Pytanie o dawkę startową

Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
BUNIEK
Aktywny T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 38 razy
Kontakt:

Pytanie o dawkę startową

Nieprzeczytany post autor: BUNIEK »

Mam pytanie odnośnie dawki startowej. Czy działa tylko przy odpalaniu silnika a może dłużej, jeżeli dłużej to jak długo i co nią steruje ecu, pompa jakiś przekaźnik , wszystkie podpowiedzi mile widziane.
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Re: Pytanie o dawkę startową

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Nastawnik i ecu jeżeli masz problem ze stabilnością dawki to nastawnik do czyszczenia
BUNIEK
Aktywny T4

15
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 38 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BUNIEK »

Chyba problemów nie mam, autko odpala ładnie praktycznie z pół obrotu ciepły czy zimny, kąt wtrysku po zakupie autka od 0 do 6 odpalał tak samo, podobnie przy ustawianiu przesunięty na 90 i też odpalał bez problemu. Jedno co mnie ciekawi to że na zimnym po odpaleniu i dodaniu gazu troszkę dymi na czarno, nie są to duże ilości i wiem że to diesel, ale poddymianie ustaje gdy odezwie się jakiś przekaźnik (takie moje wrażenie) słychać jego stuknięcie i praca silnika troszkę się zmienia. Od odpalenia do stuknięcia przekaźnika mija około minuty, ale to zależy od temperatury zewnętrzej im zimniej trwa to trochę dłużej. I stąd moje pytanie odnośnie dawki startowej zastanawiałem się czy może nie jest zbyt duża.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

to przekaźnik świec
jest to tak zwane dogrzewanie spalania przez świece żarowe ( ekologia i takie tam )
przy temp. poniżej 7st świece grzeją pełną mocą do momentu uruchomienia silnika,a potem jeszcze jakiś czas dogrzewają cylinder mniejszą mocą
przy temp. powyżej 7st działa tylko dogrzewanie
z tym, że moim zdaniem z dymieniem powinno być raczej na odwrót, jak świece dogrzewają to nie powinien dymić - lepsze spalanie mieszanki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”