amortyzatory
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
amortyzatory
krótko jakie polecacie gazowe czy olejowe
czy ktoś miał doświadczenie z tymi
http://allegro.pl/item1139151937_amorty ... zmocn.html
czy ktoś miał doświadczenie z tymi
http://allegro.pl/item1139151937_amorty ... zmocn.html
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: amortyzatory
Ja bym brał olejowe ( T4 to w sumie nie wyścigówka), co do amorów z aukcji, (nie wiem co ma sprzedawca na myśli "wzmacniane") jeżeli przedłużona żywotność to OK, ale jeżeli mocniejsze działanie to do Doki się nada, ale do blaszaka to nie bardzo (nie będzie się chciał ugiąć bo amory go będą trzymały) i będzie tłukł na dołach.
Doka ma zazwyczaj większą ładowność w przeciwieństwie do blaszaków (multiki, caravele i transportery) i dlatego do doki jak najbardziej ;)
Doka ma zazwyczaj większą ładowność w przeciwieństwie do blaszaków (multiki, caravele i transportery) i dlatego do doki jak najbardziej ;)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jeżeli chodzi o amorki to ja z Jabluszkiem wymieniliśmy tuż przed wyjazdem do Rumunii, ja na kayaba olejowe, on na bilsteiny olejowe,
teraz zrobimy po powrocie pomiar i opiszemy co i jak
a zawieszenie w kość dostało konkretnie
teraz zrobimy po powrocie pomiar i opiszemy co i jak
a zawieszenie w kość dostało konkretnie
-
Jabluszko
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: LT
- Opis: Podróżować, zwiedzać, bawić, świat całować...
- podziekowal za post: 54 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Kenobi, dla sprostowania to ja założyłem Bilstein gazowe. Ponieważ oni nie robią olejowych jak się okazało.
Ale po powrocie z nad morza pojadę z Kenobim na test zobaczymy które się lepiej spisały po rajdzie w Rumunii.
Ale po powrocie z nad morza pojadę z Kenobim na test zobaczymy które się lepiej spisały po rajdzie w Rumunii.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jabluszko pisze:Kenobi, dla sprostowania to ja założyłem Bilstein gazowe. Ponieważ oni nie robią olejowych jak się okazało.
czekam na wynik testu
-
maverickt4
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter syncro
- Opis: 2.5 TDI Long
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Czy są już znane wyniki testu?Jabluszko pisze:Kenobi, dla sprostowania to ja założyłem Bilstein gazowe. Ponieważ oni nie robią olejowych jak się okazało.
Sam jestem teraz na etapie wyboru amorków na tył i nie wiem co wybrać.
andrewa1 - doczytałem w jakimś temacie ze wymieniłeś u siebie amorki, jaki był wybór i czy jesteś zadowolony?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wymieniłem na olejowe jak na tą chwile jest oki ale to dopiero 2tygodniemaverickt4 pisze:Czy są już znane wyniki testu?Jabluszko pisze:Kenobi, dla sprostowania to ja założyłem Bilstein gazowe. Ponieważ oni nie robią olejowych jak się okazało.
Sam jestem teraz na etapie wyboru amorków na tył i nie wiem co wybrać.
andrewa1 - doczytałem w jakimś temacie ze wymieniłeś u siebie amorki, jaki był wybór i czy jesteś zadowolony?
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
maverickt4 pisze:Wymieniłem na olejowe jak na tą chwile jest oki ale to dopiero 2tygodnie
Na dniach będę wymieniał amorki na przodzie w T4. Jakiej firmy Andrewa1 kupiłeś. Też chcę olejowe bo trochę tańsze niż gaz.
Dodam że kiedyś miałem w oplu vectra Sachsy olejowe i po 2 tygodniach jeden strzelił. Miał taki skok luzu. Tył pływał strasznie że nie mogłem jechać więcej niż 80km\h , potem musiałem wymienić aby te oddać na gwarancje więc kupiłem na szybko takie po 40zł szt nowe :) , wytrzymały z 6 miesięcy a naprawdę dużo się jeździło. kolejne to były kupione w promocji KYB gazowe w norauto po 99zl szt. Po roku i przejechaniu z 30tys były w stanie bardzo dobrym , potem sprzedałem auto. Dlatego chcę kupić KYB bo do sachsa się zraziłem.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
b8tz pisze:andrzeju po ile płaciłeś za amorki do przodu?
Przodu nie ruszałem bo 90% jeszcze jest tył robiłem
-
max 507
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4 doka
- Kontakt:
Witam jako że jestem nowy na tym forum , chciałem was wszystkich przywitać <hi>
Mam vw t4 DOKA 2,4 D w którym muszę wymienić komplet amorków a w ogóle się nie znam na firmach i rodzajach amorów które powinny być założone do mojej pryczki.
Ponieważ w sklepach zawsze będą polecać te firmy którymi handlują to chciałem was spytać o zdanie.
Może ktoś pomoże mi w wybrać komplet amorków
Zaznaczam że często przewożę ok 1 tony ładunku.
Mam vw t4 DOKA 2,4 D w którym muszę wymienić komplet amorków a w ogóle się nie znam na firmach i rodzajach amorów które powinny być założone do mojej pryczki.
Ponieważ w sklepach zawsze będą polecać te firmy którymi handlują to chciałem was spytać o zdanie.
Może ktoś pomoże mi w wybrać komplet amorków
Zaznaczam że często przewożę ok 1 tony ładunku.
-
morty007
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: Plan - Zobaczyć wszystko co się da..
- Kontakt:
Witam
Mam pytanko czy ktoś wiem czy do modelu t4 Multivan 2.4D AAB z 93 roku komuś udało sie znaleźć amortyzatory gazowo-olejowe ?
Podobno są najtrwalsze.
Czy sa juz wyniki testów po Rumuni ?
Będę jeździł dużo po drogach szutrowych/ polnych lub po kiepskich drogach asfaltowych.
Chyba ze ktos poleca jednak olejowe. ?
Baardzo dziekuje
Lukasz
Mam pytanko czy ktoś wiem czy do modelu t4 Multivan 2.4D AAB z 93 roku komuś udało sie znaleźć amortyzatory gazowo-olejowe ?
Podobno są najtrwalsze.
Czy sa juz wyniki testów po Rumuni ?
Będę jeździł dużo po drogach szutrowych/ polnych lub po kiepskich drogach asfaltowych.
Chyba ze ktos poleca jednak olejowe. ?
Baardzo dziekuje
Lukasz
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
formalnie amortyzator potocznie zwany gazowym jest w rzeczywistości gazowo-olejowym, czyli środkiem tłumiącym zawsze jest olej, a jedyna różnica to wypełnienie przestrzeni nad olejem:
gazowy ( gazowo-olejowy ) - gaz szlachetny
olejowy - zwykłe powietrze
wypełnienie gazem szlachetnym zmniejsza spienianie się oleju przy przepływie przez kanaliki co skutkuje zwiększoną skutecznością tłumienia dająca wrażenie większej twardości - po szczegóły odsyłam do googli
test jest taki, że moje kayaby olejowe po powrocie miały: lewa strona 67% prawa 48%
gazowy ( gazowo-olejowy ) - gaz szlachetny
olejowy - zwykłe powietrze
wypełnienie gazem szlachetnym zmniejsza spienianie się oleju przy przepływie przez kanaliki co skutkuje zwiększoną skutecznością tłumienia dająca wrażenie większej twardości - po szczegóły odsyłam do googli
test jest taki, że moje kayaby olejowe po powrocie miały: lewa strona 67% prawa 48%
-
morty007
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: Plan - Zobaczyć wszystko co się da..
- Kontakt:
Witam
Chcialbym sie podlaczyc do tematu z pytaniem.
Mam z przodu jak i z tylu gazowo olejowe amorki.
W badaniu wyszło mi :
Przod lewy - 64, prawy- 56
Tyl lewy - 67, prawy 66
Wybieram sie w dłuższą trasę.
To znaczy :) - Włochy - potem Balkany i do Grecji - Rumunia Turcja i na koniec Ukraina.
Wycieczka na jakieś 4 miesiące.
Czy polecacie wymienić odrazu przednie amorki ? (podczas jazdy samochód zachowuje sie idealnie) czy dobic te i wymienić przód na trasie ?
Czy wymienić także tył ? Dołożyłem nowe wzmacniane sprężyny
Zastanawiam czy ktoś naprawiał autko gdzieś podczas wyprawy w te rejony i może polecić warsztat :)
Bardzo dziekuje za porade. Wyjazd juz w przyszłym tygodniu :)
Chcialbym sie podlaczyc do tematu z pytaniem.
Mam z przodu jak i z tylu gazowo olejowe amorki.
W badaniu wyszło mi :
Przod lewy - 64, prawy- 56
Tyl lewy - 67, prawy 66
Wybieram sie w dłuższą trasę.
To znaczy :) - Włochy - potem Balkany i do Grecji - Rumunia Turcja i na koniec Ukraina.
Wycieczka na jakieś 4 miesiące.
Czy polecacie wymienić odrazu przednie amorki ? (podczas jazdy samochód zachowuje sie idealnie) czy dobic te i wymienić przód na trasie ?
Czy wymienić także tył ? Dołożyłem nowe wzmacniane sprężyny
Zastanawiam czy ktoś naprawiał autko gdzieś podczas wyprawy w te rejony i może polecić warsztat :)
Bardzo dziekuje za porade. Wyjazd juz w przyszłym tygodniu :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ja bym ich w ogóle nie ruszał, wymienił po powrocie jak zejdą ze sprawnością poniżej 50%
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
WITAM
Testował ktoś te amortyzatory proszę o opinię
producent daje 2 lata gwarancji, warto to kupić czy to made in china
BILSTEIN dwa razy droższy
Testował ktoś te amortyzatory proszę o opinię
producent daje 2 lata gwarancji, warto to kupić czy to made in china
BILSTEIN dwa razy droższy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
po wczorajszym rozebraniu zawieszenia rezygnuje ze współpracy z firmą Kayaba ( niedługo przy moim szczęściu to nie wiem co kupie ) po 20467 km i niecałym roku amorki nadają się do śmieci - na rozciąganie trzymają za to przy ściskaniu można po oparciu o glebę jeden wcisnąc do oporu jednym palcem słysząc na końcu ostre stuknięcie drugi wymaga trzech palców <36>
także idą do reklamacji z żądaniem zwrotu kasy, bo to już drugi komplet który padł przy podobnym przebiegu ( na poprzednie zgubiłem paragon - na te już nie !! )
tylko co kupic ???? bo z amorkami jest słabo - właściwie każdej firmie zdarzają się buble i właściwie o każdym producencie znajdą się opinie złe
nie wiem o co chodzi ale czy amorki też już podrabiają i mam takiego pecha, że zawsze kupie jakąś niedorubę ??
także idą do reklamacji z żądaniem zwrotu kasy, bo to już drugi komplet który padł przy podobnym przebiegu ( na poprzednie zgubiłem paragon - na te już nie !! )
tylko co kupic ???? bo z amorkami jest słabo - właściwie każdej firmie zdarzają się buble i właściwie o każdym producencie znajdą się opinie złe
nie wiem o co chodzi ale czy amorki też już podrabiają i mam takiego pecha, że zawsze kupie jakąś niedorubę ??
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Kenobi tak jak MIkoli napisał chyba tylko pozostaje SACHS bo Kayaby to naprawdę porażka.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
To lipa ze tak szybko padly Kayaby.Ostatnio slyszalem ze robia cienizne.
Patrzyles na Monroe,gosc ( mój 50% dostawca czesci poleca ost. ta firme mowi ze zmienila sie ,gdyz pare lat temu tez lipe odstawiali)
U mnie tez amortyzacja nie jest idealna ale na razie jezdze az sie calkowicie rozsypia( mam chyba 60%) sprawności.
Patrzyles na Monroe,gosc ( mój 50% dostawca czesci poleca ost. ta firme mowi ze zmienila sie ,gdyz pare lat temu tez lipe odstawiali)
U mnie tez amortyzacja nie jest idealna ale na razie jezdze az sie calkowicie rozsypia( mam chyba 60%) sprawności.
-
herman
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Odświeżę temat bo 3 tygodnie nikt nie pisał ;)
http://moto.allegro.pl/amortyzatory-vw- ... 31678.html
macie jakieś opinie o monroe ?
Mam po 56% z obu stron i chyba najwyższy czas zaopatrzyć się w nowe. Mam jeszcze trochę czasu więc poznaję Wasze opinie. Niestety żadna nie przeważa szali na jedna firmę. Widzę, że KYB przeważa ale i opinie o nich niespecjalne. Sachs też skreślony. Najmniej złych opinii o Monroe. Nie chcę za twardych bo jednak komfort jazdy ale w zakręty wchodzę dość ostro więc za miękkie nie wchodzą w grę.
http://moto.allegro.pl/amortyzatory-vw- ... 31678.html
macie jakieś opinie o monroe ?
Mam po 56% z obu stron i chyba najwyższy czas zaopatrzyć się w nowe. Mam jeszcze trochę czasu więc poznaję Wasze opinie. Niestety żadna nie przeważa szali na jedna firmę. Widzę, że KYB przeważa ale i opinie o nich niespecjalne. Sachs też skreślony. Najmniej złych opinii o Monroe. Nie chcę za twardych bo jednak komfort jazdy ale w zakręty wchodzę dość ostro więc za miękkie nie wchodzą w grę.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
mam monroe w drugim busie i po roku już są do bani mają zaledwie 50% sprawności poprostu porażka.
-
JOHNSON
amortyzarory kazdej firmy maja duzo + i duzo - wiec albo wybierz takie ktore maja najwiecej + albo kup cenowo te po srodku jezeli cena tez wchodzi w gre
ja kupilem amory maxgear najtańsze ale ich jeszcze nie zalozylem bo stare mam dobre ale mysle ze jak zaloze i wytrzymaja rok to bedzie dobrze a jak nie to reklamacja.
ja kupilem amory maxgear najtańsze ale ich jeszcze nie zalozylem bo stare mam dobre ale mysle ze jak zaloze i wytrzymaja rok to bedzie dobrze a jak nie to reklamacja.