Nowa głowica 1.9abl
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wth007
- Nowy T4
- 4
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Nowa głowica 1.9abl
Cześć robię remont swojej t4 1,9 ABL i moja głowica jest mocno spękana. Są dostępne nowe waham się nad dwoma markami
1. Camshaft z allegro sporo tańsza niby angielska marka
2 AMC
Ma ktoś doświadczenia z głowicami camshaft ? ??
1. Camshaft z allegro sporo tańsza niby angielska marka
2 AMC
Ma ktoś doświadczenia z głowicami camshaft ? ??
-
wth007
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Re: Nowa głowica 1.9abl
Z 10 lat temu zkładałem taką nową głowicę Camshafta do ABL-a. Jeżdziło, ale i tak szło ciśnienie w układ chłodzenia - choć tu mogła być problemem krzywa płaszczyzna bloku silnika. W każdym razie niedługo potem zaczął żłopać 1L oleju na 100km i zrobiłem swapa na 1.9tdi (1Z, 90KM) który jeździ w aucie bezawaryjnie od 2014r. do dziś - to była zdecydowanie najlepsza decyzja względem pakowania nowej głowicy do dziadowskiego silnika jakim jest ABL. Kosztowo swap wyszedł mnie bardzo podobnie co montaż nowej głowicy do starego silnika...
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Moja głowica też nadaję się do remontu. Biorę pod uwagę 3 opcje: zakup nowej firmy Camshaft, regeneracja starej z tym że ma kilka pęknięć więc potrzebne by było spawanie albo 3 opcja to zakup uzywanej w dobrym stanie i oddanie do splanowania, sprawdzenia szczelnosci, sprawdzenia zaworów itp.
Najchetniej kupiłbym nową ale nie wiem jak z jakością co o tym sądzicie te nowe są lepsze czy gorsze od oryginału?
Która opcja wg Was jest najlepsza?
Najchetniej kupiłbym nową ale nie wiem jak z jakością co o tym sądzicie te nowe są lepsze czy gorsze od oryginału?
Która opcja wg Was jest najlepsza?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 31 razy
- Kontakt:
Według mnie zdecydowanie najlepsze wyjście to oryginalna. Ale trafić niespękaną między gniazdami zaworów/ komorami wirowymi byłoby trudno. A w bloku silnika nie zapomnij sprawdzić panewek wałka pośredniego.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Auto: caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Dzieki za radę z tym wałkiem. Poczytałem o tych głowicach i Camshaft odpada ponoć tania chińszczyzna wszyscy polecają AMC wiec teraz tylko tą firmę biorę pod uwagę. Z tego co słyszałem głowice w ABL i AAZ są delikatne więc nie wiem czy AMC nie będzie lepsza. Z drugiej strony jak bym trafił na dobrą oryginalną 30 letnią to skoro przez 30 lat nie pękła to już raczej nie pęknie tym bardziej że moje T4 nie będzie wołem roboczym. Podejrzewam że one pękają też z winy użytkowników jak to bywa w T4 mało kto szanował te auta nikt nie przejmował się że silnik przegrzany czy 1 z wentylatorów nie działa itp.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 31 razy
- Kontakt:
Kiedyś w jakiejś instrukcji czytałem, że w tych głowicach są dopuszczalne pęknięcia między gniazdami zaworowymi, była podana maksymalna szerokość akceptowalna do ponownego montażu. Żeby nie skłamać było to chyba 0,2mm. Tak samo pękały głowice w 2.4 i wiele razy montowałem je ponownie na silnik bez żadnych negatywnych konsekwencji. Oczywiście lepiej byłoby trafić dziewicę, ale ileś lat temu nie było internetów i takiej dostępności części jak dziś.