T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest niedziela, 25 sierpnia 2019, 15:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 26 lutego 2019, 23:35 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): poniedziałek, 6 marca 2017, 19:14
Posty: 16
model: caravella
silnik: 2.5 benz

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam jak w temacie mam t4 z 2002 2.5 benz z abs /esp. W aucie jest problem z AbS/ESP wyglądający następująco. Po uruchomieniu auta wszystko wydaje się w porządku lecz gdy przekroczymy ok 40 km/h wywala błąd abs/esp.
Podłączony komputer pokazuje-
1. błąd czujnika ciśnienia który jest w pompie hamulcowej - podmieniony na nowy nic nie zmienia.
2. błąd czujnika stopu podmieniony na nowy nic nie zmienia.

czujniki przy kołach dobre odczytują prędkość poszczególnych kół prawidłowo/ równo. Koronki na przegubach całe, instalacja sprawdzona bez uszkodzeń.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem jakieś sugestie?


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 5 marca 2019, 12:51 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2018, 11:21
Posty: 4
Lokalizacja: dolnośląskie
model: T4 Caravelle
silnik: 2.8 VR6 140KM

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Witam,

sugerowałbym z własnego doświadczeni aby zbadać dokładnie elementy układu ABS/ESP zaczynając z jednego bądź drugiego końca.

Ja u siebie po zapaleniu się lampki ABS postąpiłem tak:
1. Wymontowałem kontrolkę ABS, która u mnie jest na konsoli środkowej (czasami się zapalała w czasie jazdy i gasła sama bądź po stuknięciu w nią),
2. Rozebrałem obudowę kontrolki i dostałem się do niewielkiej płytki PCB z pinami (do których łączymy się kostką z przewodem),
3. Zauważyłem kilka pinów z ukruszonym lutowaniem,
4. Polutowałem je na nowo i złożyłem wszystko razem,
5. Zamontowałem wtyczkę i wpiąłem całość w kokpit,
6. Po uruchomieniu auta zapalił się ABS (już miałem ciary, że pewnie źle polutowałem i rozlałem lut miedzy ścieżkami),
7. Po kilku próbach włącz/wyłącz zapłon ABS zgasł a następnie zapalał się w trakcie jazdy (przy prędkościach powyżej 40kmh) - to wszystko działo się jednego dnia,
8. Diagnostyka VAG (dnia następnego) - wskazała błąd czujnika ABS prawy przód oraz tył (do diagnosty przyjechałem z działającym ABS - kontrolka się już nie świeciła i nie zapaliła się po drodze do warsztatu)
9. Błędy zostały skasowane, problem już nie powrócił do dnia dzisiejszego.

Osobiście uważam (spekuluję) ze wywołałem błąd ABS manipulując kostką w kontrolce z zapiętym akumulatorem a dodatkowo mogłem zakłócić działanie czujników ABS na kołach ponieważ podczas mrozu (dzień przed pojawieniem się błędu ABS) umyłem obficie auto, lejąc tez mocno karcherem po nadkolach. Możliwe, że czujniki ABS przy kołach też już są słabsze bo auto jest z 96 roku.

Generalnie nauka dla mnie jest taka aby diagnozować cały układ po kolei z jego jednego lub drugiego końca. VAG też może pomóc jako że błędów ABS-u nie byłem w stanie odczytać zwykłą aplikacją na telefonie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 13 marca 2019, 21:10 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): poniedziałek, 6 marca 2017, 19:14
Posty: 16
model: caravella
silnik: 2.5 benz

Podziękował: 0 razy
Pomógł: 0 razy
Sprawdzono chyba wszystko po kolei od czujników, komputera, kabli nawet komputer silnika był podmieniony . Już pomysłów brak. Wstawiam do autoryzowanego serwisu vw zobaczę co wymyślą. Mam tylko jeden błąd , błąd czujnika ciśnienia w pompie nr 1 , podmieniony na nowy, na inny z drugiego auta i dalej to samo. A wartości ciśnień na pompie są prawidłowe.


Góra
  Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB