T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest środa, 28 lipca 2021, 13:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Słabe hamulce
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 maja 2021, 08:54 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 304
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 168 razy
Witam, mam problem z układem hamulcowym, silnik 2.5 ajt układ z abs, pedał hamulca na zgaszonym jest ,,gumowaty", po odpaleniu silnika wciskajac wpada w podłogę , jak szybko przycisnę drugi raz w ogóle niema hamulca ,trzeba chwilę odczekać żeby wrócił , wymieniłem klocki przód i tył tarcze ok. , odpowietrzałem przez przelewanie i naciskanie hamulca, wymieniłem pompę hamulcową, ominąłem korektor siły hamowania, wyczyściłem vacum i podłożyłem podkładkę pod sprężynę bo trochę klepała, przewody nie puchną, co to może być ? czy pompa abs może dawać takie efekty ? Mam drugiego T4 , tam hamulec na postoju daję sie trochę wcisnąć i robi się twardy jak kamień ,a tu jest miękki .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 maja 2021, 16:54 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:37
Posty: 11849
Lokalizacja: DW
opis: Artur
model: T4
silnik: 2.0 TDI VP
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 297 razy
Pomógł: 964 razy
Jak nie ma ESP a jest abs to odpowietrzenie można wykonać dopiero po próbie drogowej z wymuszeniem działania pompy abs, powtarzanie aż do skutku. Nie ma innej drogi. Kolejność od najdalszego koła do najbliższego pompy hamulcowej.


_________________
Nie pomagam na PW. Masz problem szukaj/pisz na forum


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 maja 2021, 20:22 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 304
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 168 razy
System bez Esp, czyli co hamować aż załączy się abs, odpowietrzyć i tak aż będzie dobrze , jutro spróbuję , dziś zauważyłem że podczas odpowietrzania przez przelewanie, z lewego tyłu płyn schodzi bardzo wolno w porównaniu z prawym tyłem .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 09:40 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:44
Posty: 4153
model: ...
silnik: ...
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 48 razy
Pomógł: 160 razy
Każdą t4 można odpowietrzyć normalnie, jeden pompuje drugi odpowietrza, zapewne coś źle robisz


_________________
Bandyci Mogą Wszystko
Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen:
"Nie dyskutuj z idiotą, sprowadzi cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..."


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 3 czerwca 2021, 10:18 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 304
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 168 razy
Do tej pory nigdy nie miałem takiego problemu, zawsze odpowietrzałem przez pompowanie i było ok.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 4 czerwca 2021, 09:07 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:44
Posty: 4153
model: ...
silnik: ...
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 48 razy
Pomógł: 160 razy
Szukaj winy w zatkanych przewodach lub rozwarstwionym przewodzie elastycznym


_________________
Bandyci Mogą Wszystko
Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen:
"Nie dyskutuj z idiotą, sprowadzi cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..."


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 5 czerwca 2021, 15:41 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 października 2013, 18:50
Posty: 149
Lokalizacja: Śląskie
model: T4 syncro
silnik: 2.5TDI ACV

Podziękował: 3 razy
Pomógł: 20 razy
Cześć

Z objawów raczej nie to , ale..
kiedyś nadłamała mi się jedna z rurek układu podciśnienia - hamulce stały się 'tępe', nie dało się zahamować z blokadą kół.
Im więcej hamowań tym gorzej..

Warto posłuchać pod maską czy coś sobie cicho nie syczy.


_________________
Pozdrawiam MooNeR
T4 Long Syncro Camper


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 10 czerwca 2021, 18:35 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 304
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 168 razy
Pompa była wadliwa, przepuszczała do serva, dopiero po zakorkowaniu wyjść okazało się że pedał nadal powoli leci, pompa podmieniona na kolejną i problem usunięty. Dzięki za wszystkie podpowiedzi .



Za ten wpis autor pelek37 podziękował: Probe041 (czwartek, 10 czerwca 2021, 18:38)
  Statystyki: 4.55%
Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 16 czerwca 2021, 22:04 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 304
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 168 razy
Niestety , auto stało od wymiany pompy nie używane , dziś w drogę a tu to samo , pojechałem na stację diagnostyczną , siła hamowania, każdego z kół równa i prawidłowa na odpalonym i zgaszonym silniku, auto da sie zatrzymać i przy gwałtownym i powolnym hamowaniu, ale pedał za każdym razem leci aż do podłogi, cholera mię bierze , coś się przewala w tej pompie abs ? Zdarzyło się też tak, że po wciśnięciu do podłogi ,odpuściłem, ponowne wciśnięcie i brak hamulca pedał od razu poleciał do końca, tak jak by coś nie pozwoliło pompie na powrót do tyłu .czuć tylko opór sprężyny w serwie .


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 18 czerwca 2021, 23:25 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:44
Posty: 4153
model: ...
silnik: ...
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 48 razy
Pomógł: 160 razy
A powiedz auto masz od początku tzn czy wcześniej wszystko było dobrze czy tak już kupiłeś z ta przypadłością


_________________
Bandyci Mogą Wszystko
Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen:
"Nie dyskutuj z idiotą, sprowadzi cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..."


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 20 czerwca 2021, 10:19 
Offline
podteczkownik

Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 18:00
Posty: 304
model: t4
silnik: 2.4

Podziękował: 40 razy
Pomógł: 168 razy
Kupiłem takiego, ktoś już z tym walczył , ja myślałem że to tylko zapowietrzenie.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 24 czerwca 2021, 22:24 
Offline
nadteczkownik doskonały
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:44
Posty: 4153
model: ...
silnik: ...
ostrzeżenia: 1

Podziękował: 48 razy
Pomógł: 160 razy
Możliwe że masz nie odpowiedni pedał hamulca względem serwa, były dwa rodzaje, możliwe że ktoś coś kombinował, miałem tak u siebie


_________________
Bandyci Mogą Wszystko
Pamiętaj ,ze gaz niszczy silniki ,ale tylko tym ,którzy go nie maja :mrgreen:
"Nie dyskutuj z idiotą, sprowadzi cie do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..."


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB