VR6 obrócona panewka i krzywy wał

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=92
T4 Forum dotyczące silnika 2.8 AES , AMV w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
algreg
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: multivan t4
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

VR6 obrócona panewka i krzywy wał

Nieprzeczytany post autor: algreg »

Moje Uszanowanie Forumowiczom T4.Od pewnego czasu zaglądam na szanowne forum bez specjalnej aktywności ,aż przyszła i na mnie kolej z prośbą o poradę pomocną.Mam od roku Caravelle vr6 96rok zagazowaną BRC.Lubię to auto (poprzednie multivan 2,5benz) i uwielbiam nim jeździć aż do momentu gdy na wolnych obrotach na światłach kilka dni temu zgasła i ani mru,mru.Zaholowana do solidnego mechanika została uruchomiona ale pojawił się klekot,którego powodem była panewka przekręcona.Wymontowano wał i stwierdzono ,że jest krzywy.Moje pytanie: czy wały od innych VR6 pasują,czy jakieś proponujecie Koledzy inne rozwiązanie mojego problemu.Dla scisłości auto ma przebieg 185 tys .silnik AES 1996 .Auto było serwisowane i ta awaria jest kompletną zagadką.Pozdrawiam
algreg
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Re: VR6 obrócona panewka i krzywy wał

Moje Uszanowanie Wielbicielom T4. Napiszę co słychać na froncie walki o byt silnika VR6.Zdaję sprawę ,że w T4 królują wszelkiego rodzaju diesle i silnik taki jak mój jest rzadkością wobec tego będę na bieżąco informował Kolegów o postępie naprawy powyższego. Okazało się ,że tzw. słup, czyli blok jest we wszystkich VR6 taki sam wiec wał korbowy także. Na szrocie kupiłem wał z panewkami pochodzący z wv sharana rocznik wg szefa 2006.W firmie szlifującej wały sprawdzono wał jest ok. Jutro zaufany mechanik bierze się do montażu. Podobno przyczyną awarii była zatarta panewka na korbowodzie. Stary wał miał odchylenie w osi ok 0,7mm.A teraz ceny:wał z panewkami 250,sprawdzenie 100!.Wiem ,że robocizna nie będzie tania ,ale o tym i naprawie będę informował . To wszystko dzieje się w Olsztynie. Pozdrawiam
vwyogi
Znawca T4

13
Tematy: 32
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwyogi »

Sam robisz czy w warsztacie? jak w warsztacie to u kogo? Jetem ciekaw postepowy.
Pozdrawiam z Olsztyna
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

tylko pamiętaj że panewki były w innym bloku więc proponuje zakupić nowe panewki, a co do wału piszesz że był zatarty na korbowodzie, proponuję dać korbowód do sprawdzenia gdyż na 99% będzie do wymiany
algreg
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Moje uszanowanie. Najpierw kolega z Olsztyna:naprawę robi Marcin Zejer Firma "Martin" na Dajtkach. To jest Gość któremu ufam i nigdy się nie zawiodłem. Owszem panewki były w innym bloku ale ich stan wraz z wałem jest ok i mechanik określił ich zużycie na minimalne .Są to oryginały. Korbowód który był powodem wszystkiego został przeszlifowany i z nowymi panewkami będzie zamontowany. Po analizie dość nietypowej jak na ten silnik awarii przypuszczamy ,że powodem jest niedbalstwo poprzedniego właściciela, który dość niefrasobliwie traktował serwis silnika. Podczas zakupu po sprawdzeniu auta w salonie VW stwierdziłem poziom oleju poniżej min. zapytany o to sprzedawca nie umiał sensownie odpowiedzieć kiedy sprawdzał stan i ewentualnie uzupełniał olej. To jest tylko hipoteza ,że silnik pracował "niedosmarowany" i pomimo uzupełnienia po pewnym czasie korbowód spowodował taki opór ,ze panewka na wale przekręciła się jednocześnie powodując osiowe skrzywienie wału o 0,7mm.W poniedziałek auto mam odbierać to przekażę kolejne informacje .Dziękuję za uwagi i pozdrawiam. Algreg
MisiekVW
Forumowicz T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: Caravelle Assistance
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MisiekVW »

i jeszcze sprawdzić dlaczego zatarła się ta panewka????
marekvelzieciu
Początkujący T4

12
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
Opis: Marek Stary Laweciarz
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: marekvelzieciu »

Czyżby pompa oleju osłabła ?
algreg
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Szanowanko .No i kolejna garść informacji z frontu naprawy VR6.Otóz wygląda na to ,że nastąpił splot zdarzeń prowadzący do zatarcia panewki na korbowodzie. Tak jak poprzednio wspomniałem o zaniedbaniu olejowym tak dzisiaj na dokładkę okazało się ,że smok pompy oleju był poważnie zanieczyszczony kawałeczkami tworzywa ,które zostały po naprawie (jak powiedział mechanik) uszkodzonego rozrządu .Rozrząd naprawiono ale czystości smoka pompy nie sprawdzono i obok kiepskiego smarowania doszło utrudnione działanie pompy oleju . I to jest kolejna nauka dla potomności. Pozdrawiam
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

A ja dalej twierdze zmień mechanika, gdyż panewki były w innym bloku , przy takiej zabawie oszczędność 200zł bez sensu
algreg
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Szanowanko .Koniec wreszcie batalii o VR6.Już jeżdżę. Ale po kolei najpierw kolega z Krakowa-mechanika nie zmienię bo robię u niego od lat od omegi,forda,bmw,hondy,jeepa,merca,multivana aż do caravelli. Wyjaśnił mianowicie ,że panewki mają być z tymi samymi czopami jak w poprzednim bloku, gdyż umocowanie ich w każdym bloku jest identyczne i nie ma zużycie bo jest statyczne. Silnik chodzi pięknie,teraz przez 3000km muszę jeździć delikatnie, a potem znowu wymiana oleju i już normalnie.Przy okazji wymieniono świece i łącznik układu chłodzenia i uszczelki.Okazało się ,ze pompa oleju była zablokowana resztkami plastykowymi ślizgu łańcucha rozrządu .Robota 2000zł.A jeszcze gwoli porównania silnika 2,5 ,który mam w moim dość skorodowanym multivanie 93r z vr6 w caravelli to jazda jest zupełnie inną klasą.VR6 to po prostu sama przyjemność z jazdy. Gazu pali podobnie 13-15l.Pozdrawiam
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Niech ci będzie ale racji nie masz co do panewek, a po co 3000km delikatnie??? szlif czegoś robiłeś czy tylko nowe pierścienie, bo jeśli tylko nowe pierścienie to 1000km i zmiana oleju i jazda, jestem świeżo po remoncie swojej jednostki a raczej sporej modyfikacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.8 AES , AMV”