T4 benzyna padła pompa?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
T4 benzyna padła pompa?
W moim T4 2002 rok, silnik 2.5 benzyna nie odpala na benzynie. Rano odpaliłem normalnie, przełączył sie na gaz i zaparkowałem pod pracą. Po 8 godzinach kręcę i kręcę i nic. Odpaliłem na gazie w trybie awaryjnym. Miałem mało benzyny to pomyślałem, ze krzywo stałem busem ( stałem na krawężniku jedna stroną ) i pompa nie zassała. Zajechałem na stacje dolałem 15 litrów i dupa , dalej na benzynie nie chciał zapalić. Postał pól godziny i jakoś odpalił na benzynie, ale nie chce się wkręca na obroty, max 300-400 obrotów i silnikiem telepie. Ki diabeł? Pompa padła?
Bezpieczniki sprawdziłem i są wszystkie OK.
Ma ktoś pomysł gdzie szukać?
Bezpieczniki sprawdziłem i są wszystkie OK.
Ma ktoś pomysł gdzie szukać?
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: T4 benzyna padła pompa?
No niestety, auto na gazie prowokuje właściciela do pewnych nawyków, a więc częsta jazda na rezerwie staje się dla pompy paliwowej zabójcza - "smarowana" jest przecież Pb. Przeżyłem to samo i nie tylko ja na tym forum <zły>
Pozostaje jeszcze:
- zasyfione wtryskiwacze (mało prawdopodobne)
- dogorywająca cewka.
Pozostaje jeszcze:
- dogorywająca cewka.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Cewka na pewno nie bo na gazie chodzi spoko. W niedzielę zacznę od wyciągnięcia pompy tylko mi nie pasuje to ze potem udalo sie auto uruchomic, chodził kulawo ale chodził.ronin36 pisze:No niestety, auto na gazie prowokuje właściciela do pewnych nawyków, a więc częsta jazda na rezerwie staje się dla pompy paliwowej zabójcza - "smarowana" jest przecież Pb. Przeżyłem to samo i nie tylko ja na tym forum <zły>
Pozostaje jeszcze:
- dogorywająca cewka.
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chodził kulawo bo po zatankowaniu gumowe tulejki w pompie jeszcze się podniosły na chwilę z kolan, ale to już jest końcówka.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Jeśli jeździłeś cały czas na gazie a paliwa było bardzo malutko w baku to padła ci pompa paliwa po prostu się zatarła
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
wymieniałem u siebie pompę paliwa po ok 300kkm, wyła ona odkąd kupiłem auto, przez jakieś 5 lat, zrobiłem na niej 100kkm śmigając na gaziestaszek pisze:Jeśli jeździłeś cały czas na gazie a paliwa było bardzo malutko w baku to padła ci pompa paliwa po prostu się zatarła
nie prawdą jest że jeżdżąc non stop na rezerwie szybciej padnie, jestem tego przykładem
w baku zamknieta jest ona w puszce i zanurzona w benzynie także non stop ma smarowanie niezależnie od poziomu paliwa, kto ją wyciągał to wie że w czasie rozbierania całego ustrojstwa wylatuje z niego bęzyna
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Pompę juz mam i w niedzielę zamieniam. Dam znać co bylo.
A ten przekaźnik z zimnymi lutami to gdzie jest ? Na listwie?
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
No nie zgodzę się, jeżeli rezerwa jest już pod kreską to na bank wypluje paliwo z pompy szczególnie gdy auto dodatkowo stoi lekko pochylone na lewo. Parę takich sytuacji i pompa leży. Jestem tego przykładem. Mogę natomiast zgodzić się z tym, że może ona popracować jeszcze jakiś czas (krótszy lub dłuższy) jeżeli po takim zaniedbaniu podaje dostateczne ciśnienie na listwę. Ale ja już z taką pompą w dalszą podróż bym się nie wybrał.pacark pisze:wymieniałem u siebie pompę paliwa po ok 300kkm, wyła ona odkąd kupiłem auto, przez jakieś 5 lat, zrobiłem na niej 100kkm śmigając na gaziestaszek pisze:Jeśli jeździłeś cały czas na gazie a paliwa było bardzo malutko w baku to padła ci pompa paliwa po prostu się zatarła
nie prawdą jest że jeżdżąc non stop na rezerwie szybciej padnie, jestem tego przykładem
w baku zamknieta jest ona w puszce i zanurzona w benzynie także non stop ma smarowanie niezależnie od poziomu paliwa, kto ją wyciągał to wie że w czasie rozbierania całego ustrojstwa wylatuje z niego bęzyna
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
w skrzynce bezpieczników ;)vwyogi pisze:
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
W skrzynce przekaźnik nr 2? Nie ma takiego w t4Piter pisze:w skrzynce bezpieczników ;)vwyogi pisze:
-
czarny1x1x
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
moze nie do tematu ale zapytam :) .Czy jak macie auto z gazem to po przełączeniu na gaz wyłacza sie wam pompa paliwa( oszczednosc pomy ) :) tak odłączyłem pompe w moim mondeo
-
czarny1x1x
Podobno pompa powinna śmigać .tak kolega gazownik mi mówił .ale jak auto w nocy np stoi przecież nie chodzi więc wstawić przekaźnik i odłączać pompę zrobić jej noc <01>
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
dużo czytałem , jedni sa za jedni przeciw wstawiłem - wyłączyłem juz pompe w dwóch mondeo 2 i smigaja . Pompy działaja , jeden smiga juz ponad 3 lata a obecny którym jezdzi zonka ponad 2 lata i chybaw wv t4 tez wyłączeczarny1x1x pisze:Podobno pompa powinna śmigać .tak kolega gazownik mi mówił .ale jak auto w nocy np stoi przecież nie chodzi więc wstawić przekaźnik i odłączać pompę zrobić jej noc <01>
-
czarny1x1x
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
pompa powinna chodzić podczas pracy silnika na lpg, ze względu na bezpieczeństwo
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Ale bezpieczenstwo czego?
Chodzi o to ze w przypadku braku lpg instalka automatycznie ma przelaczyc na zasilanie pb i np w trakcie wyprzedzania moze nam braknac mocy zanim pompa nabije pb?
Ja tez sie zastanawiam czy nie odlaczac pompy paliwa na czas pracy na lpg
Ale co gaziarz to inne zdanie
A pompe pb to najprosciej chyba sprawdzic manometrem zamiast targac pol samochodu zeby sie do niej dobrac
Chodzi o to ze w przypadku braku lpg instalka automatycznie ma przelaczyc na zasilanie pb i np w trakcie wyprzedzania moze nam braknac mocy zanim pompa nabije pb?
Ja tez sie zastanawiam czy nie odlaczac pompy paliwa na czas pracy na lpg
Ale co gaziarz to inne zdanie
A pompe pb to najprosciej chyba sprawdzic manometrem zamiast targac pol samochodu zeby sie do niej dobrac
-
arek2,5b
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: 2 multivany w rodzinie a na miasto mega szybki trabi :)
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
mnie zawsze uczono, że pompa musi chodzic ze względu na to , że PB chłodzi wtryski :)
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
dokładniekurol pisze:Ale bezpieczenstwo czego?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
A pompe pb to najprosciej chyba sprawdzic manometrem zamiast targac pol samochodu zeby sie do niej dobrac[/quote]
Tylko trzeba miec manometr a ja na szybko musze jutro ajto zrobić. W multivanie odkrece fotel kiedowcy z podstawa i uchyle wykladzine i dobiore się z góry wiec roboty na godzinę, chyba ze cos popsuje
Tylko trzeba miec manometr a ja na szybko musze jutro ajto zrobić. W multivanie odkrece fotel kiedowcy z podstawa i uchyle wykladzine i dobiore się z góry wiec roboty na godzinę, chyba ze cos popsuje
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
No i zrobione. Dobrałem się z góry. Przed wyciągnięciem starej pompy podałem bezpośrednio z aku 12V, żeby weliminowac uszkodzony przewód od pompy i była cisza. Druga pompę podłączyłem do kostki w samochodzie i się odzywała wiec miałem pewność, ze sprawna. W sumie cała operacja z odkurzaniem, czyszczeniem wykładziny pod fotelem zajęła mi 2 godzinki z małym plusem. Teraz wszystko OK. żałuje tylko, ze nie skorzystałem z okazji, żeby zamontować smok do ogrzewania postojowego, ale nie miałem odpowiedniego smoka i trochę mi się spieszyło. Będę musiał rozbierać wszystko raz jeszcze.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj wlasnie montowalem takiego smoka do ogrzewania
Troche sie umordowalem zeby odkrecic nakretke od dekla z kroccami
Pompy nie wyciagalem bo cos tez ruszyc nie chciala
Ona jest na jakims gwincie czy zaczepach przytwierdzona do dna zbiornika ?
