Problem z odpalaniem po nocy

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
kentos
Forumowicz T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 18
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Re: Problem z odpalaniem po nocy

Nieprzeczytany post autor: kentos »

piotruuch pisze:
kurcze paliwo się nie wraca!!! mechanik sprawdził świece i wszystko ok!grzeją się wszystkie ładnie od czubków i pobierają trochę mniej niż 10A (tzn.jedną dziesiątą np), pompa podaje paliwo niby wszystko ok!:( ale auto ma nadal problemy z odpalaniem

ale przedwczoraj zrozpaczony sytuacja wstawilem farelkę pod maskę, maskę zamknęłem i grzałem około 20-30min no i dziwne bo auto odpalilo na raz, dziś powtorzylem zabieg i to samo, co to może wpływać na odpalanie (latem też palił na raz), dziwne jest też że nie ma mrozów (u mnie narazie w nocy między 10 - 2stopnie)
Kolego jak auto zapalisz to podkręć silnik na 1200-1300 obr/min na postoju i zwróć UWAGĘ czy czy sa takie objawy !!! silnik trzęsie trochę budą , kierownica drży . po dodaniu na np 2000obr/min te objawy zanikają ??
Czy jak silnik jest jeszcze niezagrzany a ty wajche zimnego rozruchu schowasz to czy po podkręceniu na wysokie obroty i odpuszczeniu gazu silnik szybko schodzi z tych obrotów czy może tak "ospale" za wolno ......odpisz ,czekam na info..
piotruuch
Forumowicz T4

15
Tematy: 24
Model:
Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
podziekowal za post: 38 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: piotruuch »

witam,
kentos z góry dzięki za odpowiedź...:) tak więc dziś auto odpaliło na raz ale też tą metodą że odrazu kluczyk na rozruch (najpierw nagrzałem świece 2 razy, później cofnąłem i odrazu start)
Kolego jak auto zapalisz to podkręć silnik na 1200-1300 obr/min na postoju i zwróć UWAGĘ czy czy sa takie objawy !!! silnik trzęsie trochę budą , kierownica drży . po dodaniu na np 2000obr/min te objawy zanikają ??
Tak są takie objawy chwilę po starcie że silnik tak jakby przepala paliwo...i po starcie leci biały dym, jak dodam gazu włąsnie koło 2000-2500obr to z tłumika wylatuje biały dym i auto moim zdaniem wyraźnie "przepala", po około 1min (nawet krócej czasami raz wystarczy dogazwać) i auto chodzi równiutko.
Czy jak silnik jest jeszcze niezagrzany a ty wajche zimnego rozruchu schowasz to czy po podkręceniu na wysokie obroty i odpuszczeniu gazu silnik szybko schodzi z tych obrotów czy może tak "ospale" za wolno
Niestety albo stety jest inaczej obroty odrazu lecą na dół tak jak na nagrzanym silniku tylko że podskakuje i trudniej mu "przepalić"

Czekam na następne sugestie z góry dzięki za pomoc;)
kentos
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

piotruuch pisze:
witam,
kentos z góry dzięki za odpowiedź...:) tak więc dziś auto odpaliło na raz ale też tą metodą że odrazu kluczyk na rozruch (najpierw nagrzałem świece 2 razy, później cofnąłem i odrazu start)
Tak są takie objawy chwilę po starcie że silnik tak jakby przepala paliwo...i po starcie leci biały dym, jak dodam gazu włąsnie koło 2000-2500obr to z tłumika wylatuje biały dym i auto moim zdaniem wyraźnie "przepala", po około 1min (nawet krócej czasami raz wystarczy dogazwać) i auto chodzi równiutko.
Czy jak silnik jest jeszcze niezagrzany a ty wajche zimnego rozruchu schowasz to czy po podkręceniu na wysokie obroty i odpuszczeniu gazu silnik szybko schodzi z tych obrotów czy może tak "ospale" za wolno
Niestety albo stety jest inaczej obroty odrazu lecą na dół tak jak na nagrzanym silniku tylko że podskakuje i trudniej mu "przepalić"

Czekam na następne sugestie z góry dzięki za pomoc;)
Kolego w jakim stanie są wtryski , trzeba by sprawdzić.....jak świece żarowe sprawdzałes to jak wyglądały ich końcówki po wykręceniu z auta , to mogło by dac odp czy sa warte uwagi , zapytaj mechanika ,który je sprawdzał czy były ok pod względem barwy i nagaru ??
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Witam,
przepraszam ale jak pisałem gdzie indziej byłem za granicą.
Po powrocie do domu moja T4 stała już gotowa i złożona. Okazało się że płyn chłodzący uciekał trochę ponieważ na dole rurka przegniła. Oczywiście zmieniłem mechanika na innego... Dzwonił do mnie już po kilku godzinach że tamten się mylił albo nie chciało mu się wykręcać świec. Okazało się że świeca na 3 i 4 cylindrze nie grzeje i jest spalona. Dziś przy mrozie -5 odpalił na raz. Zobaczymy jak następne dni. Narazie temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
kentos
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

piotruuch pisze:
Witam,
przepraszam ale jak pisałem gdzie indziej byłem za granicą.
Po powrocie do domu moja T4 stała już gotowa i złożona. Okazało się że płyn chłodzący uciekał trochę ponieważ na dole rurka przegniła. Oczywiście zmieniłem mechanika na innego... Dzwonił do mnie już po kilku godzinach że tamten się mylił albo nie chciało mu się wykręcać świec. Okazało się że świeca na 3 i 4 cylindrze nie grzeje i jest spalona. Dziś przy mrozie -5 odpalił na raz. Zobaczymy jak następne dni. Narazie temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
Świetnie że odpisałeś bo juz miałem mętlik w głowie ale to dowodzi jednego że mechanikom nie UFAJ I KONTROLUJ oraz wymagaj .... ciesze się bo tanio to wyszło a problem mega był. SZEROKOŚCI
vitex2010
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vitex2010 »

Pozwolę się wtrącić w temat: mojego vw 1,9 td też to boli otóż ciężko pali zimny jak postoi ok 2 - 3 godziny trzeba długo kręcić . świece 4 nowe . rano pali ale po o k 15 sekundach kręcenia . jak było cieplej nie było takiego problemu . Proszę o jakieś rady.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 18:32 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
kentos
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

vitex2010 pisze:
Pozwolę się wtrącić w temat: mojego vw 1,9 td też to boli otóż ciężko pali zimny jak postoi ok 2 - 3 godziny trzeba długo kręcić . świece 4 nowe . rano pali ale po o k 15 sekundach kręcenia . jak było cieplej nie było takiego problemu . Proszę o jakieś rady.
Kolego , poczytaj ten watek od początku , przeanalizuj być może odpowiedz jest juz odnotowana , jeżeli nie to dalej zapodawaj.
vitex2010
Nowy T4

15
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vitex2010 »

czytałem czytałem dokładnie i analizowałem , ostatnio spędziłem 3 dni w garażu (wymieniałem sprzęgło) po wymianie auto zapaliło od razu po tak długim staniu ( w garażu) . także paliwo się nie cofa a jak postawiłem go na dworze od razu było ciężkie palenie . dziś musiałem go odpalić na plaka . sam już nie wiem co to może być
kentos
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

vitex2010 pisze:
czytałem czytałem dokładnie i analizowałem , ostatnio spędziłem 3 dni w garażu (wymieniałem sprzęgło) po wymianie auto zapaliło od razu po tak długim staniu ( w garażu) . także paliwo się nie cofa a jak postawiłem go na dworze od razu było ciężkie palenie . dziś musiałem go odpalić na plaka . sam już nie wiem co to może być
Sprawdż bezpiecznik 50A blaszkowy od świec żarowych , jest w komorze po prawej stronie jak patrzysz na akumulator , takie "pudełko" czarne za lewym kierunkowskazem , czerwone gube kable od niego odchodzą (może być tak że jest sprawny ale nie przewodzi )
mariuszgim
Specjalista T4

16
Tematy: 10
Model:
Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mariuszgim »

vitex2010 pisze:
jaka temperatura w garażu a jaka była na dworze?
świece sprawne?

kentos napisał(a):
(może być tak że jest sprawny ale nie przewodzi )

jak jest sprawny to przewodzi
może być niewidoczne pęknięcie na całej szerokości lub zaśniedziałe złącza lub niesprawne świece - przy 4 cylindrach jedna niesprawna już dużo napsuje
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

sprawdź czy dochodzi ci prąd do świec żarowych po zgaszeniu się kontrolki od grzania świec świece powinny się jeszcze przez chwilę grzać
kentos
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

mariuszgim pisze:
vitex2010 pisze:
jaka temperatura w garażu a jaka była na dworze?
świece sprawne?

kentos napisał(a):
(może być tak że jest sprawny ale nie przewodzi )

jak jest sprawny to przewodzi
może być niewidoczne pęknięcie na całej szerokości lub zaśniedziałe złącza lub niesprawne świece - przy 4 cylindrach jedna niesprawna już dużo napsuje
tak, słusznie to miałem na mysli ale żle ująłem na forum , miałem na myśli złącza jego tak jak napisałeś.
piotruuch
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

witam,
a sprobuj odpalic tak jak ja;)
czyli pierwszy raz nagrzej swiece az zgasnie kontrolka grzania i wylacz stacyjke. potem odrazu szybko na rozruch;)

zobacz czy tak ci odpali?
ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”