Benzyna CHECK ENGINE i błedy P0113 i P0102
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Benzyna CHECK ENGINE i błedy P0113 i P0102
Taka sytuacja silnik 2.8 benzyna i pali się chceck engine. VAG COM pokazuje dwa błędy:
P0113 Intake air Temp Sensor ( G42 ) Signal too high
P0102 Air flow Sensor ( G70 ) signal too low
Oba Intermittent czyli sporadyczne. Innych błedów od check engine brak
Po skasowaniu wywala je znowu. Oba błedy od przepływomierza. Kupiłem drugi używany, ale po fabrycznej regeneracji i to samo. Mój przepływomierz wsadzony do innego auta błedów nie wywala
Przetrzepany internet krajowy i angielskojezyczny sugeruje uszkodzoną wiazkę między ECU a przepływomierzem
Na przepływomierzu ( 5cio pinowy ) sprawdzona masa, zasilanie z ECU 5V i zasilanie 12V i OK.
Wsadziłem nawet drugiego kompa ze sciągnietym IMMO ( dzięki hoopsi ) i po odpaleniu Check engine nie pokazał ale po 7 kilometrach już sie świecił. Tego nowego kompa jeszcze nie skanowałem VAGCOM-em
I teraz pytania:
1) ma ktoś rozpiske do AMV który PIN na ECU jest do czego? Rozpiski na necie są z innych VW i nie pokrywają sie z T4 ( moze na wiki? )
2) co moze jeszcze wywalac chceck engine i nie pokazywac błedów?
3) jakies ine pomysły?
P0113 Intake air Temp Sensor ( G42 ) Signal too high
P0102 Air flow Sensor ( G70 ) signal too low
Oba Intermittent czyli sporadyczne. Innych błedów od check engine brak
Po skasowaniu wywala je znowu. Oba błedy od przepływomierza. Kupiłem drugi używany, ale po fabrycznej regeneracji i to samo. Mój przepływomierz wsadzony do innego auta błedów nie wywala
Przetrzepany internet krajowy i angielskojezyczny sugeruje uszkodzoną wiazkę między ECU a przepływomierzem
Na przepływomierzu ( 5cio pinowy ) sprawdzona masa, zasilanie z ECU 5V i zasilanie 12V i OK.
Wsadziłem nawet drugiego kompa ze sciągnietym IMMO ( dzięki hoopsi ) i po odpaleniu Check engine nie pokazał ale po 7 kilometrach już sie świecił. Tego nowego kompa jeszcze nie skanowałem VAGCOM-em
I teraz pytania:
1) ma ktoś rozpiske do AMV który PIN na ECU jest do czego? Rozpiski na necie są z innych VW i nie pokrywają sie z T4 ( moze na wiki? )
2) co moze jeszcze wywalac chceck engine i nie pokazywac błedów?
3) jakies ine pomysły?
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: Benzyna CHECK ENGINE i błedy P0113 i P0102
Sprawdź filtr powietrza, może jest zapchany. Rozpiskę pinów jutro zobaczę.
https://t4-wiki.de/wiki/Geber_G70_(Luftmassenmesser)
https://t4-wiki.de/wiki/Geber_G70_(Luftmassenmesser)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Filtr nowy, dolot oczywiście czysty. wieczorem zeskanuje tego drugiego kompa i dam znać czy wywalił te same błedy
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Podaj dokładne dane auta z vinem na pw, sprawdzę w Elzie schemat. Jeżeli masz CAN, to bardzo czuły jest na zaśniedziałe styki. Spróbuj oczyścić je przy przepływce.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Schematy z Viki a to co w realu niestety się pokrywało ( numery pinów ). Sprawdziłem przejście między kostka w kompie a przepływomierzem i szwedzie przejście jest więc wiązka OK.
i teraz tak: na drugim kompie check się świeci a w/w błędów od przepływomierza nie mam. Zakładam drugiego ( mojego) kompa i check się nie świeci. skanuję błędy są, kasuje i bez odpalania dalej błedy są. Chwila na wolnych + mała przejażdżka po placu i check się świeci. Odpalam silnik i kasuje błędy i nawet na chwile check nie gaśnie. Jakby mój VAG COM błędów nie kasowała mam wersję :VAG-COM Version: Release 311.2-N
To co na viki to głównie dotyczy sie TDI. Wchodziłem w VAG COM w silnik i jakieś bloki odczytywałem i wartości które pokazuje ( temp powietrza dolotu itp ) nie wyglądają podejrzanie. Głupi już jestem
i teraz tak: na drugim kompie check się świeci a w/w błędów od przepływomierza nie mam. Zakładam drugiego ( mojego) kompa i check się nie świeci. skanuję błędy są, kasuje i bez odpalania dalej błedy są. Chwila na wolnych + mała przejażdżka po placu i check się świeci. Odpalam silnik i kasuje błędy i nawet na chwile check nie gaśnie. Jakby mój VAG COM błędów nie kasowała mam wersję :VAG-COM Version: Release 311.2-N
To co na viki to głównie dotyczy sie TDI. Wchodziłem w VAG COM w silnik i jakieś bloki odczytywałem i wartości które pokazuje ( temp powietrza dolotu itp ) nie wyglądają podejrzanie. Głupi już jestem
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Przecież dostałeś z elsy cały sterownik silnika do AMV
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Probe041 pisze:Przecież dostałeś z elsy cały sterownik silnika do AMV
Artur tam jedna strona była, ale patrzyłem z telefonu zaraz zweryfikuje z kompa. No ale kabelki manualnie zweryfikowałem