy końcówka przewodu podciśnieniowego jest całe.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 14:45 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
ale to syczy na tym białym zaworku widocznym na filmie , z etki wynika że to jest filtr , a właśnie tamtędy syczy (zaciąga powietrze)


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 25 lipca 2021, 01:17 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1466
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 173 razy
To znaczy że coś dzieje się złego z podciśnieniem.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 25 lipca 2021, 01:55 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
a mógł byś spojrzeć u siebie czy ten filterek - biały-czarny , (1 - 4 sek filmu i foto poniżej) zasysa powietrze ?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 25 lipca 2021, 16:33 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2010, 12:17
Posty: 1070
model: T4
silnik: ARL+

Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy
To napewno "filterek" ?
Dla mnie wygląda to jak rozpadnięta obudowa zaworku zwrotnego, podobne widywałem w TDi.


_________________
220/440 <09>


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 25 lipca 2021, 21:04 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1466
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 173 razy
ostryt4 to nie jest rozpadnięty zawór zwrotny, choć tak wygląd. Stasiu nie sprawdzę chwilowo tego u siebie bo rozebrałem głowicę i wymieniam pierścienie w pierwszym tłoku. Może inny ktoś co ma VR6 AES.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 25 lipca 2021, 23:13 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
OK , ale ciekawe bo:
tutaj pisze filtr powietrza----> https://www.jimellisvwparts.com/product ... 3843A.html
a tutaj zawór próżniowy-----> https://2407.pl/vag-brand/zawor-proznio ... -22140097/
coś mi się wydaje że to jest chyba zawór próżniowy , i jest uwalony , bo wcześniej mi tam nie syczało (przynajmniej nie słyszałem) , muszę to jutro gdzieś kupić (w moim lokalnym sklepie nie ma nawet na zamówienie) , może będzie w serwisie w normalnej kasie) i go wymienię , i zobaczę czy będzie wywalać dalej błąd na vagu , bo qrczę w piątek wyjeżdżam na Chorwację , tym busem


EDIT: to chyba jednak filtr , jestem już skołowany tym ustrojstwem https://auto-plus.pl/make.asp?t=7&kodto ... &brand=VAG


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2021, 07:51 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 listopada 2010, 20:00
Posty: 1466
Lokalizacja: ZCH
model: t4 caracelle
silnik: VR6

Podziękował: 47 razy
Pomógł: 173 razy
Podłącz manometr do podciśnienia i zobacz jak jest.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2021, 09:43 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
Dzwoniłem do serwisu vw , część już nie dostępna , ale pan powiedział , że to jest jednak filtr , i ma tam syczeć , bo tam jest zaciągane powietrze , co do samego podciśnienia , to na interfejsie z gazu wskazuje że wszystko OK .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2021, 20:32 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
a więc tak : spalanie po wymianie sondy lambda około 14 l (wszystko po mieście) , błędy które wywalało z fotek powyżej - zepsuty mapsensor od gazu , po zmianie , spalanie na fis w normie od 8 - 14 litrów LPG


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 27 lipca 2021, 23:49 
Offline
podteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2015, 01:35
Posty: 254
Lokalizacja: Katowice
model: MULTIVAN
silnik: 2,8 VR 6

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 26 razy
dzisiaj zrobione 70 km , nadal brak błędów , mapa gazu ładnie się "załadowała"


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB