[VR6] Co zamiast AES? pierwsze przygotowania do SWAP-a

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=92
T4 Forum dotyczące silnika 2.8 AES , AMV w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Quattro
Początkujący T4

Answers: 0
6
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

[VR6] Co zamiast AES? pierwsze przygotowania do SWAP-a

Nieprzeczytany post autor: Quattro »

Dobra Panowie, przydałaby mi się burza mózgów, choćby mała. AES umarł - w dużej mierze z mojej własnej winy. Na remont silnika w Norwegii nie mogę zbytnio liczyć, a drugi silnik nawet w Polsce jest drogi.

Plan jest kupić Sharana z VR6 w Polsce, przywieźć do Norwegii i tu rozebrać jako dawcę do SWAP-a. Teraz powstaje pytanie czy brać przedlifta z AAA 174KM, czy lepiej polifta AYL 204KM (24v)?

Chodzi głównie o stopień trudności przeróbki i poziom ingerencji w instalację elektryczną. Szczególnie, że posiadam całe auto, które już wcześniej VR6 posiadało... oraz jakby co to, jeszcze drugą karafkę-dawcę) z 2.5TDI, gdyby jakieś inne klamoty też były potrzebne.

Pozdrawiam.
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 113
Model: Multivan, Caravelle , Syncro
Auto: t4/t4/t4/t4
Opis: ten co walczy od początku do końca
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Re: [VR6] Co zamiast AES? pierwsze przygotowania do SWAP-a

Nieprzeczytany post autor: maja »

Sam jestem ciekaw jak to powstanie ,bo mam całego dawcę AAA , tylko zmiana z ACU.
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Tematy: 42
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bigos1966 »

Skontaktuj się z Vikingiem, On ma odpowiedź na prawie wszystkie pytania. Ma naprawdę dużą wiedzę o swapach. Problem w tym że na forum już rzadko zagląda, a szkoda.
Viking
Aktywny T4

16
Tematy: 13
Model:
Auto:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Viking »

Wysłalem Ci nr tel
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Zrób czasem jakiś ruch tu, na forum. Bo starzy wyjadacze poumierają i słuch po Tobie zaginie tutaj, a szkoda!!!
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Tematy: 42
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bigos1966 »

No Artur zaskoczyłeś mnie tak szybką reakcją. <hi> . Quattro możesz zdradzić co się stało z AES-em. Naprawde nic nie można zrobić, według mnie to najlepsze silniki. Inni uważają inaczej, a ja już jeżdżę na nim 15lat.
Quattro
Początkujący T4

6
Tematy: 6
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Quattro »

Wiesz, można by powiedzieć, że przetestowałem wszystko czym można zarżnąć VR6.

Najpierw w Geirangerfjord (polecam, najpiękniejszy fiord Norwegii) strzelił mi trójnik w układzie wodnym, udało mi się to załatać z pomocą lokalnego rolnika kawałkiem rurki miedzianej, ale parę kilometrów przejechałem uzupełniając wodę co chwilę. Następnie jadąc do Polski pod Stargardem Szczecińskim walnął mi wtrysk, ale dojechałem na 5 garów do Torunia. Następny w kolejności był pęknięty przewód WN. nie miałem możliwości odstawić auta więc trochę pojeździłem, aż przyszły nowe kable. Auto pół roku poszlajało się sprawnie jeśli nie licząc tego, że ostry przelot na strzała z Torunia do Hirtshals zakończył się zniknięciem prawie 3l oleju z silnika co odkryłem dopiero czekając na prom. Potem poszedł mi kolejny wtrysk, więc poirytowany zamówiłem 6 nowych acz chińskich. Wtryski wymieniłem, acz jakimś cudem upaliła mi się cewka na wyjściu na dwa przewody. Popracował 30 min w trakcie których próbowałem dojść co się zyebao tym razem, ale skubany rzucił w tym momencie palenie i umar na śmierć.

Stwierdziłem, potem, że motor obraca się aczkolwiek ciężko więc jest przytarty w ten czy inny sposób, obliczyłem koszty remontu, poszukałem też inne AES na podmianę, ale cena obu opcji zbiła mnie z nóg. Posprawdzałem ceny aut z VR6 pod maską i jako rozsądna opcja wyszedł mi Sharan/Galaxy.

Viking naprostował mnie że zdecydowanie prostsze będzie znaleźć egzemplarz z AAA 12v 174KM niż AYL 24V 204KM, z uwagi na instalację elektryczną, więc od 10 dni jestem posiadaczem takiego Sharana, który już bezpiecznie i bezproblemowo dojechał spod Gniezna do Torunia, a potem do Stavanger.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.8 AES , AMV”