Troche sie umordowalem zeby odkrecic nakretke od dekla z kroccami
Pompy nie wyciagalem bo cos tez ruszyc nie chciala
Ona jest na jakims gwincie czy zaczepach przytwierdzona do dna zbiornika ?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
pompa do dna jest przykręcona, trzeba przekręcić ja w lewo o jakies 20-30 stopni i puści. A smoka w dekiel słabo wstawić bo mało miejsca, ja w swoim zbiorniku mam obok nakrętki takie zgrubienie, jakby właśnie na smoka. Mam jeszcze jedna T4 benzynę, z 2001 roku z oryginalnym ogrzewaniem suchym i podejrzę jak jest w oryginale .vwyogi pisze:No i zrobione. Dobrałem się z góry. Przed wyciągnięciem starej pompy podałem bezpośrednio z aku 12V, żeby weliminowac uszkodzony przewód od pompy i była cisza. Druga pompę podłączyłem do kostki w samochodzie i się odzywała wiec miałem pewność, ze sprawna. W sumie cała operacja z odkurzaniem, czyszczeniem wykładziny pod fotelem zajęła mi 2 godzinki z małym plusem. Teraz wszystko OK. żałuje tylko, ze nie skorzystałem z okazji, żeby zamontować smok do ogrzewania postojowego, ale nie miałem odpowiedniego smoka i trochę mi się spieszyło. Będę musiał rozbierać wszystko raz jeszcze.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie smok wlasnej konstrukcji z przewierconej sruby m10 i miedzianego przewodu hamulcowego bez problemu wszedl miedzy krocce powrotu i zasilania paliwa,w srodku musialem go 2 razy podgiac zeby minal pompe
Nad deklem go tylko wygialem w przeciwna strone niz przewody paliwowe bo ciezko bylo paluchy zmiescic zeby gumowa rurke zalozyc
Ale jakbym wczesniej wiedzial jak jest zrobione fabrycznie to pewnie bym tak zrobil,niestety u mnie zadnego zgrubienia w baku nie widzialem
Nad deklem go tylko wygialem w przeciwna strone niz przewody paliwowe bo ciezko bylo paluchy zmiescic zeby gumowa rurke zalozyc
Ale jakbym wczesniej wiedzial jak jest zrobione fabrycznie to pewnie bym tak zrobil,niestety u mnie zadnego zgrubienia w baku nie widzialem
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
hehe, chyba na mnie też czas przyszedł, jaką pompę polecacie chodzi mi o firmę bo patrząc na alledrogo to jakiś tam wybór jest i następne pytanie, to ma być 3 bary czy 4? i kupować z całym koszem czy samą pompę? np takie coś?:
http://allegro.pl/pompa-paliwa-vw-shara ... 73358.html
http://allegro.pl/pompa-paliwa-vw-shara ... 73358.html
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Nie wiem czy taką ale sama nazwa firmy maxgear (jak i hart itp) mnie odstrasza :-D
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
firmy nie znam więc sie nie wypowiem na temat jakości, ale wygląda jak ta moja oryginalna która się zepsuła.Probe041 pisze:Nie wiem czy taką ale sama nazwa firmy maxgear (jak i hart itp) mnie odstrasza :-D
Ja wymieniłem pompę na używkę, oryginał, cały komplet razem z czujnikiem poziomu paliwa
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
hehe maxgear to prawie jak topgear, z tego co widzę ma ona zastosowanie w wielu pojazdach, wiec może ktoś z (nas)kolegów ma taką na podmiankę i sprawdzenie czy to pompa mi padł, bo problem jest taki, że pompa się kręci :) a silnik faluje i gaśnie jak dodaje się gazu to definitywnie gaśnie, śmierdzi niespaloną mieszanką objawy podobne jak przy padniętej przepływce. Tak na zdrowy rozum to wszystko niby idzie na pompę tylko ten zapach spalin mnie zastanawia. Jak jakoś tam zacznie już chodzić falującym rytmem to na żaden gar nie chodzi na głucho, więc wtryski chodzą poprawnie. Na gazie chodzi jak zawsze.
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Masz uszkodzony/e wtryskiwacz/e.Piter pisze:hehe maxgear to prawie jak topgear, z tego co widzę ma ona zastosowanie w wielu pojazdach, wiec może ktoś z (nas)kolegów ma taką na podmiankę i sprawdzenie czy to pompa mi padł, bo problem jest taki, że pompa się kręci :) a silnik faluje i gaśnie jak dodaje się gazu to definitywnie gaśnie, śmierdzi niespaloną mieszanką objawy podobne jak przy padniętej przepływce. Tak na zdrowy rozum to wszystko niby idzie na pompę tylko ten zapach spalin mnie zastanawia. Jak jakoś tam zacznie już chodzić falującym rytmem to na żaden gar nie chodzi na głucho, więc wtryski chodzą poprawnie. Na gazie chodzi jak zawsze.